2023 yılı itibari ile 57 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Zabıt Katibi maaşları 17900 TL'dir. En düşük Zabıt Katibi maaşı 14320 TL iken, en yüksek Zabıt Katibi maaşı 32740 TL'dir. Güncel Zabıt Katibi maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Katip Ne Kadar Maaş Alır? Katip olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Katip maaşı 2023 verilerine göre ortalama 23.500 TL civarındadır.
Zabıt katibi maaşları, başlangıç seviyesinde aylık brüt 15.000-19.000 TL arasında değişebilir. Kıdemli zabıt katipleri ise ortalama aylık brüt 18.000-32.000 TL arasında maaş alabilirler. Bunun yanı sıra, ek ödemeler, mesai ücretleri ve diğer özlük hakları da zabıt katibi maaşları üzerinde etkili olabilir.
Zabit katipleri, genellikle normal ofis saatleri şeklinde çalışırlar. Ofis saatleri, hafta içi 8 ila 17 arasındaki mesai saatleri olarak belirlenir.
Katip olmak isteyenlerin öncelikle lise veya dengi okul mezunu olmaları gerekmektedir. Mezuniyet sonrasında, KPSS sınavına girerek yeterli puanı almaları gerekmektedir. Yeterli puanı alan adaylar, Adalet Bakanlığı tarafından yapılan sözlü ve/veya uygulamalı sınava girmek için hak kazanırlar.
İlgili 27 soru bulundu
Başvurular e-Devlet üzerinden yapılacak olup, adaylar 25 Nisan 2023 – 11 Mayıs 2023 tarihleri arasında saat 23:59:59'a kadar https://www.turkiye.gov.tr sitesi üzerinden giriş yaparak, “Adalet Bakanlığı İş Başvurusu” ekranını kullanarak başvuruları gerçekleştireceklerdir.
- Zabıt kâtibi, mübaşir, teknisyen, işaret dili tercümanı, şoför, aşçı ve hizmetli unvanları için 35 yaşını bitirmemiş olmak, (1 Ocak 1987 ve sonrası doğumlu olanlar sınava müracaat edebilecektir.)
Devlet kurumları olduğundan dolayı, hafta sonu Cumartesi ve Pazar kapalıdır, hizmet vermemektedir. RESMİ TATİL GÜNLERİ AÇIK MI?
Bütün işlerini olduğu gibi bırakıp karar yazmaya gider. Yani günde bin parçaya bölünür katipler. Tabii durum böyle olunca mesai saatleri içinde işini bitiremeyen katip mecburen işleri yetiştirmek için akşam 20.00'lere kadar çalışır, bu da yetmezmiş gibi hafta sonu yine gelir çalışır.
Katip olmak için lisede 4 yıl eğitim alınmalıdır. Liseden mezun olduktan sonra KPSS ile Adalet Bakanlığının yaptığı sözlü ve uygulamalı sınavlara girmek gerekir. Sınav süreci, hazırlık ile birlikte ortalama 1-2 yıl sürmektedir.
Zabit katipleri, genellikle üniversitelerin hukuk fakültelerinden veya ilgili meslek yüksekokullarından mezun olurlar. İlgili bölümden mezun olanlar, daha sonra Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile zabit katipliği kadrolarına başvurabilirler.
Bütün kıyafetleriniz temiz ve ütülenmiş olmalıdır. Tercihen lacivert ya da gri,iki parçadan oluşan resmi bir takım elbise giyilmesi uygun olur. Giydiğiniz takım elbise resmi bir gömlek ya da bulüzle tamamlanmalıdır. Takım içerisine beyaz ya da pastel renkler tercih edilmelidir.
, Adliye ve cezaevi personeli olarak şu an açıklanan asgari ücret düzeyinde 8500 TL maaş almaktayız. #TürkiyeYüzyılı'nda adalet personelinin mali haklarının iyileştirilmesini istiyoruz. 2023 yılında asgari ücret net 8.500 TL olarak uygulanacaktır.
Katipler devlet memuru sayıldıkları için sabah 08:00 ile 17:00 arasında çalışırlar. Genel olarak adliyelerde ya da resmi devlet kurumlarında iş olanağı tanınır. Mahkemede görülen davalarda kayıt altına alınması gereken resmi bilgileri kayıt altına alır. Aynı zamanda idari duruşmalardaki yazı işlemlerini de yapar.
Madde 47 – Noter tarafından, noterlikte en az 1 yıl hizmeti bulunan katip ve hizmetlilere aşağıdaki esaslara göre yıllık izin verilir. A) 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) hizmeti bulunanlara 15 gün, B) 5 yıldan 15 yıla kadar (15 yıl dahil) hizmeti bulunanlara 20 gün, C) 15 yıldan fazla hizmeti bulunanlara 1 ay.
Hâkim ve savcılar ile avukatlar, mahkemelerde çalışan zabıt kâtipleri ve diğer yardımcı kişilerin yıllık izinlerini kullandıkları adli tatil süresi içerisinde adli işler tamamen durmaz, Kanun'un 62. maddesine göre kurulan nöbetçi mahkemeler vasıtasıyla ve acil olanların görülmesine devam edilir.
Yardımcı yargı personeli olarak görev yapmakta olan zabıt katiplerinin yükselebileceği yegane unvan, yazı işleri müdürlüğüdür. Yazı işleri müdürlüğü pozisyonuna yükselebilme şartları; Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde detaylandırılmıştır.
Zabıt katipliği pozisyonuna başvuru yapabilmek için öncelikle KPSS sınavına girilmiş olması ve en az 70 alınması gerekir. Zabıt katipliği pozisyonuna başvuruda bulunmak için adayların en az lise mezunu olmaları beklenir. Zabıt katipliği pozisyonu için yaş sınırı yoktur.
Her hâlükârda, adayların yazmış olduğu metinlerdeki yanlış yazılan kelime sayısının aynı metinde yer alan toplam kelime sayısının yüzde kırkından fazla olması veya iki ve üzeri satır ya da toplam 14 ve üzeri kelime atlanması hâlinde, aday başarısız sayılacaktır.
- Öncelikle adalet ile ilgili lise veya önlisans üzerinden bir eğitim almak gerekir. - Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti bünyesinde gerekli şart ve koşullar üzerine evraklar hazırlanmalıdır. - Lisans mezunları için KPSS P3 puanı, ortaöğretim mezunları adına ise KPSS P93 puanı gerekir.
1- Adalet Bakanlığına bağlı adliyelerde Zabıt Katibi olarak çalışabilmenin ilk şartı Türk Vatandaşı olmaktır. 2- Zabıt Katibi olabilmek için ikinci şart ise KPSS ( Kamu Personeli Seçme Sınavı ) ' den en az 70,00 puan almaktır.
Zabıt katipleri, yazı işleri müdürlüklerine bağlı olarak çalışırlar. Devlet memuru oldukları için hangi bölümden mezun olursa olsunlar, KPSS'ye girmek zorundadırlar.
Adalet Bakanlığı ile CTE bünyesine yapılan zabıt katibi, icra katibi, mübaşir, infaz koruma memuru, güvenlik görevlisi, hizmetli alımlarında 70 KPSS puanı istenmektedir. KPSS lise puanı 70 üzeri olan adaylar bu ilanlara başvuru yapabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri