Nane ve yabani nane uçucu yağları, kaşıntıyı yatıştırmada faydalıdır. İçerdikleri mentol sayesinde, bu uçucu yağlar, kaşıntı hissi durumunda hoş bir tazelik hissi sağlar. Bazı kaşıntı karşıtı uçucu yağlar halk tarafından daha az bilinir. Yıllık solucan otu, mavi papatya veya katrafay bunlara örnek olarak verilebilir.
"Zahide Yetiş'le" bugün canlı yayına konuk olarak gelen Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, kaşıntılara karşı "1 tatlı kaşığı siyah üzüm çekirdiğini ezin ve yutun" dedi.
İlgili 41 soru bulundu
Vücudun tümünde veya herhangi bir yerinde çoğunlukla yanma ve batma, ısırılma veya böcek geziyormuş hissi uyandıran hoş olmayan bir durumdur. Kaşıntı, çoğu kez cildi ovalayarak veya çizerek rahatlama arzusunu uyandıran hoş olmayan bir durumdur. Kaşıntı uzun süre devam ettiğinde uyku, endişe ve depresyona yol açabilir .
İngiliz karbonatı, antibakteriyel özelliği bulunduğundan belirli cilt rahatsızlıklarına iyi gelir. Kaşıntıların hafiflemesinde yardımcı olarak iyileştirmesini sağlar.
Gece Artan Kaşıntı: Gece yatağa yatıldığında ya da uyku sırasında artış gösteren kaşıntı, çoğunlukla deri ve parazit enfeksiyonlarını işaret eder. Ayrıca yatak, yastık ve yorgan gibi tekstil ürünlerinin fazla deterjanla yıkanması ya da iyi durulanmamasına bağlı olarak alerjik bir reaksiyon da olabilir.
Kaşıntı İçin Topikal Steroidler
Topikal steroidler kaşıntı önleyici krem için en iyi seçimdir. Çeşitli güç ve formüllerde bulunurlar ve reçetesiz olarak hidrokortizon krem olarak da satın alınabilir. Genel olarak, merhemler ve kremler en güçlü topikal steroidler iken, jeller ve spreyler en zayıfıdır.
Ilık ve hızlı bir duş almayı tercih edin ve gece kaşıntısını azaltmak için spesifik bir temizleme ürünü kullanın: yağ-bazlı sabunveya yatıştırıcı bir temizleme yağı. İyice durulayın, yumuşak pamuklu bir havluyla cildi nazikçe tampon hareketlerle kurulayın, ardından kaşıntı karşıtı bir krem uygulayın.
Kuru cilt yani kserozis, egzama (Atopik dermatit, sedef hastalığı, uyuz, parazitler, yanıklar, yara izleri, böcek ısırıkları ve kurdeşen gibi cilt koşulları kaşıntıya neden olabilir.
Yemek, ilaç, lateks, deterjanlar veya kozmetik ürünlere karşı alerjik reaksiyonlar kaşıntıya neden olabilir. Böcek sokmaları: Arılar, arılar, sivrisinekler, pireler, bitler ve keneler gibi böceklerin ısırması veya sokması kaşıntıya neden olabilir. Böceklerin salgıladığı tahriş edici maddeler kaşıntıya yol açabilir.
Kolonya, Alkol gibi maddelerin, kaşıntı giderici jel ve sulu pudraların deriyi kurutarak kaşıntının daha da artışına neden olacağı unutulmamalıdır. Derisi kuru ve kaşıntıya eğilimli bireylerde, vücuda ilk temas eden giysilerin pamuklu olması gerekir.
Böcek sokmasından sonra o bölgeye karbonatlı su ile pansuman uygulanırsa kaşıntıyı ve kabarmayı hemen azaltır. Genel olarak yarım litre suda bir kaşık karbonatla yapılan karışım kaşıntılara karşı iyi gelir. Güneş yanığına maruz kalan bölgelere de karbonatlı su faydalıdır, anında ağrı kesici özelliği vardır.
Çeşitli bilimsel araştırmalarda immunostimülan (bağışıklık sistemini destekleyici) olduğu gösterilmiştir. Akne (sivilce) sorunlarınız varsa Aloe vera içeren jel ve sabunların kullanımı akneli cildin tedavisine yardımcı olabilir. Ciltte kaşıntılı döküntülerin giderilmesinde etkili olabilir.
3. Elma Sirkesi
Elma sirkesiyse özellikle cilt problemlerine iyi geliyor. Cildinizin küçük bir noktası kurumuş ya da kaşıntı tutmuşsa tek yapmanız gereken bir pamuğa, sirke damlatarak o bölgeye pansuman yapmak.
Cilt soğuk ile maruz kaldığında, kan damarları daralır ve bu da kaşıntı ve iltihabı hafifletebilir. Bununla birlikte kaşıntıyı önleyecek bir krem sürmek ya da banyo yapmak da fayda sağlayabilir. Kaşıntıyı hafifletmek için aloe vera jeli veya zeytinyağı gibi doğal ürünler de kullanılabilir.
Özellikle kükürt oranı yüksek kaplıca suları derinin kendisini yenileme özelliğini artırarak kaşıntının üstesinden gelinmesinde önemli bir rol oynuyor.
Bacaklarda kaşıntı genel olarak tehlikeli bir semptom değildir. Yaygın olarak kuru cilt ve olumsuz hava koşullarından kaynaklanabilir. Egzama, sedef hastalığı, uyuz, suçiçeği, folikülit ve böcek ısırıkları bacaklarda döküntü, kaşıntı ve kabarma oluşturabilir.
Polenlerin sebep olduğu bu alerji türü özellikle ilkbahar ve yaz aylarında tetiklenir. Mevsimsel alerjinin belirtileri arasında; öksürük, geniz akıntısı, kaşıntılı gözler, burun, boğaz, kırmızı ve sulu gözler bulunur.
Kaşıntının gerçekleştiği bölgede yanma, uyuşma ve elektriklenme hissedilir. Psikolojik faktörlerin neden olduğu kaşıntı hissinde ise stresli durumların artması gibi duygu durumlarında kaşıntının şiddeti artar. Psikojenik kaşıntılarda genellikle fiziksel bir bulguya rastlanmaz ve bu durum çok fazla açıklanamaz.
Ürtikerde deri belirtileri, vücudun her yerinde görülebilen kırmızı, sert kabarıklıklardır. Büyüklükleri çok değişkendir, 1-2 mm veya geniş alanları kaplayan plaklar şeklinde olabilir. Kabarıklıklar çoğunlukla kaşıntılıdır, kaşıntı geceleri artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri