Katlı kavşaklar, eşdüzey kavşaklara göre taşıt geçişlerinin daha kontrollü ve sistemli şekilde yapıldığı karayolu unsurlarıdır. Bu kavşakların amaçları arasında; trafik güvenliğinin artırılması ve taşıt geçişlerinin kontrollü şekilde yapılarak birbirini etkilememesi bulunmaktadır.
Kavşak yapısına bağlı olarak farklı türlerde kavşaklar karşımıza çıkmaktadır. Başlıca kavşak çeşitleri şu şekildedir; Kontrollü kavşak, kontrolsüz kavşak, dönel kavşak, sinyalize kavşak, köprülü kavşak, 4 kollu ya da 3 kollu (T Tipi veya Y Tipi) kavşaklar gibi.
Kavşak, farklı istikametlerdeki yolların birbiri ile aynı düzlemde kesiştiği, farklı yönlerden gelen araçların emniyetle birbirlerinin güzergâhlarından geçtiği veya yön değiştirdiği nokta. Hem karayollarında hem de demiryollarında kavşaklara sıklıkla rastlanır.
Kavşaklar birden fazla yönde gelen trafik akımlarının kesiştiği, ayrıldığı, birleştiği ve örüldüğü alanlardır. Bu hareketler aynı düzlemde olursa buna eşdüzey veya hemzemin, farklı düzlemlerde olursa alt-üst geçitli veya köprülü kavşaklar denir. Türkiye'de yaygın olarak kullanılan kavşak tipi hemzemin kavşaklardır.
Kavşak nedir? Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Karayolu Tasarım El Kitabı'ndaki tanımına göre kavşaklar, iki veya daha fazla karayolunun kesişmesi, birleşmesi ve ayrılması ile oluşan ortak alanlardır.
İlgili 38 soru bulundu
İki ya da daha fazla yolun herhangi bir konumda birbirini kesmesiyle meydana gelen alanlara kavşak denmektedir. Kavşaklar kendilerini oluşturan yolların kesişme şekillerine trafik hacimlerine göre düzenlenip sınıflandırılırlar.
Motorlu taşıtların sağdan gelen diğer araçlara karşı üstünlüğü bulunur. Her zaman motorsuz araçlar, motorlu araçlara yol hakkı vermek zorundadır. Tali yoldan çıkan araçların, geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Dönel kavşağa gelen sürücüler, kavşak içindeki araçlara geçiş hakkı vermelidir.
Bu kavşak tipleri, karayolunun otoyola bağlantılı olduğu yüksek yoğunluklu yerlerde veya tali yolların karayoluna bağlandığı daha düşük yoğunluklu yerlerde kullanılabilir [4]. Bir trompet köprülü kavşak, karayolunun otoyola veya daha önemli bir anayola bağlandığı yerde kullanılabilir.
Yapılan incelemelerde, sola dönüşler için çapa ve şekle dikkat edilmeden inşa edilmiş olan kavşaklar bile dönel kavşak olarak adlandırılmaktadırlar.
Yani araç yoğunluğuna göre trafik lambalarının “yeşil ışık sürelerinin” otomatik olarak belirlendiği sistemlerdir. Normal sinyalize kavşaklarda, günün her saati için manuel olarak araç sayımları yapılır ve en uygun yeşil süreleri belirlenerek kavşak kontrol cihazına yüklenir.
Kontrolsüz Kavşak Levhası T-21 bir tehlike uyarı işaretidir. Kırmızı üçgen içerisinde siyah simge şeklindedir. Karayolları Genel Müdürlüğü levha standardında 60, 75 ve 90 cm eşkenar üçgen ölçülerindedir.
Kanalize sağa dönüş şeritleri, kavşaklarda serbest veya serbeste yakın sağa dönüşler sağlayan şeritleridir. Boyayarak veya ada kullanılarak farklı tiplerde şerit ayrımı yapılabilir. Şekil 1'de kanalize sağa dönüş şeritlerinden oluşmuş bir kavşak gösterilmektedir.
Akıllı kavşak sistemleri akıllı şehirlere ait sinyalize kavşaklardaki araç sayım kamera- ları veya sensörleri yardımıyla her yöndeki araç yoğunluklarını tespit eden ve kavşa- ğın her yönüne ayrı ayrı verilecek süreleri dinamik olarak değiştiren sistemlerdir.
SÜRÜŞ KURALLARI
➢ Kavşağa yaklaşırken yavaşlayınız. ➢ Kavşağa giriş yaparken ve kavşağı terk ederken yayalara yol veriniz. ➢ Kavşağa girmek için bekleyiniz ve trafik akışında yeterli bir boşluk bulunduğunda kavşağa giriş yapınız. ➢ Kavşak içerisindeki bisikletliler dahil tüm araçlara yol veriniz.
“Kavşak” ise konuşmada içeriğin anlaşılmasını sağlayan önemli unsurlardan biridir. Du- rak, konuşma sırasında anlamın gerektirdiği biçimde sözcükler arasında yapılan kavşaktan daha uzun ses kesintisidir.
Bir mülkten çıkan araçlar, ana yoldaki araç sürücülerine yol vermek zorundadır. Bölünmüş yoldan ya da tali yoldan gelen araçlar, ana yoldan gelen araçlara yol vermek zorundadır. Eşdeğer iki yolun kesiştiği kavşaklarda soldan gelen araçlar sağdan gelen araçlara yol vermek zorundadır.
diamond tipi farklı seviyeli kavşak olara da bilinir. bu tip kavşak hem en yaygın olarak kullanılmakta hem de en basit şekilde tasarımı yapılabilmektedir. kavşağın herbir çekirdeğine tek yönlü bağlantı kolları(rampalar) konularak diamond tipi farklı seviyeli kavşak elde edilir.
Dönel kavşak ya da halk arasındaki adı ile göbek, Kıbrıs'ta yaygın olarak çember, araç trafiğinin dairesel biçimde hareket ederek çeşitli istikametlere dağılmasına imkân veren kavşak türü. Dönel kavşaklar ortasında genellikle araç yolundan yüksek inşa edilmiş adacıklar bulunur.
8- Kavşaklara yaklaşırken;yerleşim yerlerinde 30.yerleşim yerleri dışında150 metre mesafe içinde ve kavşaklarda şerit değiştirmeleri, 9- Araçlarının cinsine ve hızına uygun olmayan şeritten gitmeleri, 10- İşaret vermeden şerit değiştirmeleri yasaktır.
Karayolu Tasarım El Kitabı'na göre hemzemin (eşdüzey) kavşaklar, iki veya daha fazla karayolunun aynı düzlemde kesişmesi sonucunda oluşan kavşaklardır. Kavşağa giren ve çıkan kollardaki trafik hacmi, arazi şartları, yaya ve taşıt güvenliği kriterlerine göre öncelikli olarak ele alınırlar.
Dönel Kavşak Levhası T-24: İleride bir dönel kavşak olduğunu bildirir. Hız azaltılmalı, ilk geçiş hakkı dönel kavşak içindeki araç sürücülerine verilmelidir. “Dönel kavşak” levhası ile birlikte tehlikenin niteliği hakkında bilgi veren ilave bir panel levha da kullanılabilir.
kusbakisi yoncaya benzeyen bir kavsak turu. ing cloverleaf interchange. sürekli hareket sağlaması ve yanlış manevra riski taşımaması açısından avantajlı; öte yandan geniş alana yayılması, kamulaştırma ve inşa maliyetinin fazla olması, dönüş yarıçapları değerinin de düşük olması gibi dezavantajları olan kavşak türü.
Kontrolsüz kavşaklarda sağdaki araçlara ilk geçiş hakkı verilmelidir. Motorsuz taşıt sürücüleri, LTT ve iş makineleri sürücüleri, motorlu araçlara ilk geçiş hakkını vermek zorundadır. Tali yoldan gelen araç sürücüleri anayoldaki araçlara ilk geçiş hakkını verirler.
Hasta, yaralı ve acil hasta taşıyan araçların geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. (Ambulans, özel araçlar vb.) Organ ya da doku taşıyan araçların geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Yangına giden itfaiye araçların geçiş üstünlüğü bulunmaktadır.
Tali yol; trafik yoğunluğunun ana yola göre daha az olduğu yollara denir. Ana yollar birinci dereceli yollar, tali yollar ise ikinci dereceli yollar olarak trafik literatürüne geçmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri