Lahana, brokoli ve karnabaharın kardeşlerinden sayılabilecek, yeşil yapraklı kıvırcık bitki kale yaprağının tadı acımsı ve baharatlıdır. Sempatik görüntüsüyle dünya mutfağında fazlaca tanınan, bir çok sebze ve et yemeklerinde kullanılan kalenin faydaları uzun bir liste oluşturuyor.
Kolesterol düşürücü ve birçok kronik hastalıkların ana nedeni olan, vücuttaki iltihabı düşürücü etkileri vardır. Mesane, meme, kolon, yumurtalık ve prostat kanserlerine karşı etkilidir. Özellikle birçok dünya yıldızının diyet listesinde bu bitkinin yer alması, kale yaprağının popülerliğini iyice arttırdı.
Kara lahananın bir türü olan kale bitkisine, kıvırcık lahana , kale otu ve kale lahana da denir. Kara lahanadan daha serttir. Damarları daha geniş ve kalın olan kale bitkisi, koyu yeşil olan kale bitkisi besin değeri yüksektir.
Kale otu henüz ülkemizde yaygın biçimde tarımı yapılan bir bitki değildir. Bol yağışlı bölgeleri özellikle seven bitki, Karadeniz ve Akdeniz kıyılarından yetiştirilebilir. Bitki soğuğa karşı da çok hassas değildir. Tohumdan üretim yapılacak ise sonbahar ayları tercih edilebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Lahana, brokoli ve karnabaharın kardeşlerinden sayılabilecek, yeşil yapraklı kıvırcık bitki kale yaprağının tadı acımsı ve baharatlıdır.
Türkiye'de pek çok kale bulunmaktadır. Özellikle bu kaleler tarih boyunca insanlar tarafından vahşi hayvanlardan, diğer insan gruplarından veya bir bölgeyi kontrol edebilmek ve daha pek çok amaçlı kullanılan yapılardır. Bunun yanı sıra ülkemizde birçok büyük ve görkemli kaleler bulunur.
Vitamin, lif ve mineral zengini olan kale bitkisi bahar aylarında büyür ve dört mevsim yetiştirilebilir. Yaprakları el büyüklüğüne ulaştığında hasat edilen bu bitki son yıllarda faydaları ile dünyanın en ünlü simalarının dahi ilgisini çekmeye başlamıştır.
Kale bitkisi, yenilebilir yaprakları için yetiştirilen bir grup lahana çeşidine aittir. Kıvırcık lahana, kale otu ve kale lahanası isimleriyle de bilinir. Koyu yeşil renkleri olan ve kalın bir yapıya sahiptir. Kıvırcık ve süslü gözüken yapısıyla, Brassica ailesine aittir.
Organik Kale (1 demet)
Lahana ve turpgiller ailesinden gelen kale bitkisi, görünüm olarak karalahanaya benziyor ancak içerik, lezzet ve doku açısından farklı. Baharatlı bir tadı var. Demir ve kalsiyum açısından zengin bir sebzedir.
Tohum Ekim Zamanı:İlkbahar,sonbahar, iç mekanda her zaman. Tohum Ekim Mesafesi:Sıra arası 50-80 cm, sıra üzeri 100-110 cm arası.
Kaynatılıp sıvı halde de tüketilebilen sebzenin suyunun da birçok faydası bulunmaktadır. Karalahana suyu; cilt ve saç köklerini besler, mide ve bağırsak ülserine iyi gelir, bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu toksik maddelerden arındırır, idrar söktürücüdür, yağ yakımını hızlandırır ve kilo vermeyi destekler.
Kale yapraklarını yıkayıp incecik doğruyoruz. Kıymayı soğan sarımsak ve baharatla zeytinyağın da kavurduktan sonra sucukları da ekleyip 5 dakika kaleyi de ekliyoruz. 10 dakika kavrulduktan sonra suyu ekleyip pişiriyoruz. Harika vitaminli bir yemek.
Sağlıklı beslenme akımıyla birlikte en çok duyduğumuz malzemelerden biri kuşkusuz Karadeniz mutfağının olmazsa olmazı karalahana ve hayatımıza nispeten yeni giren kale.
Aslında pek çok ülkede çok popüler ama bizde pek bilinmeyen bir sebze. Kıvırcık lahana görünümlü, karalahanaya benzer acımsı ve baharatlı bir tadı var. Çorbası oldukça lezzetli oluyor.
Bir tepsiye yağlı kağıt serip üzerine kale yeşilliklerini yayıyoruz. Tüm baharatları ve zeytinyağını ekliyoruz. 140 derecede fırında turbo ayarda (amacımız kurutmak benzer ayar da olabilir) 20-25 dk veya kuruyup çıtır çıtır olana kadar pişiriyoruz.
Temel malzemesi lahana olan Coleslaw Hollanda mutfağına ait leziz bir salata. Lahana haricinde havuç, mevsim otları, kapari, mayonez ve sirke ilave edilerek çeşitlendiriliyor. Tavuk & et yemekleri, makarna ve pizza gibi birçok yemeğin yanına çok yakışan leziz salatayı yılbaşı sofralarınız için hazırlayabilirsiniz.
*Kale Tohumu Çimlendirme İşleminde Yapılması Gerekenler:Tohumlarınızı 1 saat kadar ılık bir su içerisinde bekletiniz ve dikecek olduğunuz viyol veya toprağa 1-2 cm derinlikte ekiniz. Fazla derine ekmeniz durumunda tohumlarınız çürüyecektir. Üzerini toprakla kapatınız. Tahmini çimlenmesi 10 gün içerisinde olacaktır.
Kale Tozu Katkısız,Doğal 60 gr
Steril bir ortamda ve özel fırınlarımızda kurutulan kale bitkilerimiz toz, kimyasal partiküller, sinek/böcek gibi zararlıların yumurta ve larvalarına maruz kalmadan, besin değerlerinin %95'ini, lezzet, aroma ve kokusunun %100'ünü koruyor.
Domates yılın tüm aylarında tüketilen bir sebzedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetiştirilen domates kış aylarında da korunaklı alanlarda yetiştirilebildiği için kış aylarında da domates tüketilebilir.
Kale biberi kalitesi ve üretimi ile Kale ile özdeşleşmiştir.
Mamure Kalesi, Akdeniz kıyı şeridinde bulunan günümüze kadar ulaşabilmiş Türkiye'nin en büyük kalelerinden biridir. Kale üç bölümden oluşmaktadır. Yüksek duvarlarla ayrılmış doğudaki iç avlu, batıdaki dış kale ve bunların güneyindeki kayalıklar üzerine inşa edilmiş iç kaleden oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri