Düzenli olarak nemlendirici kullanmak, soğuk kompress yapmak, cilt temizliğine dikkat etmek, antihistaminik ilaçlar kullanmak, nefes alan kıyafetler giyinmek, yeterli miktarda su içmek, kaşıntıya iyi gelen mineral ve vitaminleri alacak şekilde beslenmek kaşıntıya iyi gelir.
BU YÖNTEMLERLE KAŞINTIYI TAHRİŞSİZ GEÇİREBİLİRSİNİZ
· Isırılan bölgeyi ılık suyla yıkayıp nemlendirici sürün. · Çok sıcak suyla duş almayın; cilt temizliğinde sert kese ve liften uzak durun. · Kolonya, ıslak mendil gibi kimyasal maddelerin cilde temasından kaçının. · Sentetik kumaşlar tercih etmeyin.
Atopik dermatit, ürtiker ve psoriasis gibi dermatolojik problemler tanı almadan önce geceleri ortaya çıkan sebepsiz kaşıntı nedenleri arasında değerlendirilir. Uyuz ya da bit ısırıkları, demir eksikliği anemisi, şizofreni, huzursuz bacak sendromu ve gebelik, gece kaşıntısı oluşabilecek diğer durumlar arasında yer alır.
İlgili 16 soru bulundu
Vücutta meydana gelen kaşıntıya, egzama gibi deri hastalıkları, böcek ısırması, polen, gıda ve ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar, uyuz gibi parazitler, hormonal değişiklikler, karaciğer rahatsızlığı, lenfoma gibi kan hastalıkları ve kanser türleri yanı sıra diyabet gibi rahatsızlıklar neden olur.
Ilık ve hızlı bir duş almayı tercih edin ve gece kaşıntısını azaltmak için spesifik bir temizleme ürünü kullanın: yağ-bazlı sabunveya yatıştırıcı bir temizleme yağı. İyice durulayın, yumuşak pamuklu bir havluyla cildi nazikçe tampon hareketlerle kurulayın, ardından kaşıntı karşıtı bir krem uygulayın.
Kaşıntı İçin Topikal Steroidler
Topikal steroidler kaşıntı önleyici krem için en iyi seçimdir. Çeşitli güç ve formüllerde bulunurlar ve reçetesiz olarak hidrokortizon krem olarak da satın alınabilir. Genel olarak, merhemler ve kremler en güçlü topikal steroidler iken, jeller ve spreyler en zayıfıdır.
Gece Artan Kaşıntı: Gece yatağa yatıldığında ya da uyku sırasında artış gösteren kaşıntı, çoğunlukla deri ve parazit enfeksiyonlarını işaret eder. Ayrıca yatak, yastık ve yorgan gibi tekstil ürünlerinin fazla deterjanla yıkanması ya da iyi durulanmamasına bağlı olarak alerjik bir reaksiyon da olabilir.
Alerji kaşıntısı, vücudun bir alerjene tepki olarak meydana gelen ve rahatsızlık hissi uyandıran bir durumdur. Farklı belirtilerle kendini gösteren kaşıntı hali, ciltte kızarıklık ve şişliğe neden olabilir. Alerji kaşıntısı polen, hayvan tüyü, böcek ısırıkları ve bazı gıdalar gibi alerjenler tarafından tetiklenebilir.
Zeytinyağı, üzüm çekirdeği, ısırgan tohumu, ve çörek otu karışımının da alerjiye çok iyi geleceğini söyleyen Kunak, karışımı on beş gün beklettikten sonra süzüp kaşınan bölgeye sürülmesi gerektiğini açıkladı.
Kaşıntı için tek bir ilaç tedavisi yoktur. Pruritin tıbbi tedavisi nedene bağlıdır ve çoğu zaman bir sağlık uzmanının tavsiyesini gerektirir. Buna paralel olarak, optimum yatıştırma için hijyen ve cilt bakımının uygun hale getirilmesi de önerilir.
Alerjik kaşıntıya ne iyi gelir Saraçoğlu tarafından masaya yatırılan bir soru olmuştur ve yulaf samanını önermektedir. Yulaf samanını suda 5 dakika kaynatın. Ilımış yulaf samanı suyunu 12 saat boyunca kaşıntılı bölgelere pamukla uygulayarak kullanabilirsiniz.
Kuru cilt yani kserozis, egzama (Atopik dermatit, sedef hastalığı, uyuz, parazitler, yanıklar, yara izleri, böcek ısırıkları ve kurdeşen gibi cilt koşulları kaşıntıya neden olabilir.
Elma sirkesi, sivrisinek ve böcek ısırmalarına karşı hem kaşıntıyı hem de acıyı azaltmak için kullanılabilir.
Soğuk su ya da buz küpü
Kaşıntı oluşur oluşmaz vakit kaybetmeden uygulayabileceğiniz en hızlı ve doğal yöntemlerden biri kaşınan bölgeyi soğuk suyla yıkamak olmalı. Eğer bu yöntemle kaşıntınız azalmazsa kaşıntılı bölgenin üzerine buz küpleriyle soğuk kompres de uygulayabilirsiniz.
Cilt hastalıkları: Sedef, liken skleroz, pitriazis rosea gibi çeşitli cilt hastalıkları, kaşıntı ile beraber gelişme eğilimindedir. Safra kesesi hastalıkları: Safra kesesi veya safra yollarının tıkanıklıklarında başta bilirubin olmak üzere çeşitli maddelerin vücutta birikimi kaşıntı meydana getirir.
Özellikle ciltte yaygın ve şiddetli kaşıntının asla ihmal edilmemesi gerekiyor, çünkü bu tablo demir eksikliği kansızlığı, kronik böbrek yetmezliği, bazı kan hastalıkları, siroz, enfeksiyonlara bağlı karaciğer iltihaplanması, pankreas tümörü ve kistleri gibi önemli sistemik hastalıkların habercisi olabiliyor.
DELODAY, bir antihistaminik ilaç sınıfından desloratadini içerir. DELODAY, uyku hali oluşturmayan alerjiye karşı kullanılan bir ilaçtır. Alerjik reaksiyonlar ve alerji belirtilerinin kontrol altına alınmasına yardımcı olur. DELODAY, 5 mg desloratadin içeren yuvarlak, bombeli, mavi renkli film tabletler şeklindedir.
Bacaklarda kaşıntı genel olarak tehlikeli bir semptom değildir. Yaygın olarak kuru cilt ve olumsuz hava koşullarından kaynaklanabilir. Egzama, sedef hastalığı, uyuz, suçiçeği, folikülit ve böcek ısırıkları bacaklarda döküntü, kaşıntı ve kabarma oluşturabilir.
Kortizon içermeyen yeni BepantholSensiderm, egzama ve kaşıntıda 30 dakikada rahatlama sağlar.
Uyuzlu kişilerde hafif ateş görülebilir. Ancak bu semptom genellikle enfeksiyonun ciddi bir belirtisi değildir ve çoğu zaman diğer semptomlarla birlikte ortaya çıkar. Uyuz böcekleri, insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Alerjik reaksiyonlar, özellikle ciltte şişlik ve kızarıklığa neden olabilir.
Bacaklarda kaşıntı olması durumunda, birkaç basit kural cildi rahatlatabilir ve bacaklara rahatlığı geri kazandırabilir: Bacakları, yağ-bazlı bir sabun, syndet veya yatıştırıcı temizleme yağı kullanarak, ılık suyla yıkayın. Durulayın ve ovalamadan, yumuşak bir pamuklu havluyla nazikçe kurulayın.
Sinirsel kaşıntı belirtileri ortaya çıktığı durumlarda, bireyin yaşam kalitesini ciddi seviyelerde zorlaştırabilir. Tek bir bölgede görülmediği gibi genellikle; eller, ayaklar, sırt ve bacaklarda görülür. Ayrıca kaşıntı, tek bir alanı değil daha çok yüzeysel ve geniş alanları kapsayan kaşıntılardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri