Kasların onarımı, vücudun protein sentezi süreci ile gerçekleşir. Egzersiz sırasında oluşan mikro yırtıkların onarımı için vücut, proteinleri kullanarak yeni kas lifleri oluşturur. Bu nedenle, antrenman sonrasında yeterli miktarda protein almak, kasların etkili bir şekilde onarılması ve güçlenmesi için önemlidir.
KASLAR NE KADAR SÜREDE TOPARLANIR? Birçok araştırma bir kasın toparlanma süresinin ortalama 48 ila 72 saat arasında olduğunu göstermektedir. Ancak bunun genel bir değer olduğu ve toparlanma sürecinin çoğu durumda çok daha uzun süreceği unutulmamalıdır.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Antrenman öncesi ve sonrası sindirilebilirliği yüksek et, tavuk, balık, yumurta gibi yüksek kaliteli protein çeşitleri tercih edilmelidir. Günlük kalori alımının %12-15'inin protein kaynaklı besinlerden sağlanması kas gelişimi açısından önemlidir. - Antrenmanın verimli geçmesi kas gelişiminin temel taşıdır.
Kemik hücreleri de sürekli olarak yenilenir ve fakat bu süreç 10 yılda tamamlanır. Yaşlandıkça yenilenme süreci yavaşlar, bu nedenle kemikleriniz incelir. Beyin, kas ve daha pek çok vücut bölümü sürekli bir yenilenme süreci içindedir.
İlgili 19 soru bulundu
Kas gruplarının iyileşme süreci 2 ila 5 gün arasında değişiyor. Bu sürede yaş, kilo, yapılan egzersizin yoğunluğu, kişinin bünyesi ve metabolizması gibi parametreler oldukça etkili. Vücudun spora olan alışkanlığı ve kasların oranı da iyileşme sürecinin uzunluğunu etkileyen faktörler arasında bulunuyor.
Normal şartlar altında bu hücreler kendilerini çoğaltmazlar; ancak kas yırtılması gibi büyük veya kas çalışma sırasındaki gibi "mikro" ölçekte bir hasar oluştuğunda, kas satelit hücreleri hızla bölünmeye başlarlar, farklılaşırlar ve yeni kas miyofiberleri oluştururlar.
Gerekli oranda alınan yağ, testosteron hormonunu artırarak, kas miktarına etki eder. Günlük ihtiyacı geçmeyen aminoasit alımı, kas yapımını hızlandırır. Hayvansal proteinler; bitkisel proteinlere ve soyaya göre kas miktarında daha hızlı artış sağlar. Vücudun günlük protein ihtiyacı 1-1,2 gr/kg civarındadır.
Yeterli miktarda karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral içeren besin kombinasyonunu tüketmek, kullanılmış glikojen depolarının yeniden inşa edilmesi ve kas proteinlerinin onarılması sürecini hızlandırmaya yardımcı olur.
Kasların büyümesinde proteinle beslenmek önemli bir detaydır. Ağırlık kaldırmak ve kas hacmini zorlamak, kasların büyümesine yardımcı olacaktır. Kasların büyümesinde protein ürünleriyle beslenmek de önemlidir. Protein ve karbonhidrat içeren gıdaların daha yoğun tüketilmesi gerekiyor.
Kasların onarımı, vücudun protein sentezi süreci ile gerçekleşir. Egzersiz sırasında oluşan mikro yırtıkların onarımı için vücut, proteinleri kullanarak yeni kas lifleri oluşturur. Bu nedenle, antrenman sonrasında yeterli miktarda protein almak, kasların etkili bir şekilde onarılması ve güçlenmesi için önemlidir.
Kas yapan yiyecekleri tercih ederken protein oranı yüksek seçenekleri listenizin başına almanızda yarar bulunuyor. Protein kaynağı denince akıllara gelen yumurta gıdalar kas yapan yiyecekler listesinde ilk sırada yer alıyor. Yumurta, kas büyümesine, kasın iyileşmesine ve güçlenmesine yardımcı oluyor.
B Vitamini
Vücut geliştirme ile uğraşan kişiler, özellikle B6 ve B12 vitaminlerinin, kas onarımı için ne kadar önemli olduğunu bilir.
Kas toparlanması ve büyümesi için şart olduklarından bolca yumurta (hem beyazı hem de sarısı), tavuk, hindi, balık, kırmızı et, kuruyemiş ve protein tozu tüketmeniz gerekir. İdeal protein ihtiyacı kişiden kişiye göre değişir ama her öğün en az 20-30 gram protein içermelidir.
Kas yaralanmalarında iyileşme süresi yırtılmanın ortaya çıktığı bölgeye göre farklılık gösterebilir. Örneğin bacak kas yaralanmaları adele bölgesinde oluşan tendon bölgelerinde oluşanlara göre daha çabuk iyileşir. Genel olarak kas yaralanmalarında iyileşme süresi 1 ila 4 hafta arasında değişmektedir.
Egzersiz, kas gelişimi için en etkili yöntemlerden biridir. Ağırlık kaldırmak gibi dirençli antrenmanlar yaparak kasları uyarabilir ve büyümesini sağlayabilirsiniz. Düzenli olarak spor salonuna gitmek veya evde vücut ağırlığı ile yapılan egzersizler yapmak bu konuda yardımcı olacaktır.
C vitamininin antioksidan özelliği kaslar üzerinde de etkilidir. Kaslar yoğun antrenmanlar sırasında kimyasal ve fiziksel olarak hasar görebilirler. Bu hasardan kasları koruyabilmek için C vitamini büyük bir rol oynar. Bu sebeple C vitamini vücut geliştirme için önem taşıyan besin maddeleri arasında yerini alıyor.
Düzenli egzersiz yapmak sağlıklı yaşamanın temel taşlarından birisi. Kas kaybının söz konusu olduğu durumlarda da beslenme ile birlikte egzersizin önemini görmek mümkün. Düzenli olarak spor yapan ve kaslarını çalıştıran kişilerde kas kaybını azaltmak ve kaybedilen kasların geri kazanılmasını sağlamak mümkün.
Hem büyüme (anabolik) hormonu olan insülin seviyesini artırır hem de kasları glikojenle (karbonhidratın depolanmış şekli) doldururlar ki bu iki nedenle önemlidir. İlk olarak glikojen kasları sert ve iri tutar. Glikojen kas hücrelerine su çeker ve böylece onları balon gibi şişirir.
Kas Gelişimini Destekleyebilir
B12 vitamini, kas gelişiminde de kritik bir rol oynar. B12 vitamini kaslara faydası farklı açılardan ele alınabilir. Kobalamin, proteinlerin amino asitlere ayrılmasına ve bu amino asitlerin doğrudan kaslar tarafından emilmesine yardımcı olur.
Ne yazık ki kasların gelişmesi tek gecede gerçekleşmez. Değişimi görmek için kayda değer bir çaba ve kararlılık gerekir. Kaslardaki gözle görülür ve tatmin edici gelişim, aylar değil yıllar sürer. Bir ay içinde yaşanabilecek gelişim miktarıysa epey az.
Kaslarımızda ağrı hissetmiyorsak onları iyi çalıştıramadığımızı ve bu yüzden kaslarımızın gelişmediğini düşünmek oldukça yanlıştır. Yapılan çalışmalar kas hasarı yaşamadan da kaslarımızın büyüyebildiğini göstermiştir.
Örneğin dik duruşta oturarak belirli aralıklarla karın kaslarını sıkıp gevşetmeyi deneyebilirsiniz. İstemli bir şekilde yapılması gereken bu hareketi gün içinde sık sık tekrarlarsanız karın bölgesindeki yağları eriteceğiniz gibi kas gelişimini de hızlandırırsınız.
Soru: Evde antrenman yapmak kas geliştirmeye yardımcı olabilir mi? Cevap: Evet, evde antrenman yapmak kas geliştirmeye katkı sağlayabilir. Ancak, antrenman programınızın etkili olabilmesi için uygun ekipman ve doğru programlama önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri