Kitâb-ı Mukaddes, Mukaddes Kitap veya Kutsal Kitap, Eski Ahit ve Yeni Ahit'i kapsayan, Hristiyan inanışının temelini oluşturan ve Hristiyanlarca kutsal sayılan kitaptır.
İslamiyette. İslam'a göre Zebur Davud'a indirilmiş bir kutsal kitaptır fakat Zebur da tıpkı Tevrat gibi zamanla tahrif edilmiş ve yerine yine değiştirilecek olan İncil gelmiştir.
incil isa'nin hayatini anlatan bir kitaptir. tevrat ise uzun bir zaman dilimi icerisinde farkli peygamberler ve yazarlar tarafindan kaleme alinan israil'in tarihini belgeleyen kitaptir.
Hristiyan inancında Kutsal Kitap, Kitabı Mukaddes'tir. Kitabı Mukaddes, Eski ve Yeni Ahit'ten oluşmaktadır. Tanrı'nın İsa ile yeni bir antlaşma yapması nedeniyle İncil, Yeni Ahit olarak anılmaktadır.
2-Kur'an'da Tevrat'ın Benî İsrail'e indirilmiş bir kitap olduğu anlaşılmakla birlikte hangi peygamber vasıtasıyla verildiği yine kapalıdır. 3-Kur'an'da Musa'ya verilen kitap için Tevrat ismi yerine “el-Kitab”, “suhuf”, “furkân” denilmiştir.
İlgili 23 soru bulundu
Tevrat kitabı gibi Zebur'da yahudilere inen kutsal bir kitaptır. Yahudiler, Tevrat kitabından sonra kendilerine başka bir kitabın gelmeyeceğini düşünmekteydiler. Hz. Davut'a gönderilen Zebur ile yahudilere ikinci bir kitap inmiştir.
Vaiz Kitabı Eski Ahit kitaplarından birisidir.
Îsâ'nın Havarisi Petrus'un ifadesine göre Îsâ'nın, Mesih olarak kabul edilişi, Hıristiyan ilahiyatçıları tarafından kristoloji ilim dalının doğuşunun kaynağı olarak kabul edilmektedir. Îsâ Mesih, Nasıralı Yahudi bir peygamber olarak Hıristiyan dininin merkezinde yer almaktadır.
Zebur. İslam'da Zebur: Zebur'un Allah tarafından Davud'a ve israiloğullarına indirildiğine, sonradan değiştirildiğine inanılır. Zebur, şiir şeklinde yazılmış bir öğütler kitabıdır.
Tevrat Müslümanların Musa'ya verildiğine inandıkları kutsal kitap bağlamında Tanah'ın Arapça adıdır ve genellikle Kutsal kitabın tamamına atıfta bulunur.
1 Başlangıçta Tanrı göğü ve yeri yarattı. Yer boştu, yeryüzü şekilleri yoktu; engin karanlıklarla kaplıydı.
Hristiyanlar da Tevrat'ın Musa'nın orijinal yapıtı olduğuna inanır. Fakat kitabın farklı dillere çevrilmesi esnasında hatalar yapıldığına, yeni kişi ve yer adlarının eklenmesi nedeniyle değiştiğine inanan Hristiyanlar da vardır.
Tevrat'ın her iki nüshası da Tekvin, Çıkış, Levililer, Sayılar ve Tesniye kitaplarından oluşur. Bu beş kitapta, yaratılıştan Hz. Musa'nın vefatına kadar geçen olaylar kronolojik bir düzende anlatılır ve Yahudilerin uyması gereken yasalar (mitzvot) belirtilir.
Davut (M.Ö. 1010-940), İslâm inancında İsrailoğulları'na gönderilen ve kendisine Zebur verilen peygamber olarak tanımlanmıştır. Yahudi inancında Kral olarak kabul edilen Davut, Kitab-ı Mukaddes'te “David” ismiyle anılır.
Musa (İbranice: מֹשֶׁה, ISO 259-3: Mošeh, Modern: Mōş´eh), Hristiyanlık, İslam ve Bahâîlik gibi İbrahimî dinlerde önemli bir peygamber, Yahudilikte ise en büyük peygamber kabul edilen İbrani din büyüğüdür. İsrail'in on iki oğlundan biri olan Levi'nin soyundan geldiğine inanılır.
Tevrat, Musevilerin kutsal olduğuna inandığı ve “Tora” olarak adlandırdığı kitaptır. Tevrat, Hıristiyanlarca da “Kutsal Kitap”ın bir parçası olarak kabul edilir ve “Eski Ahit” olarak adlandırılır; çünkü İsa Peygamber, Tanrı ile olan antlaşmayı yenileyerek “Yeni Ahit”i sunmuştur.
Çoğu zaman Yahudilerin kutsal kitabının tamamı "Tora" ismiyle açıklanır. İbranice bir terim olan Tora, Arapça'dan Türkçeye geçmiş olan Tevrat'ın karşılığıdır.
İsrail güney Judean Çölü'nde 2 bin yıllık olduğu tespit edilen bir Tevrat parşömeninin parçalarını bulduğunu açıkladı. İsrailli araştırmacılara göre Yunanca ve el yazısı ile olan metin parçaları Zekeriya ve Nahum peygamberlerin hikayelerine yer veriyor.
Kur'an'a göre bu peygamberlerden birisi de İsa (as)'dır. Tevrat'ta ismi geçmeyen İsa (as), Yahudiler tarafından peygamber olarak kabul edilmemektedir.
Muhammed (s.a.v.) ise hadîsi şerîflerinde "İsa (aleyhisselam) ölmemiştir. O kıyâmetten önce size dönecektir.", "Ben Meryem oğlu İsa'nın (aleyhisselam) dünyâ ve âhirette en yakınıyım.", "Benimle İsa (aleyhisselam) arasında başka bir peygamber yoktur." buyurmuştur.
Laik tarihçiler ve bilim insanları arasındaki baskın olan görüş İsa'nın günümüz Orta Doğu kökenlilerin bronz tenine benzer bir kişi olduğudur. Diğerleri ise Afrika ve Hint kökenli olabileceğini belirtmektedirler.
Yahudiler, İsa'nın beklenen mesihin alâmetlerini gerçekleştirmediğine inanmaktadırlar. Yahudiliğin baskın otorite metinleri, İsa'nın tanrılığını, tanrısallığını, Tanrı ile insanlar arasında aracı oluşunu, mesihliğini ya da azizliğini reddetmektedirler.
Günümüze dek binlerce peygamber gelmiş, bu peygamberlerden yalnızca dört tanesine kitap indirilmiştir. Bütün dinlerde kutsal kitap anlayışı bulunur. Yüce Allah'ın insanlara değişik zamanlarda gönderdiği kutsal kitapların sayısı dörttür. Sırasıyla Tevrat, Zebur, İncil ve Kur'an-ı Kerim'dir.
Davud'a İndirilen Kutsal Kitaba Verilen Ad: Zebur | Cuma Sohbeti (36.
Ulu'l-azm peygamberler
Sözlükte "sabırlı, gayretli ve kararlı kimseler" demektir. Ahzâb Suresi'nin 7, Ahkaf Suresi'nin 35 ve Şûrâ Suresi'nin 13. ayetlerinden yola çıkan İslam âlimleri, ulu'l-azm peygamberlerin ilgili ayetlerde ismi geçen Nuh, İbrahim, Musa, İsa ve Muhammed peygamberler olduğuna karar vermişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri