Testisler (Yumurtalıklar): Testisler skrotum adı verilen yumurtalık torbalarında yerleşmiş bir çift bezdir. Testisler erkek karakteristiklerinin gelişmesini sağlayan testosteron hormonunun (erkeklik hormonu) salgılanmasından ve sperm hücrelerinin üretiminden sorumludur.
Androjenler olarak bilinen hormon sınıfının bir parçası olan testosteron, beynin tabanına yakın bir yerde bulunan hipofiz bezi tarafından uyarıldıktan sonra testisler tarafından üretilir.
Böbrek üstü bezi de hormonal dengenin önemli bir bölümünü oluşturur. Erkeklerde hipogonadizm infertilitenin önemli bir bölümünü oluşturur. Sperm sayısı normal, oligospermik veya nonobstrüktif azospermi olan erkeklere bakıldığında ortalama üçte birinde testosteron seviyesinin normalin altında olduğu görülmektedir.
Erkeklerde testosteron fazlalığı erkeği aşırı agresif, seks düşkünü, kavgacı, hırçın ve uyumsuz yapar.
Testosteron Fazlalığı da Erkekleri Etkileyebilir
Testosteron fazlalığı akne oluşumu, sinirlilik hali, ergenliğe erken girme, vücut kıllarında artış, yüksek tansiyon, cinsel dürtülerde artış ve yine erkek kaynaklı infertilite gibi semptomlara yol açabilir. Testosteron azlığı gibi fazlalığı nedenleri de çeşitlidir.
İlgili 28 soru bulundu
Fizyolojik bir bozukluk olmadıkça mastürbasyon yapmanın testosteron seviyelerine, ejakülasyondan hemen sonra olan artış haricinde herhangi bir önemli etkisi yoktur. Yani kas gelişimine olumlu ya da olumsuz bir etkisi yoktur.
Hormon seviyenizi etkileyebilecek başka faktörler de vardır. Sağlıklı bir cinsel yaşam, seks hormonu ve testosteron seviyelerinizi düzenlemede önemli bir rolü vardır.
Testosteronun etkileri arasında yüzdeki akne ve sivilcenin artışı da bulunur. Bu etkinin bir kısmı artan yüz yağından kaynaklanmaktadır.
Testosteron üretimi ergenlik çağında artmaya başlar ve otuzlu yaşlardan itibaren yavaşlar. Yaşlı erkeklerde testosteron üretimi yaşla birlikte belirgin azalmıştır.
Genç erkeklerde (20'li yaşlar), normal total testosteron düzeyleri genellikle 300 ila 1000 ng/dL (nanogram/desilitre) arasında olabilir. 30'lu yaşlardan itibaren, testosteron düzeyleri yavaşça azalmaya başlar ve 50'li yaşlara gelindiğinde bu düşüş daha belirgin hale gelir.
Testosteron eksikliği; kemik gelişimi, kas kütlesi, sperm üretimi, alyuvar yapımı, enerji, saç uzaması, vücut yağı, metabolizma hızı, cinsel dürtü, libido ve ereksiyon olma durumlarını doğrudan etkiler.
Ergenliğe ulaşmış bir erkek her gün yaklaşık 0.002 inç (0.05 milimetre) uzunluğunda milyonlarca sperm hücresi üretir.
Her bir sağlık erkek günlük olarak 75- 160 milyon arası sperm üretmektedir. Ancak boşalma gerçekleşmesi ile kaybedilen sperm sayısı üretilen sayıların üç katını geçebilmektedir. Bir erkek birey, her gün sperm üretimi yapar. Ancak, ortalama olarak tam bir sperm yenilenme döngüsü 64 gün sürmektedir.
Testosteron plazmada sabah erken pik yapar ve akşam üzeri de en düşük düzeye iner. Normalde Testosteronun %2 si serbest, %44 ü testosteron-estrogen bağlayıcı globülin TeBG ye bağlı, %54 ü albümin ve diğer proteinlere bağlıdır. Spermatogenezin başlaması için FSH ve LH gerekli, sürdürülmesi içinse testosteron yeterlidir.
Yapılan çalışmalar, düzenli egzersiz yapan kişilerin daha yüksek testosteron seviyelerine sahip olduğunu kanıtlamaktadır. Yaşlılarda egzersiz, testosteron seviyelerini ve zindeliği artırır. Ağırlık kaldırma ve yüksek yoğunluklu antrenmanlar en etkili olanlarıdır.
4) Seks hormonları: Ergenlik dönemindeki hızlı boy artışının nedeni kızlarda artan östrojen hormonunun, erkeklerde artan testosteron hormonunun, büyüme hormonunun etkisini arttırırken aynı zamanda kendileri de boy uzamasını uyarır.
Testosteron düzeyi basit bir kan testi ile ölçülebilir. Testosteron seviyesi gün içinde farklılıklar gösterebilir. Bu nedenle tek bir kez bakmak yerine farklı gün ve zamanlarda ölçüm yapmak daha doğru olabilir. Ölçüm için en doğru zaman sabah erken ve aç karnınadır.
“Doğru sürede ve tempoda yapılan antrenman vücudun normal olarak salgıladığı hormonların daha iyi çalışmasını sağlar. Fazla kardiyo nasıl testosteron seviyesini düşürürse, bunun tam tersi olarak bacak çalışmak, testosteron seviyesini en iyi yükselten egzersizdir.
Testosteron kelliğe sebep olmaz hatta düşük testosteronun kortizol hormonunu arttırıp kelliğe sebep olduğuyla ilgili bulgularımız var. Yüksek testosteronun kelliğe sebep olduğu bilinmiyor. Ama daha yüksek testosteron seviyeleri genetik olmakla beraber DHT hormonunun daha fazla üretimini sağlayıp kelliğe sebep olabilir.
20'li yaşların ortalarında zirve yapan testosteron seviyesi, 30'lu yaşlardan itibaren yavaş yavaş azalmaya başlar. 40'lı yaşlardan itibaren hormon seviyesi yılda ortalama %1 azalır.
Bazı erkeklerin sakallarının daha gür olması genellikle yüksek testosteron seviyeleriyle ilişkilendiriliyor. Ancak yeni bir araştırma, bu ikisi arasında bilimsel bir ilişki olmadığını ortaya koyuyor.
5-Alkol ve sigara tüketmeyin Alkol ve sigara testosteron seviyesini düşürür. Alkol tüketimi kortizol üretimini (bir stres hormonu) artırır. Uyku kalitesinin düşürür.
Erkekte Cinsel İsteksizlik Nedenleri
Cinsel isteksizlik genel olarak psikolojik faktörlere bağlı olmanın yanı sıra erkeklik hormonu olan testosteron eksikliği neticesinde de karşımıza çıkabilmektedir.
Kafein enerji vermenin yanı sıra egzersizle birlikte tüketildiğinde testosteron seviyesini arttırır.
Ereksiyon Sorunları: Testosteron, sertleşmeyi etkileyen faktörlerden biridir. Düşük testosteron seviyeleri, erektil disfonksiyona (sertleşme sorunları) neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri