Biyolojik bir terim olan fenotip, insanın gen haritasındaki etkileşimlerin dış görünüşe yansıması olarak tanımlanır.
Genotip kavramına bir kişinin kalıtımsal yapısını meydana getiren bütün elemanlar yani tüm genetik donanımı girer, Fenotip ise kişinin açığa vurulmuş tüm nitelik ve özelliklerini kapsar ve kişinin kalıtımsal güçlerinin hangi ölçüde ve ne dereceye kadar gerçekleştiğini belirtir.
Fenotip: Genetik ve çevresel etkenlerin birlikte canlının birçok fonksiyonunu ve dış görünüşünü etkilemesidir. Bireyin fiziksel özellikleri, davranışları, gelişimi vb. Allel: Bir genin anne ve babadan gelen alternatif kopyalarından birisidir.
Genotip. Organizmaya aktarılan genetik malzemelerin tamamıdır diyebiliriz.
Bölük/Cohort Etkisi
Dünya Ekonomik Bunalımı'nın yaşandığı dönemde, 30-60 yaş bölüğü bu süreçten olumsuz etkilenirken; 0-6 yaş bölüğünün ailesinin yanında olmaları nedeniyle bu süreci olumlu atlatmaları bölük etkisine örnek olarak gösterilebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Crespi Etkisi Örnekleri
Belirli bir saat ders çalışan çocuğunuza çikolata vereceğinizi söylediğinizde çocuğunuz daha fazla çikolata yiyebilmek için daha fazla ders çalışmak isteyecektir. Bu crepsi etkisidir ve çocuğunuzun performansında artış gözlenir.
Özümleme, bireyin, kendinde varolan bilişsel yapılarla çevresine uyumunu sağlayan bilişsel bir süreçtir. Diğer bir deyişle; çocuğun karşılaştığı yeni bir olayı, fikri, objeyi, kendisinde daha önceden varolan bilişsel yapı içine alması sürecidir.
Örneğin albino hastalığının anne ya da babasından aktarılan genlerle geçmesidir. Bunun sonucunda cildin ve saçların sarı, beyaz ya da kahverengi olması. Albino hastalığına neden olan genler genotipin konusudur. Cilt yapısındaki ve saçlardaki renk değişimleri ise fenotipe örnek olarak gösterilebilir.
Bir organizmanın genetik varlığı (genleri) genotip olarak adlandırılır. Yine bir organizmanın çevreyle de etkileşim içinde üretilen gözlemlenebilir özellikleri fenotip olarak adlandırılır. Bireyin taşıdığı bir gen belli bir fenotipik karakterin gelişmesi için sadece potansiyeli sağlar.
Fenotip ya da Dışyapı, genetik (genotip) ve çevresel etkenlerin yarattığı özelliklerin canlının dış görünüşündeki yansıması. Fenotip çoğunlukla genler tarafından belirlenir ancak bazı koşullarda diğer etkenler, fenotipin genotipe yüzde yüz uymasını engelleyebilir. Bu duruma hipomorfizm denir.
Fenotip, genel olarak canlının genetik bilgileri ve çevre etkisiyle oluşan dış görünümüne denir. Genotip ise canlının DNA'sında taşıdığı genetik bilgidir. Örneğin; A karakteri gözde siyah renk. a ise mavi renk karakteridir.
Fenotip çoğunlukla genler tarafından belirlenir; ancak bazı koşullarda diğer etkenler, fenotipin genotipe yüzde yüz uymasını engelleyebilir (bkz: hipomorfizm). Fenotip, zaman içerisinde değişebilir. Birden çok genle kontrol edilen özelliklerin fenotipleri de karmaşıklık gösterir.
Fenotip canlının yaşına ve çevre şartlarına göre değişebilir. Kalıtım ve çevre bir organizmaya son şeklini verir. Bu sebeple her iki faktör gelişmenin her basamağında canlı üzerinde etkisini gösterir. Çevrenin etkisiyle canlının görünen özelliklerinde ( fenotipinde ) meydana gelen değişmelere MODİFİKASYON denir.
Fenotipik özellik, açık ve gözlemlenebilir bir özellik olup ölçülebilir bir şekilde bir genin ifadesidir. Fenotipik özelliğe dair başka bir örnek saç rengidir. Saç renkleri buna dair genlerin kontrolü altında olup bu genler bütün bir saç rengi genotipini oluştururlar.
Genotip: Soy yapı ya da Kalıt yapı organizmanın genetik yapısına verilen ad. Genetik bileşim. Bir hücrede birden fazla gen DNA vardır. Aynı DNA üzerindeki genlere bağlı genler, ayrı DNA'lar üzerindeki genlere ise bağımsız genler denir.
Fenotip: Canlıların hem genetik hem de çevresel faktörler yardımıyla gen sahibi olabilir. Bu sebeple canlının dış görüntüsüne ait olan genlere fenotip denir.
Fenotip yazılırken etkisini gösteren geni yazmak yeterlidir. Örneğin; Genotip: AA, ise, fenotip baskın genin taşıdığı özellik olacağından A şeklinde ifade edilir. Genotip: Aa şeklinde ise fenotip yine A şeklinde olur. Çünkü “a” geni küçük harfle yazıldığına göre çekiniktir.
Aa) canlı heterozigot baskın, aynı genin özdeş alellerini taşıyan canlı (örn. AA) homozigot baskındır. Her iki canlının fenotipi baskın görünümlüdür.
Bir organizmanın üzerinde durulan özellikler bakımından sahip olduğu genler topluluğuna Genotip denilir. Aynı gen setine sahip iki canlı, aynı genotipe sahiptir; üzerinde durulan özellikler bakımından aynı hale sahip iki canlı ise aynı fenotiptedir.
Bir genin A ve B olmak üzere iki allelin olduğunu düşünürsek, canlının genotipini AA, BB ve AB olmak üzere üç farklı şekilde ayırabiliriz. Eğer AA ve BB genotiplerinin fenotipleri birbirinden farklıysa ve canlı AB genotipine sahipken fenotipi AA'daki gibi oluyorsa, bu durumda A baskın (dominant), B geni ise çekiniktir.
Kendileşme çaprazlamalarında n heterezigot karakter sayısı olmak üzere fenotip çeşidi sayısı 2ⁿ formülü ile , genotip çeşidi sayısı 3ⁿ formülü ile bulunmaktadır. Çok allelilik, canlı türünde herhangi bir karakteri etkileyen allel gen sayısının ikiden fazla olması durumudur.
Kalıtım derecesi "bireyler arasında görülen fenotipik farklılıkta, bunların genotipik değerleri arasındaki farklılığın payı" olarak tanımlanır ve h² sembolüyle gösterilir. değerleri arasındaki farklılığı ifade eder ve fenotipik varyans olarak adlandırılır.
'Animizm', doğadaki cansız nesnelere canlıymış gibi davranmak olarak tanımlanabilir. Bu dönemde çocuk bebeğiyle konuşur ve onun da konuştuklarını anladığını düşünür.
Buradan hareketle Bruner (1966) yeni bir konuyu öğrenen çocuk ya da yetişkinlerin bilişsel süreçlerinin üç dönemde ilerlediğini ifade etmiş, bu dönemleri eylemsel (enactive), imgesel (imaginative) ve sembolik (sembolic) olarak isimlendirmiştir (Sperry Smith, 2001; akt: Gallenstein, 2005).
Piaget'in Dört Bilişsel Gelişim Dönemi
Piaget, söz konusu bireylerin bilişsel gelişim sürecinin sırayla ilerlemesi gerektiğini düşünür. Piaget'in gelişim dönemleri; duyusal-motor dönem, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönemi ve soyut işlemler dönemi olarak sıralanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri