Birikimli Katılma Hesabı; küçük birikimler ile uzun vadeli yatırım yapmak isteyenlere yönelik katılma hesabı türüdür. Asgari 3 yıl, azami 10 yıl vadeli açılabilen bu hesaba 1 aylık veya 3 aylık periyotlarda ödeme yapılabilir. Hesap açılışı için en az 150 TL, 100 Dolar, 100 Euro veya 50 gr altın gerekir.
Hesap 3 ay, 6 ay ve 12 ay vadelerde TL olarak açılabilmektedir. Hesap açma alt limiti 250 TL'dir. Hesap sadece yurt içi yerleşik gerçek kişilere açılabilmektedir. Hesaba stopaj uygulanmamaktadır.
Bir bankada katılma hesabı açılması halinde paranın işletme süreci ile ilgili olarak kâra olduğu kadar zarara da ortak olunur. Bu durumda bu hesap türünde zarar etme olasılığı vardır. Piyasada işletilen paranızın zarar etmesi durumunda hesaba yatırılan anapara eksilir ve kazanç elde edilmez.
Hesaba ne kadar sık aralıklarla para yatırmalıyım? Asgari 3 yıl, azami 10 yıl vadeli açılabilen bu hesaba 1 aylık veya 3 aylık periyotlarda ödeme yapılabilir.
Kar payı esasına göre çalışan sistemde anaparanın vade geldiğinde ne kadar kazandıracağı belirli değildir. Kredilendirilen projelerden zarar edilmesi de ihtimal dahilindedir. Faizli sistemde ise bu mümkün değildir, vade geldiğinde önceden taahhüt edilen tutar mutlaka anapara sahibine ödenmelidir.
İlgili 26 soru bulundu
Belirlenen esaslara uygun çalışmaları durumunda katılım bankalarının kâr hesaplarına para yatırmak ve iştirakçilerine vermiş oldukları kâr payını almak caizdir. Kâr payı oranlarının, banka faizlerine yakın veya eşit olması söz konusu işlemi faize dönüştürmez.
Faizsiz bankalar olan katılım bankaları ticaret yöntemi ile fon kullandırır. Müşterinin ihtiyaç duyduğu malı satıcısından peşin alır, üzerine kârını ekleyerek müşterisine vadeli satar. Müşteri ile banka arasında alım-satım akdi düzenlenir. Bu nedenle kullandırılan fonların karşılığında bir mal vardır.
Kuveyt Türk'ün sermayesinin %62,24'ü Kuveyt Finans Kurumu'na (Kuwait Finance House), %18,72'si Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne, %9'u Wafra Uluslararası Yatırım Şirketi'ne, %9'u İslam Kalkınma Bankası'na ve %1,04'ü diğer ortaklara aittir.
Hesap açma alt limiti 1000 TL'dir. Birikiminizi vadesinden önce çektiğinizde hesabınıza faiz işletimi yapılamaz. 30 Aralık 2021 tarihinde yayımlanan yeni yönetmelik gereğince tasarruf mevduatı hesabında birikiminizin 200.000 TL'ye kadar olan kısmı devlet güvencesi kapsamındadır.
Bankada hesap açmak tamamen ücretsiz bir hizmettir. Bankalar, hesap açmak için herhangi bir harç veya işlem ücreti talep etmez. Banka hesabı açtırmak isteyen herkes bankaların uzaktan müşteri edinimi kanallarından şubeye gitmeden banka hesabı açabilir ya da ilgili bankanın şubesine giderek işlemini tamamlayabilir.
1.000 TL'den başlayan birikimlerle açılabilen vadeli TL mevduat hesapları, dijital bankacılık kanallarımızdan günün her saati anında açılabilmektedir.
Katılım hesabı, faizsiz kazandıran bankacılık uygulamalarından biridir. Katılım hesabında toplanan fonlar, ticari ya da sanayi yatırımlarıyla değer kazanır. Bankalar tarafından işletilen bu hesaplarda bankalar hem elde edilen kâr payını hem de işletimden doğan zararı hesap sahipleriyle paylaşmak durumundadır.
Alkollü içecek, şans oyunları, silah ve tütün ürünleri gibi toplum için zararlı bulunan konularda bankacılık işlemi yapılmaz. Katılım bankalarının varlık nedeni ve altın kuralı “Faizsizlik Prensibi”dir.
Katılım bankaları kuruluş esas ve faaliyetleri doğrultusunda klasik bankacılık ürünlerinden biri olan ihtiyaç kredisini, nakit olarak vermiyor.
Türkiye'de Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Türkiye Finans, Ziraat Katılım, Emlak Katılım ve Vakıf Katılım bankaları İslami esaslarda faizsiz kredi desteği veren bankalardır. Bu bankalar ihtiyaç, konut, taşıt gibi finansman türlerinde tüketicilerin ihtiyaçlarına İslami usullerde destek sunmaktadır.
Kurulumuz, halkımızla paylaştığı görüşünde; öncelikle faizin kesin olarak haram kılındığını, konut veya araç satın almak için faizli kredi kullanmanın caiz olmadığını çok açık ve kesin bir dille belirtmiştir.
Dünyanın önde gelen finansal hizmetler kuruluşu Cambridge IFA tarafından bu yıl dördüncü kez düzenlenen IRBA'da (Islamic Retail Banking Awards) Kuveyt Türk, “Türkiye'nin En Güçlü İslami Bankası” ödülüne layık görüldü.
İslam dünyasında ve Batı'da çalışan, faize ve harama bulaşmayan yatırım fonları da vardır; ama Türkiye'deki yatırım fonlarının çoğu faizden arındırılmış değildir. Bu sebeple bankaların yatırım fonlarına katılarak buradan gelir elde etmek caiz değildir.
Evet, caizdir, dinen bir sakıncası yoktur.
Öncelikle ifade edelim ki, Katılım Bankaları, İslam hukukuna uygun olarak Fetva Kurullarından aldıkları fetvalara göre muamele ederler.
Bunlar; 35 mevduat bankası (3 adet devlet mevduat bankası (Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank), 30 adet yerli ve yabancı sermayeli özel mevduat bankaları, 3 adet TMSF'ye ait banka (Birleşik Fon Bankası, Türk Ticaret Bankası ve Adabank), 16 kalkınma ve yatırım bankası ve 6 katılım bankası şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri