Kauçuk, bazı tropikal bitkilerin öz suyundan (lateks) ya da petrol ve doğalgazdan imal edilen esnek bir madde. Ağaçların öz suyundan üretilene doğal kauçuk, petrol ürünlerinden üretilene sentetik kauçuk denir.
Doğal kauçuk Hevea Brasiliensis isimli kauçuk ağacının özsütü olan lateksinden elde edilen maddedir. Ağacın kabuğu hafifçe yarılınca akan bu sütsü madde akarken hemen donduğu halde yumuşaklığını kaybetmiyor. Buradan elde edilen polimer poli(cis-1,4-izopren) polimeridir [cis-poliizopren veya poli(cis-izopren) de denir].
Doğal Kauçuk Üretimi;
Bu yöntemde ağacın kabuğu bıçakla ince bir çizgi halinde çizilir, yaklaşık iki saat kadar lateks akar ve durur kaplarda toplanan lateks asitle pıhtılaştırılarak katı kauçuk elde edilir, bu kauçuk ince tabakalar halinde sıcak dumana tutalarak kurutulur ve satışa hazır hale getirilir.
Kauçuk Ağacı Nerede Yetişir? Kauçuk Ağacının vatanı esasında Asya Kıtasıdır. Malezya, Sri Lanka, Hindistan gibi ülkelerde bulunur. Fakat iç ve dış mekan dekorasyonlarında kullanılan Kauçuk Ağacının ülkemizde Akdeniz iklimine sahip bölgelerinde yetiştirildiği görülmektedir.
Doğal olarak sıcak ve nemli bölgelerde yetişen ka- uçuk ağacından (Hevea brasiliensis) elde edilir. Doğal lateks kauçuğu- nun %90'ı bu ağacın öz suyundan elde edilir. Meksika ve ABD'de gua- yule ağacından da lateks elde edilir. Bir diğer doğal kauçuk olan çikl ise sapodilla ağacından elde edilir.
İlgili 27 soru bulundu
Kauçuk, bazı tropikal bitkilerin öz suyundan (lateks) ya da petrol ve doğalgazdan imal edilen esnek bir madde. Ağaçların öz suyundan üretilene doğal kauçuk, petrol ürünlerinden üretilene sentetik kauçuk denir. Her iki tür de çok yönlü maddelerdir. Kauçuktan yapılan eşyalar genellikle lastik olarak adlandırılır.
Doğal bir madde olan kauçuk, kauçuk ağacından elde edilir. Bu ağacın kabuğunda özel bıçaklarla V şeklinde yarıklar elde edilir. Bu yarıklardan akan süt görünümüne sahip ve lateks olarak bilinen madde toplanır. Lateksin yaklaşık %30'u kauçuktan oluşuyor.
Dutgiller familyasının Ficus cinsinden olan kauçuk çiçeğinin anavatanı tropikal Asya'dır. Kauçuk bitkisi nem olmayan yerde yaşayamaz. Bu nedenle kauçuk ağacı ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgesinde karşımıza çıkmaktadır. Her dem yeşil kalabilen iri ve yeşil yaprakları mevcuttur.
Bitkinin kauçuk bulunan özsuyuna “lateks” adı verilir. Lateks ağaç kabuğunun iç kısmında bulunduğu için kabuk V şeklinde yarılarak sıvı akıtılır. Elde edilen sıvı daha sonra yayvan bir kabın içine alınarak formik asit ilave edilir. Lateks 10-30 dk kadar sonra pıhtılaşır.
Kauçuk ağaçları süs bitkisi olarak yetiştirildiğinde 25-50 yıl yaşarken; doğal yetişme ortamları tropik bölgelerde 200 yaşına ulaşabilir. Bilimsel olarak Ficus elastica Roxb. ex Hornem. şeklinde tanımlanır.
Başlangıçta üretildiğinde, doğal kauçuk (Hindistan kauçuğu, lateks, Amazon kauçuğu, veya kauçuk olarak da adlandırlır), diğer organik bileşiklerin oluşturduğu az miktarda safsızlıkları, su ve organik bileşik izopren polimerlerinden oluşur.
Kauçuğun özellikleri
Kauçuk esnek bir maddedir. Isıtılınca yumuşar, 180°C'de yapışkan hale gelir, 220°C'de tamamen erir. Bu sıcaklıktan sonra kauçuğun damıtılması başlar. Damıtma ürünü akıcı, yağımsı bir sıvıdır, buna “kauçuk yağı” denir.
Sentetik polimerler, genellikle plastik ve kauçuk olarak adlandırılan, günlük kullanımdaki ticari malzemeler ve ürünlerde her yerde bulunur ve kompozit malzemelerin ana bileşenleridir.
Kauçuk son derece yenilenebilir, geri dönüştürülebilir ve diğer uygulamalar için düzenli olarak yeniden kullanılır. Geri dönüştürülmüş kauçuk, malçlama ve oyun alanı yüzeylerinde kullanılmak veya yeni ürünler oluşturmak için küçük parçalara bölünür.
Kauçuk ağacı (Ficus elastica), Moraceae familyasından amazonlara özgü öz sıvısından kauçuk elde edilen ağaç türü.
Direkt gün ışığı gelmediği, aydınlık odalarda iyi gelişim gösterir. Eğer yaprakları üzerinde siyah lekeler oluşuyorsa güneşe daha uzak bir köşeye almanız önerilir. Eğer bitkiniz uzun süre gelişim göstermez ise ışık ihtiyacı olduğuna işaret eder. Bu gibi durumlarda gün ışığı alabileceği konum tercih etmenizi önerilir.
TDAE, toksik olmayan, kanserojen olmayan özelliklere sahip, yeşil renkte bir işlem yağıdır (doğal dostu yağ), mevcut aromatik yağın yerine kullanılabilir. Bu çevre dostu proses yağı, doğal kauçuğun vulkanizasyon işleminde yumuşatıcı bir katkı maddesi olarak ve kauçuk bileşiklerinin bir bileşeni olarak kullanılır.
Kauçuk çiçeğinin yaprakları bitkisel tedavide en çok kullanılan çiçeklerden bir tanesidir. Hal böyle olunca kauçuk çiçeği sürekli olarak tercih edilen bir çiçek olmuştur. Özellikle soğuk algınlığı tedavisinde doğal olarak bu çiçeğin yapraklarından yararlanılır.
Az güneşli alanlarda daha iyi gelişirler, Soğuklara dayanıklı bir bitkidir,özellikle bulunduğu ortam sıcaklığının 6 - 24 derece sıcaklıkta olması gelişimini pozitif anlamda etkiler. SU İSTEĞİ: Az seviyede su isteği vardır,Bulunduğu saksıdaki toprak kurudukça su verilmesi yeterlidir.
Kauçuk ağacının anavatanı Asya Bölgesi olarak bilinmektedir. Ama dayanıklı yapısı nedeniyle her yerde yetişmesi mümkün olmaktadır. Ama çiçeğin havadar ortamlarda olmaya ihtiyacı bulunmaktadır.
Kauçuk Ağaçlarının Hasadı: Doğal kauçuk, Hevea brasiliensis ağaçlarından elde edilir. Bu ağaçların kabukları kesilir ve özsuları toplanır. Koagülasyon: Toplanan özsular, asit veya diğer koagülasyon ajanları ile karıştırılır. Bu, kauçuk partiküllerinin çözeltiden ayrılmasını sağlar.
Fidanlık Müdürü Ali Kişi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İskenderun kauçuğu" ya da "İsrail kauçuğu" (Ficus elastica) da olarak bilinen bu türün, ana vatanının Hindistan ve Malezya olduğunu belirterek, yapraklarının her zaman yeşil kaldığını söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri