Kasıktan anjiyo kaç dakika sürer? Kasıktan bt anjiyografi işlemi ,hazırlık ve operasyonun tamamlanması ile beraber 30 dakika kadar sürmektedir.
Bu yüzden kasıktan yapılan anjiyoda hasta 6 saat, stent ve balon uygulamaları yapılan hastalarda ise 12 saat hastanın bacağını hareket ettirmeden düz yatması gerekir. Bu sürede ayağa kalkamadığı gibi, tuvalete de gidemez.
Kasık damarından uygulanan anjiyo sonrası; kanama kontrolü amacıyla hastanın 4-6 saat yatarak istirahatı gereklidir. Bundan sonra hekim kontrolünde kasık bölgesinde bir problem yoksa hasta mobilize olur, 1-2 saatlik hastane içinde gözlem sonrası taburcu edilir.
Kasıktan yapılan anjiyografi sonrası hastanın 6 saat yatakta sırtüstü yatması önerilmektedir. Halbuki el bileğinden yapılan anjiyografi sonrası hasta hemen ayağa kalkabilmekte ve yaklaşık 1-2 saat sonra evine taburcu olabilmektedir.
Bir çeşit kan damarı röntgeni olan işlem, genelde kasık veya el bileği bölgesinden gerçekleştirilir. Hasta işlem sırasında uyanıktır ve lokal anestezi uygulanır. Bu işlem vücutta beyin, kol, bacak gibi farklı organlara da uygulanabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Anjiyonun Riskleri Nelerdir? Bütün cerrahi girişimlerde olduğu gibi anjiyo da bazı riskler barındırır. Ancak söz konusu risk faktörleri günümüz teknolojisi sayesinde son derece azalmıştır. Hastanın felç veya kalp krizi geçirme riski ya da yaşamını yitirme riski son derece düşüktür.
Hastanın kasık bölgesindeki damarlarda bir tıkanıklık varsa veya aşırı kilo nedeniyle kasık bölgesinin kullanımı uygun değilse kol damarı kullanılabilir. İşlem yapılacak bölge, lokal olarak uyuşturulur. Küçük bir kesiden işlem uygulanır. Kesinin çok küçük olması sayesinde hasta, işlem sırasında ağrı hissetmez.
Anjiyo sonrasında dikkat edilmesi gerekenler ise bol su tüketmek, sigara ya da alkol kullanmamak, sıvı içecekler tüketmek, ilk 24 saat duş almamak olarak sıralanabilir. Eğer vücudunuzda tanımlayamadığınız bir durum söz konusu olursa işlemi yapan kardiyoloji doktoruna bildirmek en doğru davranış olacaktır.
Anjiyo sonra bacakta görülen ağrı ve uyuşmalar
Daha önce de bahsedildiği gibi toplardamar semptomlarından kaynaklanan ağrı, morarma ve uyuşma durumları oldukça olağandır. Bu durumda hastanın endişe etmesine gerek olmamaktadır.
Koroner bt anjiyografi ve bt anjiyo uygulamaları yaklaşık 20 dakika sürer ve işlem tamamlanır. Sonrasında sonuçların alınması, üç boyutlu görüntülerin aktarılması ve raporlanması ise aynı gün içerisinde tamamlanmaktadır.
Kanamanın durduğu görüldükten sonra sıkı bir bandaj ile kapatılır. Ayrıca bandajın üzerine 3-4 kg. ağırlığında bir kum torbası yaklaşık 6 saat süreyle konulur.
Bir hastaya takılabilecek stent sayısında bir sınırlama olmadığını belirten Prof. Dr. Vedat Aytekin, stent takılan bir damarın yeniden tıkanma riskinin düz metal stentlerde ilk 6 ay-1 yıllık dönem içinde yüzde 20-25 oranında, ilaçlı stentlerde ise ilk 1-2 yıllık süre içinde yüzde 7 ile 10 arasında olduğunu anlatıyor.
Kasıktan anjio işlemi, kan damarlarının görüntülenmesi için uygulanmaktadır. Kan damarlarındaki tıkanıklıklar, bu tıkanıklıkların boyutu ve kalsiyum birikintileri gibi sorunlar kolaylıkla tespit edilebilmektedir.
Anjiyo Sonrasında Yemek Alışkanlıkları
Taze meyve, sebze, tam tahıllar, sağlıklı yağlar ve protein kaynakları içeren bir beslenme programı tercih edilmelidir.
Cinsel ilişki sırasında göğüs ağrısı hisseden hastaların bu durumu bir kardiyoloji hekimi ile konuşmaları gerekir. Koroner by-pass olmuş veya stent yerleştirilmiş hastalar, tedavilerini düzenli devam ettirmek şartıyla, yara iyileşmeleri tamamlandıktan sonra hekim önerisiyle normal cinsel aktivitelerine dönebilirler.
Anjiyo sonrasında hastalarımıza ilk tavsiyemiz opak maddenin vücuttan hızlı bir şekilde atılması için bol su içilmesi ve bol sıvı alınmasına dikkat edilmesi şeklindedir.
Servis izlemleri sırasında herhangi olumsuz koşul gelişmemişse işlem sonrasında kullanacakları ilaçların tedavi dozları da ayarlanarak hastalar, iki veya üç gün içerisinde taburcu edilir.
Anjiyografi genel olarak kasık ya da kol damarından yapılır. Ama merkezimizde tedavi başarısını artıracak tüm yöntemler (diz arkası ya da ayak bileği bölgesinden anjiyo) yapılabilmektedir. Damarın tıkanıklığının açılmasında balon, stent ya da damar tıraşlama yöntemi kullanılır.
Bunun yerine kasıktan anjiografi yapılırsa işlem sonrası kasığa genelde KUM TORBASI gibi bir ağırlık koyulur ki iğnenin damara girdiği yerden kan sızıp HEMATOM yapmasın diye. Bu durumda hasta 3-4 saat kum torbası ile düz yatırılır ve çok da konforlu olmayan bir işlemdir.
Anjiyo işleminin riski çok yüksek midir? Her ne kadar koroner anjiyografide komplikasyon riski % 1'in altında olsa bazı riskler de bulunmaktadır. Bunlar; kalp krizi, inme, damar zedelenmesi, ritim bozukluğu, verilen boya maddesine bağlı alerjik reaksiyon,böbrek hasarı, kanama, enfeksiyon, X-ray ışınına bağlı radyasyon.
Koldan Anjiyo
El bilek damarından (radial arter) girilerek yapılır. Koldan anjiyo hasta konforu bakımından kasıktan anjiyodan daha üstündür. Koldan anjiyo sonrası hasta hemen ayağa kalkabilir. Bilek damarında (radial arter) anjiyoya bağlı sorun çıkma ihtimali çok daha düşüktür.
Günümüzde anjiyo, damarların tanı amaçlı görüntülenmesinden çok damar tedavileri için kullanılır. Halk arasında da anjiyo genelde tıkalı damarların açılması anlamında kullanılır. Damar hastalıklarının ameliyatla değil anjiyo ile tedavisine endovasküler tedavi adı verilir.
Çekimden önce özel bir hazırlığı yapılması gerekmiyor. Sadece en az 12 saat önce kahve içilmemesi gerekiyor ve işleme aç olarak gidilmelidir. Çekimden sonra bol su içilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri