1- Cide. Cide, Kastamonu'nun en güzel tatil beldelerinden biri olarak biliniyor. Antik çağlardan günümüze kadar uzanan binlerce yıllık tarihi ile öne çıkan Cide, Karadeniz'in büyüleyici koylarından Gideros Koyu'na ev sahipliği yapıyor.
Merkez İlçe
Merkez ilçe, Kastamonu'nun yaklaşık 151.500 nüfuslu bir ilçesidir. Şehrin sanayi ve tarım bakımından en gelişmiş ilçesidir. İlçede toplam 19 mahalle, 2 belde ve 178 köy bulunmaktadır.
KASTAMONU ilinin Nüfusu En büyük ilçesi MERKEZ (155.286) , KASTAMONU ilinin Nüfusu En küçük ilçesi AĞLI (2.980) olmuştur. KASTAMONU iline bağlı İlçe sayısı 20, KASTAMONU iline bağlı Mahalle sayısı 173 ve KASTAMONU iline bağlı Köy sayısı 1054.
İlgili 16 soru bulundu
Kastamonu'nun en meşhur ürünü ise Taşköprü sarımsağı olarak bilinmektedir.
Tarihî geziler ve inanç turizmi için seyahat gerçekleştirecekseniz ılıman havaların hâkim olduğu ilkbahar aylarını tercih edebilirsiniz. Kanyon ve deniz turizmi için ise yaz aylarını tercih etmeniz seyahat konforunuz açısından önemli olacaktır.
Kastamonu'ya özgü yemekler arasında etli ekmek, banduma, kuyu kebabı, incir dolması, siyez bulgur pilavı, ekşili pilav, simit tiridi, cırık tatlısı, mıklama, üryani eriği hoşafı, patates paçası, İnebolu simidi gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
Kastamonu plajları sayesinde Karadeniz'in serin sularında yüzebilir ve harika bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz. Abana Plajı, Kastamonu'nun Abana ilçe merkezinde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 101 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Abana Devrekani Yolu üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.
Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan illerinden biridir. Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır. Bu kelime genellikle kastamonu şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Kastamonu, Türkiye'nin kuzey kesiminde, Karadeniz Bölgesinde yer alan ildir. İlin komşularını (kuzeyden saat yönünde ilerlendiğinde) Sinop, Çorum, Çankırı, Karabük ve Bartın illeri oluşturmakta olup, ilin ayrıca kuzeyde Karadeniz'e kıyısı bulunmaktadır. İlin merkezi aynı isimli Kastamonu şehridir.
Kastamonu 2023 nüfusu, tahmini verilere göre 378.955. Bu nüfus verisi, eski yıllarıdaki nüfus artış hızlarına göre tahmini hesaplanmıştır.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Bolu, Çankırı ve Sinop' u da içine alan Kastamonu Vilayeti, daha sonra Bolu'nun 1907'de, Çankırı ve Sinop' un 1918'de ayrılmaları ile bugünkü duruma gelmiştir.1924 Anayasası ile il, ilçe, bucak ve köy şeklindeki idari taksimatın kabulünü müteakip Kastamonu ili 1969'a kadar merkez ile ...
Kastamonu, Karadeniz'de kirlenmemiş, betonlaşmamış 135 km. kıyı bandıyla deniz, kum ve güneş arayanlara da hitap etmektedir. Bu yılı bandında çok sayıda doğal kumsal ve bunların ardından yoğun bir orman örtüsü bulunmaktadır. Çatalzeytin'deki Ginolu ile Cide'deki Giderus koyları Karadeniz'in en güzel koylarıdır.
Kastamonu'da kış mevsiminde il merkezinin sıcaklığı yılda ortalama 9,8 C'dir. Hem karasal hem de Karadeniz iklimi görülen bu şehrimizde ocak ve şubat ayı çok soğuk geçer. Yaz ayında ise temmuz ve ağustos ayında hava çok sıcak olur. Kastamonu'da aylara göre yağış dağılım oranlarına bakıldığında düzenli olduğu görülür.
Şehrin simgesi haline gelen pek çok hediyelik ürün bulunmaktadır. Özellikle buzdolabı magnetleri, Tosya pirinci, Taşköprü sarımsağı, sarı yazma, sini bezi, ala eriği hediyelik eşya denildiğinde ilk akla gelenlerdir. Şehirde özellikle kadınların yaptığı el yapımı ürünler dikkat çekmektedir.
Kastamonu ili yeşil doğasıyla oldukça tercih edilen gezi şehirleri arasında yer almaktadır. Kastamonu Karadeniz kıyı şeridinde yer alması sebebiyle özellikle Cide, Tosya gibi ilçelerden denize girmek ve plajlarından yararlanmak söz konusu olmaktadır.
Kastamonu, elverişli coğrafi şartları ve iklimi dolayısıyla zengin bir beslenme geleneğine sahip olmuştur. Elması, üryani eriği, Taşköprü'nün sarımsağı, Tosya'nın pirinci ve üzümü yurt çapında ün yapmıştır.
İlimizde yetiştirilen önemli tarım ürünleri buğday, arpa, patatestir. Sanayi bitkisi olarak da şekerpancarı ve sarımsak üretilmektedir. Tüm Türkiye'de üretilen sarımsağın % 25'i Kastamonu'da üretilmektedir.
Düşünmemiş olanlar için söylemeliyiz ki Kastamonu deyince aklınıza, plajları ve koyları, dağları ve milli parkları, kanyonları ve mağaraları, müzeleri ve ören yerleri, tarihi konakları, yaylaları, hatta kış turizmi için kayak merkezi gelmeli.
Platformun paylaştığı Bölge Raporu verilerine göre Rize 221 bin 226 TL ile Karadeniz Bölgesi'ndeki 18 şehir arasında en pahalı şehir olurken, Kastamonu 188 bin 355 TL ile 6'ncı sırada yer aldı.
Kastamonu denizden bir hayli uzak olsa da, Karadeniz'e komşu olan çok sayıda ilçesi var Kastamonu'nun. Kastamonu Plaj ve Koyları arasında; Çatalzeytin'de yer alan ve doğal bir koy olan çakıl zeminli Ginolu Plajı, sıcak yaz aylarında özellikle gurbetçilerin en çok ilgisini çeken plajlardan.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri