İptal davası, kat malikleri kurulu toplantısına katılan/temsil edilen ve söz konusu karar için olumlu oy kullanan kat maliklerinin tamamına karşı açılır. Ayrıca, bu kat maliklerini temsilen yöneticiye karşı da açılabilir.
Kat malikleri kurulunun kararları karara katılan veya muhalefet şerhi veren bütün kat maliklerini, yönetici ve denetçilerini bağlar. Kat malikleri kulunda alınan kararlara itiraz etmek isteyenler Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 33.maddesi gereğince, kararın iptali için sulh hukuk mahkemesinde dava açabilirler.
Hukuk Dairesi 2011/8667 E.N , 2012/404 K.N. KAT MALİKLERİ KURULU KARARLARININ İPTALİNE İLİŞKİN DAVALAR, KAT MALİKLERİNİ TEMSİLEN YÖNETİCİYE KARŞI AÇILMALIDIR. MAHKEMECE, DAVANIN YÖNETİCİ ALEYHİNE AÇILDIĞI DİKKATE ALINARAK İŞİN ESASINA GİRİLİP TOPLANACAK DELİLLER DOĞRULTUSUNDA KARAR VERİLMESİ GEREKİR.
Fakat Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre; yalnızca kat maliki değil, alınan kararın özel bir çıkarı ile ilgili olması, hak ve yararını doğrudan zedeleyici nitelikte bulunması durumunda kiracı da kat malikleri kurulunun kararının iptalini sulh hukuk mahkemesinden talep edebilir: “…
Kat Malikleri Kurulu Kararının İptali Davası Kime Karşı Açılır? Karar hakkında olumlu oy kullanmış bütün kat maliklerine karşı açılabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Genel Kurul kararının alındığı tarihten itibaren üç ay içinde, şirket merkezinin bulunduğu yer asliye ticaret mahkemesi nezdinde iptal davası açılabilir. İptal davasının açıldığı ve duruşma günü yönetim kurulu tarafından Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde ilan edilir ve varsa şirketin internet sitesinde yayınlanır.
Kat Malikleri Kurulu Kararının İptal Davasında Görevli Mahkeme. Kat malikleri kurulu kararının iptal davasında görevli mahkeme taşınmazın bulunduğu yerde ki sulh hukuk mahkemesidir.
Olağanüstü toplantı talebi; yönetici, denetçi veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine gerçekleştirilebilmektedir.
Kat Mülkiyeti Kanununa göre verilen kararlara ? HUMK.nun 443. maddesi gereğince gayrimenkule ve buna müteallik ayni haklara ilişkin nitelikte bulunmadığından icraya konabilmesi için kesinleşmesine gerek bulunmamaktadır.
Toplantı yeter sayısı ve karar yeter sayısı 30/l fıkrasında düzenlenmiştir. Maddeye göre, kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanır ve oy çokluğuyla karar verir.
6102 sayılı TTK yönetim kurulu kararlarını düzenleyen m. 390- 391. maddelerinde yönetim kurulu kararlarının iptaline ilişkin açık bir hükme yer vermemiştir.45 Esasen TTK m. 391 gerekçesinde yer alan ilk ifade “yönetim kurulu kararları iptal edilemez” şeklindedir.
Yönetici, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 35.maddesine göre kat malikleri birliğini temsile haizdir. Örneğin apartman kapısına cam taktırılması, ortak yerlere ilişkin elektrik faturasının ödenmesi vs. gibi hususlarda tek başına karar alabilir ve uygulayabilir.
KAT MALİKLERİ KURULU KARARININ YOK HÜKMÜNDE OLMASI (Bir hukuki işlemin kanuni unsurlarından birinin bulunmaması ve bu nedenle işlemin çok ağır şekilde sakat olması halidir. Yok hükmünde olan bir işlem yoktur, doğmamıştır böyle bir işlemin yokluğuna karar vermek dahi gerekmez.
Site/apartman yönetimlerinin tüzel kişiliği bulunmadığından, kural olarak site/apartman yöneticisi ya da yönetim kurulunun dava ve taraf ehliyeti bulunmamaktadır. Yönetici ya da site/apartman yönetimi ancak 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun tanıdığı yetkiler dâhilinde dava açma hakkını kullanabilir.
Yönetim kurulu kararlarına karşı niteliği gereği öncelikle kat malikleri kuruluna başvurulması ve bu kurulca gerekli değerlendirmenin yapılıp sonuçlandırılmasından sonra verilecek olan bu genel kurul kararına razı olmayan kat maliki veya malikleri mahkemeye başvurabilecektir.
3) Genel Kurulda Toplantı Yeter Sayısı Sağlanamazsa İkinci Toplantı Nasıl Yapılmalıdır? Yeter sayının sağlanamaması nedeniyle ilk toplantının yapılamaması halinde, ikinci toplantı, en az yedi ve en geç on beş gün sonra yapılır. Bu toplantı çoğunluk aranmaksızın yapılır.
Karar Defteri (Kat Malikleri Kurulu Defteri)
Kanunun “Kararlar” başlıklı 32. maddesinde “Kat malikleri kurulu kararları, (1) den başlayıp sırayla giden sayfa numaraları taşıyan her sayfası noter mührüyle tasdikli bir deftere yazılarak toplantıda bulunan bütün kat maliklerince imzalanır.
Usulüne uygun seçilmiş yönetici, yasanın, kat malikleri kurulunun ve yönetim planının kendisine tanıdığı yetkileri kullanırken avukat tutmak, dava açmak ve icra takibine girişmek gibi her türlü hukuki işlemi tek başına gerçekleştirebilir.
Kat malikleri toplanıp bu cezayı öder.
Olağanüstü olarak toplanacak olan genel kurulda hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğun sağlanması ve “yeni yönetici seçilme istemi”nin olağanüstü toplantı çağrısına eklenmiş olması koşulu ile mevcut yönetici yerine yeni bir yönetici seçimi yapılabilecektir.
KMK madde 30'da olağan ve olağanüstü toplantılara ilişkin yeter sayı düzenlenmiştir. “Madde 30 – Kat Malikleri kurulu, Kat Maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanır ve oy çokluğuyla karar verir.
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, yönetim planında, “yöneticinin kat malikleri tarafından seçileceği” maddesi yer alıyorsa, kat maliki olmayan kişiler yönetici olamaz. Buna göre, örneğin; kiracılar apartman ve site yöneticisi olamaz. Ancak, yönetim planında böyle bir madde bulunmuyorsa kiracılar da yönetici olabilir.
Hukuken davanın hangi mahkemede görüleceği görev olarak tanımlanmış olup idari işlemin iptali davalarında görevli mahkemeler idare mahkemeleridir.
Anayasa'nın 150. Maddesine göre iptal davası açabilme yetkisi Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubuna ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki üyelere aittir.
4. İdari İşlemin İptali Davası Ne Zaman Açılabilir? İYUK'un 7.maddesinde düzenlendiği üzere, idari işlemlere karşı idare mahkemelerinde dava açma süresi kural olarak altmış (60) gündür. Altmış günlük bu hak düşürücü sürenin başlangıcı, ilgili idari işlemin ilgilisine tebliğinden itibaren hesaplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri