Neodyum mıknatıslar ise oldukça yaygın biçimde kullanılan nadir toprak mıknatısı türlerinden biridir. Neodyum mıknatıslar aynı zamanda en güçlü mıknatıs olarak bilinir. Neredeyse dünyanın her yerinde kullanılmaktadır.
Gauss manyetik alanın birimidir, 5000 Gauss, mıknatısınızı 5000 gauss'luk en yüksek manyetik alana sahiptir.
N52 Neodyum Mıknatıs esas olarak 6 farklı elementin birleştirilmesi sonucunda, belirli seviyelerinin bir kombinasyonundan yapılan alaşımdır. Bu elementler Neodim, Demir, Bor ve diğer çeşitli Alüminyum, Niobyum ve Disprosyumdur.
Mıknatıs, demir, kobalt ve nikel gibi madenleri çekmektedir. Bakır- alüminyum gibi maddelere ve radyum, paladyum, altın, gümüş ve platini çekmemektedir.
Bunun için mıknatıs, fikstür adı da verilen son derece elektromanyetik bir alanda kısa bir süre tutulur. Genellikle mıknatısların etrafında büyük bir kablo bobini vardır. Mıknatıslama cihazları, büyük bir akım göndererek bu bobini aktif hale getirir, mıknatısın gücünü arttırırlar.
İlgili 42 soru bulundu
Mıknatıslar genel itibarıyla metalleri çekerken nikel ve kobalt gibi metaller üzerinde de etkilidir. Mıknatısların çektiği maddelere genel olarak ferromanyetik madde adı verilmektedir. Yapay ve doğal mıknatıs seçeneklerinin çekme yönü farklılık gösterse de bu ürünlerin en özel yanı budur.
Bir mıknatısın gücünün belirlenmesinde boyutu, şekli, çalışma sıcaklığı ve bağlı bulunduğu sınıf etkendir. Neodyum mıknatıslar, atomik seviyedeki tüm mıknatıslarda, her seferinde mükemmel hale getirilmesi imkânsız olan kristal bir yapıdan yapılmıştır.
Farklı birleşenlerden oluşan maddeler arasında mıknatısın çekmediği maddelerde bulunmaktadır. Bu maddeler çoğunlukla manyetik özelliği taşımayan alüminyum, gümüş, altın, cam gibi maddelerdir.
Halk arasındaki ismiyle mıknatıs taşı. #magnetit.
Demir, nikel, kobalt gibi bazı metalleri çeker, bakır ve alüminyum gibi bazı metallere ve metal olmayan malzemelere etki etmez.
Ferritik mıknatıslar 2.000 Gauss mertebesinde çekim gücü ve 2-3 yıl mıknatıs özelliğini sürdürebilme özelliğine sahipken, neodymium mıknatıslarda bu değerler 13.700 Gauss (sertifikalı değerlerdir) çekim gücü ve 12-14 yıl kullanım ömrü olarak gerçekleşmektedir.
Mıknatısın en etkili olduğu bölgeleri bu bahsedilen kutup noktalarıdır. Manyetik özelliklerinin en iyi gösterildiği yer olan uç noktalar itme ve çekme özellikleri göstermektedir. Her mıknatıs bu kutuplardan 2 adet barındırmaktadır. Bu kutupların adları kuzey ve güneydir.
Mıknatıslar ferromanyetik adı verilen metallerden oluşmaktadır. Bunlar demir, nikel ve cobalt metallerdir. Bu metallerin her biri mıknatıs özelliğine sahip olmaktadır. Bu tür içerisinde manyetit adı verdiğimiz demir oksit bileşiği içeren bir kayaç olarak bilinir.
Daha büyük manyetik alanlar için, benzer olan ancak daha büyük Tesla birimlerinde ölçüm yapan bir Tesla Metre kullanılır. Bir Gauss Metre, bir gauss probu/sensörü, metre ve her ikisini birbirine bağlayan bir kablodan oluşur. 1 Tesla = 10.000 Gauss 'dur.
1 Gauss, 100,000 nanotesla büyüklüğündedir. Nanotesla, aynı zamanda gamma (γ) olarak da adlandırılır. Tesla, manyetik alanın (B), SI ölçü birimidir. Manyetik alan genel olarak 25,000 ila 65,000 nanotesla (0,25 - 0,65 G) büyüklüğündedir.
Doğadaki en yüksek çekim gücüne sahip olan neodyum mıknatıs bile maksimum 80° sıcaklığa kadar dayanır. Yüksek sıcaklığa maruz bırakılan mıknatısın enerjisi azalır.
Dünya'ya düşen meteoritlerin çok büyük bir kısmı metalik demir (daha doğrusu bir demir-nikel alaşımı) içermektedir; dolayısıyla çoğu meteorit, bir mıknatısa doğru güçlü bir şekilde çekilecektir.
Lav taşı içerisinde demir bulunmaktadır. Bu özelliğinden dolayı mıknatıslar tarafından azda olsa çekilebilen taşlardır.
Bakır, mıknatıs tarafından çekilen maddeler arasında yer almıyor. Bakır ferromanyetik özellik gösteren bir madde değildir. Metal ve kobalt maddeleri ferromanyetik etki göstererek mıknatıs tarafından çekiliyor. Bakır yapısı gereği, mıknatısla bir etkileşim içerisine giremiyor.
Piller, oturdukları mıknatıslar nedeniyle değil, birbirleriyle temas nedeniyle tükenebilir.
Magnet Market Mıknatıs nikel, kobalt, demir gibi metalleri çeker iken, altın, gümüş, alüminyum, bakır gibi metalleri çekmez çünkü altın soy metaldir. içerisinde mıknatısın altını çekebileceği metal özelliği yoktur bu yüzden mıknatıs altını çekmez.
Altının gerçekliğini test etmek için en kesin yöntemlerden biri altını bir seramik üzerine sürtmektir. Seramiğin sırlanmamış olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun için bir tabağın arkasını kullanabilirsiniz. Altını hafifçe sürttüğünüzde eğer gerçek değilse siyah bir iz bırakır.
Mıknatıslar ferromanyetik adı verilen metallerden meydana gelmiştir. Bu ferromanyetik metaller ise nikel ve demir gibi metallerdir. Bu metallerin özelliği ise sürekli bir manyetizma yaratarak mıknatısın çok iyi bir mıknatıslanma özelliğini yaratmasıdır.
En güçlü mıknatıs çeşidi neodyum mıknatıslardır. Neodyum (Neodim-Demir-Bor) mıknatıslar dünyadaki en güçlü kalıcı mıknatıslardır.
Kompozisyon ve manyetizma özelliklerine dayanarak mıknatıslar parçalanabilir ve üç farklı tipte kategorize edilebilir. Kalıcı mıknatıslar, geçici mıknatıslar ve elektromıknatıslar mevcut olan üç ana mıknatıs türüdür. Her bir türün kendi özel özellikleri vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri