Kasko değeri; araç marka, model ve üretim yılı doğrultusunda belirlenir ve aracınızın ortalama piyasa değerini belirtir. Eğer araç sıfırsa imalatçı ve ithalatçı firmalardan alınan fiyat listeleri göz önünde bulundurulur.
Piyasa değeri 1 milyon TL olan aracınıza genişletilmiş kasko yaptırırsanız 21 bin lira ödersiniz, dar kaskoyu tercih ederseniz fiyat 10 bin liraya düşer.
Kasko sigortası fiyatları, trafik yoğunluğu, kaza oranları ve suç olayları gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Özellikle büyük şehirlerde trafik sıkışıklığı ve kaza oranlarının yüksek olması, araç sahiplerinin daha yüksek bir prim ödemesine neden olabilir.
Araç kasko değerleri Türkiye Sigortalar Birliği (TSB) tarafından farklı dönemlerde araçların model ve markasına göre açıklanır. Sigorta şirketleri araç sahiplerine kasko teklifi çalışırken diğer faktörlerin yanında bu listeyi de baz almak zorundadırlar. TSB, bu listeyi aylık olarak günceller.
Kasko primi araç değerinin yüzde kaçı? Kasko primi her araç için araç değerinin yüzdesine baktığımızda değişken olmakla beraber çok genel bir tabir ve ortalama bir oran ile araç değerinin %1,5 u kadar olduğunu belirtebiliriz, bu yüzde oranı her araçta değişkenlik gösterebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Kasko değeri 120 bin TL'ye kadar kadar olan araçlar için %70 oranında kredilendirme yapılabiliyo. Kasko değeri 120 bin TL'nin üzerinde ise 120 bin TL'ye kadar olan kısım için %70, 120 bin TL'nin üzerinde kalan kısım için %50 oranında kredilendirme yapılabiliyor.
Türkiye Sigorta Birliği; otomotiv sektöründeki sık değişen koşullar nedeniyle, tarafların mağduriyetini en aza indirmek için 'Araç Kasko Değer Listesi'nin ayda üç kez güncelleyecek.
Sigorta şirketi, kasko hasar ödemesi yaparken araç rayiç bedelini referans alır. Eğer taşıt kredisi kullanmak için de aracının rayiç bedelini öğrenmen gerekir.
Kasko Pert Aracın Yüzde Kaçını Öder? Araç eksper raporu ile “perte çıkmış” olarak kabul edilirse sigorta şirketi, poliçede yazan teminat bedeli kadar ödeme yapar. Bu tutar, sigorta poliçesinde yazan tutardan yüksek olmayacak biçimde aracın piyasa değerine eşit tutulur.
Araç rayiç bedeli hesaplaması için öncelikli olarak Türkiye Sigortalar Birliği tarafından açıklanan kasko değeri elde edilir. Daha sonra ikinci el araç satışlarında aynı kriterleri taşıyan araçların fiyatları tespit edilir. Tüm bu bilgiler neticesinde ortalama ve bir değer belirlenir.
Plakaya göre sigorta ücreti değişir mi? Evet, değişir. Şöyle ki aracın bulunduğu ilde kaza yapma oranları trafik sigortası fiyatlarında etkilidir.
Satışın kasko bedelinden daha düşük bedele yapılamayacağına ilişkin bir kural yok. Noterde satış sözleşmesine gerçek satış bedelinin (200.000 TL) yazılması yeterlidir.
Aracınızın serviste olduğu sırada kasko sigortanızı yaptırdığınız sigorta şirketi tarafından size temin edilen araca ise ikame araç denir. Yani aracınızın hasar alması durumunda sigorta şirketinin size geçici olarak verdiği araçtır. Böylece aracınızın tamiri süresince bu araç sizin araç ihtiyaçlarınızı karşılar.
Full Kasko Nedir? Full; “her şeyi kapsayan, tam ve dolu” dolu anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Tam kaskoyu ifade etmek için kullanılan full kasko ise kasko genel şartlarında belirtilen risklerin tamamından korunmanı sağlayan ve kaskonun ana ve ek teminatlarının tümünü içeren sigorta çeşididir.
Din İşleri Yüksek Kurulundan yetkili kişiler Kasko Yaptırmak Caiz Mi? sorusuna ”Kasko yapılacak araç helal para ile satın alınmışsa sigorta yapılabilir, aracı sigorta şirketi için de sigorta poliçesinin kesilmesi caizdir.” bilgisi ile araç kasko sigortası yaptıracak kişilere olumlu yanıt veriyor.
Kasko her zaman sizin aracınızdaki hasarı karşılamak ile görevlidir. Kusurlu siz olsanız bile kasko sizin aracınızın hasarını karşılayacaktır. Karşı tarafta oluşan hasar ise trafik sigortası aracılığı ile karşılanır.
Araç Rayiç Bedeli Nedir? Araçlar için tespit edilen rayiç bedel, araçların yıldan yıla değişen modelleri ve özellikleri de göz önüne alınarak ilgili günün koşullarındaki aracın piyasa değeridir.
Karayolları trafik kanununa göre trafiğe çıkan her araç trafik sigortası yaptırmak zorundadır, bu sebeple ağır hasar ya da pert kaydı olan araç trafiğe çıkacak ise trafik sigortası yaptırılmalıdır. Bu aracın sigorta primi ağır hasarlı olduğu için yüksek çıkacak diye bir kural yoktur.
Pert Ne Demek? Pert, tam hasarlı anlamına gelir. Bir kaza sonucu aracın pert olması, perte çıkması gibi ifadeler kullanılamaz hale gelmesi demektir. Pert araç aynı zamanda ağır hasar kayıtlı ya da tam hasarlı olarak da ifade edilebilir.
Trafik kazalarından doğan hasarlar, hırsızlık ve yangın gibi olaylar birçok KASKO poliçesinde ortak olarak yer alan teminat türleridir. Bu temel risklere ek olarak ilave teminatlar içeren KASKO poliçeleri için geniş KASKO ifadesi kullanılır.
Kasko bir kaza ya da hasar durumunda kendi aracındaki masrafları karşılar. Kasko kapsamı; çarpma, çarpılma ya da hırsızlık gibi ana teminatlarıyla aracını hasar masraflarına karşı koruma altına alır.
Hasara uğrayan bir araç kasko güvencesinde mi sorusunun cevabı "evet"tir fakat söz konusu güvenceye değer kaybı dahil edilmez. Yani kaskolu bir aracınız hasara uğrar ve akabinde ikinci el değeri düşerse, bu kaybı kaskodan karşılamanız zordur.
Görüleceği üzere MTV Kanununda motorlu taşıtlar vergileri açısından kasko değerine yer verildiği görülmekte olup kasko değerinin aracın satış bedeli olması gerektiği yönünde bir hüküm bulunmamaktadır.
Kasko sigortası herhangi bir çarpma çarpılma sonucu meydana gelmeyen, aracın mekanik veya elektronik aksamında oluşan arızalar ile araç lastiğinin patlaması gibi durumlarda (teminatlar ek olarak poliçeye ekletilmediyse) hasarı karşılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri