Yelken geniş bir yüzey oluşturması için yan yana dikilen, tekne direğine takılan bezin ismidir. Yelkenli ise rüzgâr gücünden yararlanarak yol almak üzere inşa edilen bir çeşit teknedir. Bu tekneler, itme ve emme kuvveti denilen iki prensip yardımıyla hareket eder.
Geniş bir yüzey oluşturacak biçimde yan yana dikilen ve teknenin direğine uygun biçimde takılarak hareket etmesini sağlayan gergin beze “yelken” adı verilir. Yelkenli ise denizde rüzgâr gücünden yararlanarak yol almak üzere direklerine kalın bez gerilen su aracı, gemiye verilen isimdir.
Yelkenli tekne isimleri
Yan yelkenler ile donatılmış gemilere sübye armalı, kabasorta yelkenler ile donatılmış gemilere tam armalı gemiler denir.
Yelken, rüzgâr gücünden yararlanarak geniş yüzey oluşturacak biçimde yan yana dikilen ve teknenin direğine uygun biçimde takılarak onu hareket ettiren kumaş veya şeritlerin tümü.
Türkiye'de denizcilerin motoru çalıştırıp denize açılmak için dümeni ilk kırdıklarında kullandıkları bir tabir olan “vira vira” genellikle kazasız belasız bir seyir için söylenir. Eğer sizler de bu yaz dümeninizi denizlere kırmayı düşünüyorsanız şimdiden vira vira!
İlgili 16 soru bulundu
TCG Anadolu uçak gemisi değil üzerinde uçuş platformu olan çıkarma gemisi. Borda numarası bile “L” ile başlıyor. Yani İngilizce Landing kelimesinin baş harfi, çıkarma gemisi demek.
Yelkenli tekneler, yelkenlerin üzerine etkiyen kuvvet yardımıyla hareket ederler. Hava molekülleri, suyun yukarıdan aşağıya akması gibi; yüksek basınçtan alçak basınca doğru hareket ederler.
Yelken Seyir Tipleri, Orsa, Dar Apaz, Apaz, Geniş Apaz ve Pupa seyrinden oluşur. Yelkenli bir tekne rüzgarı ya sancak tarafından ya da iskele tarafından alarak ilerleyebilir.
Kalyon kelimesi, "büyük gemi", İspanyolca galeón, "kalyon", "silahlı ticaret gemisi"[4] veya Eski Fransızca galion, "silahlı yük gemisi" Ortaçağ Yunancası galea, "kadırga", Fransızca veya İspanyolca -on ekinden gelmektedir.
Üçgen olarak bağlamasının sebebi lift kuvvetinin, direğin tekneye en yakın kısmında oluşması gerektiğidir. Yelken kare veya dikdörtgen olarak bağlanırsa, lift kuvveti direğin en üst kısımlarında, yani tekneden oldukça uzak noktada oluşur. Bu da teknenin alabora olmasına neden olur.
Gemi çeşitleri ise temel olarak kürekli ve yelkenli olmak üzere iki grupta incelenmektedir.
Gemi adamı bir gemide görev yapan tüm zabit, yardımcı zabit, stajyer, tayfa ve yardımcı hizmet personeline denir.
Gezi teknelerinde ise çift palanın avantajı, teknenin arkasını genişleterek genelde yer kazanmak ve arka kamarayı büyütmek anlamına gelir. Ayrıca kısa salmalı teknelerde de palaların kısa olması da başka bir avantajdır.
Gemiadamı, gemi sahibi veya işleteni ile yapılan bir iş sözleşmesine bağlı olarak gemide bulunan geminin kaptanı, zabitleri, yardımcı zabitleri, tayfaları ve yardımcı hizmet personeli, olarak kabul edilir. Çok çeşitli unvanları bulunsa da gemiadamının gemide deniz taşıma işinde çalışan işçi olduğunu da belirtebiliriz.
Bazı yelkenli teknelerde ana yelkenin yanı sıra flok adı verilen küçük yelken de bulunur. Flok, yelkenli teknenin rüzgâr üstüne doğru seyrini kolaylaştırır. Floğu kullanan tayfaya ise flokçu adı verilir.
Yelken ve yelkenli teknelerin ilk kullanılma tarihi kesin olarak bilinmiyor. Arkeolojik bulgular ışığı altında ilk denizci ulusların Fenikeliler ile Mısırlılar olduğunu ve bunların da MÖ 10. yüzyıldan itibaren yelken kullandıklarını söyleyebiliriz.
2) Gene iki yelkenli teknelerde (sloop arma) öndeki küçük yelkene FLOK yada CENOVA adı verilir. Eğer öndeki yelken teknenin direğini geçmiyorsa yada çok az geçiyorsa flok, %5 lik bir kısımdan fazlasını geçiyorsa ve direğin en tepesinden başlıyorsa cenova adını alır.
Modern yelkenli tekneler direkleri suya girecek kadar yan yatsa bile kendiliğinden doğrulur. Herhangi bir sebeple ters (alabora) dönse bile su alıp batmazlar, fırtına şartlarında bile seyir yapabilecek güvenlik ve imkanlara sahiptir.
Kafayı açmak
Yelkenli teknenin rüzgârla arasındaki açıyı arttırmasına denir. Orsalamanın tam tersi olarak da düşünülebilir.
Kimisine göre 17 knot rüzgar hızı sert hava sayılırken, yarış yelkencileri için 30 knot ve üzerindeki rüzgarlar sert hava sayılmaktadır.
Derinlik – Depth (D) : Gemi ortasında temel hattı ile ana güverte arasındaki düşey uzaklıktır. Fribord – Freeboard (f) : Gemi ortasında dizayn su hattı ile ana güverte arasındaki düşey uzaklıktır.
Eski zamanlarda gemiler çoğunlukla ahşaptı. Denizciler de bu sebepten geminin suya oturan kısmını tahta yiyen kurtlardan, midyelerden ve deniz yosunlarından korumak için; bakır boyası ile kaplarlardı. Boyaya kırmızı rengi veren şey de bakırdı. Bu sayede gemiler su altında toplanan şeyler yüzünden hasar görmezdi.
Temel Hattı – Kaide Hattı – Baseline (BL) : Gemi boyunca dip kaplaması ile simetri düzleminin kesiştiği hat. Bu genellikle yatay bir doğru olmakla birlikte balıkçı gemisi veya romorkör gibi kıçta büyük bir pervane yuvasına sahip olması gereken gemi tiplerinde kıça eğimli olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri