Ortalama olarak kasık fıtığı ameliyatı 45 dakika ile 90 dakika arasında sürmektedir. Bu süre, cerrahi süresi olup, hastanın hasta odasından alınması ve ameliyat sonrası tamamen ayılıp yeniden odasına çıkması daha uzun sürebilir.
Kasık fıtığı ameliyatı genel anestezi ya da spinal anestezi yöntemiyle hatta lokal anestezi ile yapılabilir. Bu ameliyatta açık ya da laparoskopik cerrahi uıygulanabilir. İkisinde de amaç, amaç kıtık onarımını yaparak yama ile destek sağlamaktır. Kasık fıtığı ameliyat süresi ortalama 40-60 dakika kadar sürer.
Basit fıtıklarda hastalar ameliyattan bir gün sonra taburcu olabilirken, ilerlemiş fıtıklarda bu süre 3 ya da 4 güne kadar uzayabilmektedir. Burada önemli olan faktör fıtık hastalığının ilerlememiş ve erken zamanda tedavi ediliyor olmasıdır.
Ameliyat çoğu zaman 20-30 dakika sürer. Hastanede bir gün yatış gerekir. İki taraflı fıtığı olan hastalarda her iki taraf birden aynı seansta ameliyat edilebilir.
Ağrının geçmesi çoğu hasta için geçerlidir; ancak bazılarında kasık ağrısı ameliyattan sonra aylarca, hatta yıllarca sürebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Bu nedenle cerrahın mutlaka hasta ile ayrıntıları tartışıp, hastanın kendi kararını vermesine yardımcı olması benimsenmelidir. Kasık fıtıkları için kişisel önerim 65+'da beklememek yönünde, gençlerde ise hemen ile 2 yıl arasında ameliyat edilmelidir diyebilirim.
Ortalama olarak kasık fıtığı ameliyatı 45 dakika ile 90 dakika arasında sürmektedir. Bu süre, cerrahi süresi olup, hastanın hasta odasından alınması ve ameliyat sonrası tamamen ayılıp yeniden odasına çıkması daha uzun sürebilir.
Ameliyat için; tümüyle uyutma - (narkoz - genel anestezi), belden iğne yapılarak belden aşağısını uyuşturma (spinal anestezi) veya doğrudan ameliyat bölgesine iğne yapılarak o bölgeyi uyuşturma (lokal anestezi) yöntemleri kullanılabilir.
Kasık Fıtığı Ameliyatı Riskli Mi? Her ameliyatta olduğu gibi kasık fıtığı ameliyatında da riskler vardır. Özellikle kapalı (laparoskopik) yöntemde genel anestezi zorunlu olduğu için yaşlı, kronik hastalıkları olan düşkün hastalar için risk katlanmaktadır.
Ameliyat sonrası bir hafta kadar iş ortamından uzak kalınması ve istirahat edilmesi önerilir. Olağan gündelik fizik aktiviteleri yapmaya engel yoktur. İki hafta kadar kasığı germeyi gerektiren işlerden, araba kullanmaktan ve cinsel birleşmeden uzak durulması uygun olur.
Kasık fıtıkları şiddetli olarak patlamasa da zaman içerisinde boğulma durumları meydana gelir. Bu durum da içerisinde biriktiği sıvının dışarı çıkmasına ve iltihaplı sıvının her yere yayılmasına neden olur. Bu durumda kişi acil olarak ameliyata alınır.
FITIK AMELİYATI SONRASI HASTANEDE
İlk gece 2-3 doz ağrı kesici almak yeterli konforu sağlar. Spinal anestezi alan hastalarda ameliyattan sonra göbek seviyesi altında uyuşukluk vardır. Saatler içinde bacaklardaki uyuşukluk azalır geçer. Üç-dört saat sonra ayağa kalkmak yürümek mümkün hale gelir.
Ameliyat kesileri genellikle kendiliğinden kaybolabilen gizli dikiş tekniği ile kapatılmaktadır. Bu nedenle, doktorunuz tarafından aksi belirtilmedikçe dikiş aldırmak için başvurmanıza gerek yoktur. Dış dikiş konmuş olması halinde ise dikişiniz ameliyattan 1 hafta sonra doktorunuz tarafından alınacaktır.
Kasık fıtığı, tanı konulduğunda ameliyat edilmelidir. Tedavi için beklenmesi gereken bir yaş sınırı yoktur. Operasyona engel bir durum yoksa uygun zamanda yapılmalıdır.
Fıtık tedavi edilmezse büyür ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Örneğin ağır şeyler kaldırmak, öksürmek, ıkınmak, uzun süre oturmak ya da ayakta kalmak fıtık bölgesinde ağrıya neden olur. Aynı zamanda cinsel fonksiyonları da olumsuz etkiler.
Kasık fıtığının ağrısı nerelere vurur? Kasık fıtığı sonucunda ortaya çıkan ağrı genelde kasık, bel ve karın bölgesinde hissedilir. Erkeklerde ise ağrının testislerde olması belirleyicidir.
Kasık fıtığından kurtulmanın tek yolu ameliyattır. Bunun dışında herhangi bir ilaç tedavisi ameliyat sonrasında uygulanabilir ancak öncesinde uygulanması geçici çözüm olur. Ağrıların azaltılması için doktorunuz size ilaç verebilir ancak bu kasıt fıtığınızı iyileştirmez.
Toplumumuzdaki erkeklerin en sık karşılaştıkları sağlık sorunlarının başında gelen kasık fıtığının tedavi edilmediğinde hayati tehlikeye yol açtığını biliyor muydunuz? Her ne kadar zararsız olarak görsek de kasık fıtıkları, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor.
Evet, kasık fıtığının uzun süre tedavisiz bırakılması sorunları büyütebilir. Doğal olarak zaman geçtikçe onarılması gereken alan büyür. Bazı fıtık tiplerinde cilt altında kaybolmayan şişlik, bazılarında ise aşağıya doğru torbada şişlik meydana gelebilir.
Fıtık ameliyatından sonra hangi komplikasyonlar (sorunlar) olabilir? Yara yerinde iltihap; kapalı ameliyatlarda daha az oranda karşılaşılmaktadır. Ameliyat sonrası bazen idrar yapmada zorluk oluşabilir ve idrar sondası takılması gerekebilir ama genellikle sorunsuz çözülür.
Kasık fıtığı ameliyatı sonrasında iyileşme süreci de yaklaşık olarak 6 ila 10 hafta aralığında değişmektedir. Bu zaman hem hastanın durumu hem de yaşı ile doğrudan orantılıdır.
Bu tür ameliyatlar genelde Üniversite Hastanelerinde ve bazı illerimizde bulunan Devlet Hastanelerinde yapılıyor. Tabi bu tür ameliyatların yapılmasında Hastane yöneticilerimizin de etkisi ve katkısı oluyor.
Kasık fıtıkları akut olarak belirti göstermese de genellikle kasık bölgesinde şişlik ya da kabarıklık ile karakterizedir. Kişi genellikle kasığında gevşeme ve sonrasında ağrı hisseder. Yumuşak ve içe bastırılabilir durumdaki bu şişlikler, karın içi basıncın arttığı durumlarda görünür ve kişi yattığında yok olur.
Kendi başınıza yürümek dahil her türlü fiziksel aktiviteden kaçınmalısınız. Kasık Fıtığı Spor Yapmama Engel mi? Kesinlikle engel bir durum. Eğer kasık fıtığı hastasıysanız veya herhangi bir belirtiniz varsa, cerrahi operasyon gerektirmemesi için zorlamamalı direkt bir uzman ile iletişime geçip spora ara vermelisiniz.
TAM KAPALI BEL AMELİYATI NE KADAR SÜRER? Bu süre fıtık ve dar kanal ameliyatları için yaklaşık 1-1,5 saat sürmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri