Katolik ve Ortodoks Kiliseleri'nde hem bireysel hem de cemaat olarak uygulamalar yapılmaktadır ve katı oruç kuralları artık uygulanmamaktadır. Oruç artık esas olarak gönüllülük esasına dayalı olarak anlaşılmaktadır.
Katolik ve Ortodokslar kırk günlük Paskalya'ya hazırlık orucu/perhizi dışında her hafta çarşamba, cuma ve cumartesi günleriyle önemli yortu günlerinden önce de oruç tutarlar.
Hristiyanlığın ilk döneminde, Oruç Devresi'nin perhizi, bireylerin yalnızca günlük tek bir yemek yediği anlamına geliyordu. O 'zaman' ise akşam yemeğiydi. Daha sonra et ve şaraptan uzak durmanın yanı sıra süt ürünlerinden uzak durma da eklendi.
Tüm bunlara ek olarak, oruç dönemi olmayan zamanlar için Katolikler sadece İsa Mesih'in çarmığa gerildiğine inanılan gün olan cuma günlerinde ve Ortodokslar da çarşamba (İsa Mesih'in ele verildiği gün) ve cuma günlerinde hayvansal gıdanın tüketilmediği perhiz uygulamaktadır.
Aleviler yüzyıllardır Ramazan'da oruç tutmamış bunun yerine Muharrem Orucu ve Hızır Oruçları bundan ayrı olarak 48 Perşembe dediğimiz kişisel tercih olarak tutulan oruçları tutmuşlardır. Oruç nefsi terbiye etmek ve ruhu olgunlaştırma çabasından başka bir şey değildir.
İlgili 31 soru bulundu
Hristiyan orucu, hayvansal gıdalardan uzak durmanın yanı sıra, kötü ve günahkar düşüncelerden, sözlerden ve eylemlerden de kaçınmak anlamına gelir. Paskalya orucu boyunca, her hafta bir olaya veya bir kişiye adanır. Orucun ilk haftasında kısıtlamalar çok daha katıdır.
Toplu oruç, belirli bir dine inananlarla sınırlı değildir. Nitekim oruç, Yahudilik, Hristiyanlık, İslam, Budizm, Hinduizm ve Maya, Aztekler ve Avustralya'nın yerli halklarının dinleri gibi semavi, beşeri ve pozitivist olarak tüm dünya dinlerinin paylaştığı yükümlülüklerden biridir.
Hıristiyanlıkta iki çeşit oruç bulunur. Okaristi orucu yani şükran orucu ve ekleziyastik oruç yani kilise orucu. Bu iki çeşit orucu Katolik'ler tutar, Protestanlar tutmaz. Hıristiyanlık, çarşamba, cuma ve cumartesi günleri ile bazı yortuların arefe günlerinde oruç tutmayı teşvik eder.
Hrıstiyanlar, et ve kemik haline gelip insanlığa döndüğüne inandıkları peygamberlerinin öldüğü cuma günü et yerine, dinlerine göre su yüzeyinin altında yaşadığı için ölüm ve cinler âlemiyle ilişkilendirdikleri balığı yerler. Canlı yaratık saymadıklarından, cuma günleri balık yemekte sakınca görmezler.
Hıristiyan Mezhepleri. Doğu ile Batı Kiliselerinin birbirinden kopmasından sonra Roma'daki Kilise, evrensel anlamına gelen Katolik adını almıştır. Bu Kilise, Hıristiyan dünyasında en fazla mensubu bulunan Kilisedir. Merkeziyetçi bir yapısı olan bu mezhebin başında Papa bulunmaktadır.
Dünyada en uzun oruç tutma süresi Nuuk'ta (Grönland) 17 saat 52 dakika ve Reykjavik'te (İzlanda) 17 saat 25 dakika olacak. En kısa süre ise Chistchurch'te (Yeni Zelanda) 12 saat 42 dakika olacak.
büyük perhiz, paskalya döneminde, 40 gün boyunca hayvansal gıdaları yememek kaydı ile tutulan oruçtur."
Ayrıca Alevîler arasında Ramazan ayında üç gün veya otuz gün oruç tutanlar da vardır” şeklinde görüş bildirmiştir. Benzer şekilde katılımcı 11, katılımcı 20, katılımcı 13 ve katılımcı 18 de Muharrem ayına öncelik vermekle birlikte Ramazan orucunun da Alevîler arasında önemli olduğunu vurgulamışlardır.
Yahudilik'te oruç günleri
Yahudilik'te en çok bilinen oruç, Kefaret Günü anlamına gelen Yom Kippur'da tutulur. Bu, Tevrat'ta adı geçen tek oruçtur. Yom Kippur, tam bir oruçtur yani gün batımından ertesi gün karanlık çökene kadar tutulur. Başka bir tam oruç ise 9 Av'dır.
Yom Kippur'dan önceki hafta 10 Gün Orucu olarak da bilinir ve bu sürede dualar edilir. 10 Gün Orucu, keçi boynuzundan üretilen müzik aleti Şofar'ın, Roş Aşana'da çalınmasıyla beraber başlar. 10 Gün Orucu, Yahudiler için hatalarını düzeltme fırsatıdır. Yom Kippur'da inananlar sinagoga gider ve ibadet eder.
15 Kasım'da Ortodoks geleneğinde en uzun ikinci oruç olan ve İsa Mesih'in doğumuna hazırlık niteliğinde olan Noel orucu başlıyor. 40 gün sürmesine rağmen Noel orucunun, Paskalya ve Meryem Ana'nın göğe kabulü gibi yortulardan önce tutulan oruçlarda olduğu gibi katı kuralları yoktur.
Cuma günü ölen Müslümana kabir azabı olmaması, Allahü teâlânın bir ihsanıdır, bu nimeti dilediğine verir.
İçkinin haramlığı meselesine gelince, Tevrat'ta şarap (içki) haram değildir, şarap İncillerde de yasak değildir. İslam'ın ilk dönemlerinde şara- bın haram olmadığı bilinir, hatta şarapta çok zararın yanı sıra, faydanın da olduğunu açıkça ifade eden ayet vardır. (Bakara, 2/219.)
Ortodoks Hristiyanlar, Hz. İsa'nın doğumunu yani Noel'i kutluyor. Katolik ve Protestanlar Noel'i 25 Aralık'ta kutlarken Rusya, Gürcistan, Belarus, Mısır, Sırbistan, Etiyopya ve Kazakistan gibi ülkeler 6 Ocak'ı 7 Ocak'a bağlayan geceyi Noel olarak kabul ediyor.
Katolik Kilisesi Papa'nın dünyadaki tüm kiliselerin önderi olduğuna inanırlar ve özellikle Papa'nın yanılmazlığı ilkesini önemserler.
Katolik, Roma Katolik Kilisesi'ne bağlı olan kişi. Papa'nın otoritesini kabul etmiş olan Uniat (Doğu Katolik) kiliseleri de bu gruba dâhildir.
Haftalık İbadet
Pazar günü, sabah ve akşam iki vakitte yapılır. Pazar günü yapılan ayinin özel bir önemi vardır. Bu gün “İsa'nın diriliş günü” olarak kabul edilir. Hıristiyanlıkta İsa-Mesih'in her hafta dirildiğini hatırlamak amacı ile haftalık ibadet icra edilir.
Âdem Aleyhisselam, Resulullah'tan (sav) önce kendisine oruç farz kılınanlardandır. İnanç silsilesinde onu izleyen Musa ve İsa peygamberlerin, 40'ar gün oruç tuttukları da yaygın rivayetlerdendir. Hadis kaynaklarında, Yahudi peygamberi Davud'un da birer gün arayla oruç tuttuğu belirtilir.
Dâvûd orucu nedir? Bir gün oruç tutup bir gün tutmamaya “Dâvûd orucu” denir. Bu ismin veriliş nedeni Hz. Dâvûd'un (a.s.) bu şekilde oruç tutmuş olmasıdır.
Katolik ve Ortodoks Kiliseleri'nde hem bireysel hem de cemaat olarak uygulamalar yapılmaktadır ve katı oruç kuralları artık uygulanmamaktadır. Oruç artık esas olarak gönüllülük esasına dayalı olarak anlaşılmaktadır. Niyet esastır. Bu bir adak, kendi başına yaşayan bir fedakarlık unsurdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri