Katarsis, bir kişinin yoğun duygusal veya zihinsel bir deneyim sonucunda duygusal temizlik, rahatlama veya aydınlanma yaşaması olarak tanımlanır.
Psikoterapide bir yöntem olan katarsis, içte biriken duyguların gün yüzüne çıkarılması ile gerçekleşir. İçe atılan ve yüzleşilemeyen duyguları, endişeleri ve travmaları, bilinçdışına (bilinçaltına) itilen duyguları gün yüzüne çıkarmak ve onlarla yüzleşerek ortadan kaldırmak amaçlanmaktadır.
Örneğin yorucu ve yıpratıcı bir ilişkinin bitiminde gelen yeniden doğmuşçasına bir sevinç yaşadığımız veya gün sonunda izlediğimiz bir filme ağladığımızda “Niye bu kadar ağladım bilmiyorum…” dediğimiz zamanlar hep çözüldüğümüz anlardır. Bu çözülmenin/çözünmenin adı katarsis.
Katarsis, “saf” kelimesinden türeyen bir kelime olup; bireyin, ruhunu kötülüklerden arındırması olarak nitelendirilir. Aynı zamanda, temizlenme olarak da ifade edilebilir. Antik çağlarda dinsel açıdan ruhun aydınlanması şeklinde ifade edilse de sosyal psikolojide saldırganlık olarak kullanılır.
Bir danışma oturumunda psikolojik danışmanın uygun zamanı kollayarak ve uygun tepkileri vererek danışanını duygusal olarak açmasıyla gerçekleşir. Aktarım söz konusudur. Danışan, yoğun duygularını, aslında ifade etmek istediği kişinin yerine koyarak psikolojik danışmana aktarır.
İlgili 41 soru bulundu
Katarsis, bir kişinin yoğun duygusal veya zihinsel bir deneyim sonucunda duygusal temizlik, rahatlama veya aydınlanma yaşaması olarak tanımlanır. Bu terim özellikle antik Yunan tiyatrosuna dayanır. Katarsis, kişinin içsel duygusal gerginliği veya çatışmaları dışa vurarak bunlardan arınma sürecini ifade eder.
Mimesis, herhangi bir şeyi taklit yolu ile yeniden yaratma olarak tanımlanırken, katharsis ise seyircinin taklit edilen olaydan aldığı hazzı ve acıma, korku gibi duygularından arınmasını ifade etmektedir. Kısacası buradaki amaç; mimesis yolu ile katharsis'e ulaşmaktır.
Psikanalizde, bilinç dışına itilmiş duyguların yaşanıp boşalım olanağına kavuşturularak hastanın patojen duygulardan ve nevrotik belirtilerden kurtarılmasıdır. Antik Yunan'da bir tür "ruh dönüşümü" olarak kabul edilen Katharsis, ruhun kötülüklerden arındırılması olarak benimsenmiştir.
«Katharsis», arınma anlamına gelmektedir. Ona göre edebiyat yapıtları, okurda korku ve acıma duygularını uyandırarak duygularının arınmasını sağlar. Okur, bu yapıtlar aracılığıyla gerek olumsuz duygularını tüketerek gerekse de korku ya da acıma duyguları yaşayarak ahlaki bakımdan kazanımlar elde eder.
Κάθαρσις: Türkçe “katarsis” okunuşu yanlış olmamakla beraber “katharsis” kanaatimizce daha doğrudur. Zira θ (theta) harfi “th” olarak okunur.
Olumsuz duyguların yok edilmesi/uzaklaştırılması (katarsis), dışsal göstergelerle birlikte (örn. ağlamak, titremek, soğuk terleme vs), daha çok içsel, istemsiz süreçler olarak tanımlanmaktadır.
68 Aristoteles'te Katharsis Kavramı kötü kaderin bir oyunu, rastlantısal olarak ve bilgisizlikten doğan bir yanılgı olarak ortaya konur. Aristoteles için tragedya ortalama insandan daha iyi olan insanların taklididir.
“Katharsis”, yani korku ve acıma duygularıyla coşkulardan arınma, hala özellikle devlet ve şehir tiyatrolarında, Hollywood yapımı ortalama filmlerde sıkça kullanılan ve egemen ideolojinin tekniklerinden biri haline gelmiş bir kavram.
Katarsis X-Tra, Uzman Psikolog Gokhan Çınar'ın sunduğu ve izleyenlere farkındalık kazandırmayı amaçlayan bir program! Zorlu yaşantıları, travmaları, sert donum noktaları olan konuklar bu programda bir psikologa içini açıyor ve dönüşüm hikayelerini anlatıyor.
Katarsis - Gökhan Çınar: Çok Karanlık ve Yalnızdım.
Katarsis X-tra
Kazalar, kayıplar, yas sureçleri, hastalıklar, travmalar, çocukluk yaraları, sancılı büyüme sureçleri, var olma savaşları bu programda konuşuluyor. Ama en çok "umut" konuşuluyor. Programın yeni bölümleri her hafta Bana Gore TV'de yayınlanıyor.
10 Mayıs 2023 tarihinde Sakarya'da TED Koleji'nde klinik psikolog Gökhan Çınar'ın sunumuyla gerçekleşecek Katarsis - Gel Yeniden Başlayalım Sakarya etkinliğine bilet almak için elinizi çabuk tutun.
Mimesis, en klasik anlamıyla Antik Yunan retoriğinde, taklit ve öykünmeye dayalı temsil anlayışıdır. Platon ve Aristoteles düşüncesinde doğa ve gerçekliği yansıtma görüşüne dönüşmüştür.
Antik Yunan dünyasında “mimêsis”, taklit anlamına gelen bir kelimedir. Bu kelime Platon'da estetik, Aristoteles'te ise estetik ve sanatsal bir terim olarak kullanılmıştır. Platon ve Aristoteles sanatı “mimêsis” yani taklit olarak görmüştür.
Tragedya, yaşamın kendisindeki trajik şeyleri sanat dolayımıyla yaratır ve onların taklidini gerçekleştirir. Olay örgüsü, soylu eylemlerin taklidini amaçlayan tragedyanın özüdür. Tragedyada hedef trajik etki uyandırarak acıma ve korku gibi duygulardan arınmadır.
İşlevler: Örgütlemede ilk aşama, amaçlar saptandıktan sonra, örgüt içinde başarılacak işlevlerin ya da işlerin tiplerini belirlemektir. İşlev bir eylemin diğer işlerden ayrılması ve belirlenmesidir.
Mimesis, doğayı taklit ederek sanat eseri üretmek anlamına gelir. Örneğin bir ormana bakarak onun resmini çizmek, mimesistir. Aristoteles'e göre, sanatın kökeni taklittir.
Sanatı sadece bir kopya olarak gören Platon sanatın bir bilgi nesnesi olduğunu unutur. Sanatı sadece biçimsel yönü ile ele alır. Sanatın içerik yönüne pek dikkat etmez. Sanat Platon'a göre sadece kaba bir taklittir.
Mimesis; yansıtma, taklit/öykünme gibi anlamlara gelmektedir. Aslında etrafımızda gördüğümüz her şey, kendi ideasının bir yansımasıdır. Bunlar eksik ya da kusurlu olabildikleri hâlde idealar tam ve kusursuzdur. Bunların zihinsel çabalarla aşılması gerekir.
GÖKHAN ÇINAR KİMDİR? Katarsis sunucusu Psikolog Gökhan Çınar, 23 Aralık 1983 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Psikoloji eğitimini Haliç Üniversitesi'nde burslu olarak tamamladığı yıl klinik psikoloji yüksek lisans programına kabul edildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri