kavaid / kavâid / قواعد (Tekili: Kaide) Kaideler. Hareket porgaramları. Dil öğreten bir kitaptaki kaideler. Arab lisanındaki kaidelerin dercedildiği gramer kitabı.
Hukukun temel ilkelerini yansıtan, farklı alanlardaki fer'î meselelerin hükümlerini tamamen veya büyük oranda kuşatan tümel önerme anlamında fıkıh terimi.
kavaid-i külliye / kavâid-i külliye
Bütün fertleri içine alan kapsamlı, genel kurallar, prensipler.
Kavaid-i fıkhiyye ya da külli kaideler, İslam hukukunun değişik konularıyla il- gili pek çok meseleyi içeren temel prensipleridir. Bunlar, füru-i fıkhın çerçevesi içinde bulunan her meselede uygulama alanı bulabilen kaidelerdir.
Üstelik yalnızca kazandığınız puanlarınızla ekstra ayrıcalıklara sahip olabilirsiniz. Aklî ilimlerdeki uzmanlığı ile bilinen Şemseddin el-İsfahânî'nin el-Kavâid adlı eseri VII. (XIII.) asrın bilgi ve birikimini yansıtması açısından önemli bir eserdir. İsfahânî'nin günümüze ulaşan iki önemli eseri söz konusudur.
İlgili 18 soru bulundu
NEVAZİL KELİMESİNİN ANLAMI
Nezle anlamına gelir. Bu kelime genellikle nevazıl şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı nevazil şeklinde olmalıdır.
Muallim-i Kavaid-i Farisi Kitap Açıklaması
Sualli ve Cevablı Muallim-i Kavâid-i Fârisî, Hicrî 1309 (M. 1891) yılında Osmanlı'nın rüşdiye düzeyindeki eğitim kurumları için hazırlanmış giriş niteliğinde bir Farsça dilbilgisi kitabıdır.
Râbıta ile aynı kökten türeyen ve Kur'ân-ı Kerim'de yer alan ribât ve murâbata, sınırlarda düşmanı gözetlemek, nöbet tutmak, verilen emrin eksiksiz yerine getirilme- si anlamlarını ifade eder.
Sözlükte “oturmak” mânasındaki kuûd masdarından türeyen kāide (çoğulu kavâid) “binanın üzerine dayandığı temel, bir şeyin aslı, esası” anlamına gelir ve bu anlamıyla Kur'an'da iki yerde geçer (el-Bakara 2/127; en-Nahl 16/26).
Kavaid-i Türkiye: Sıbyan mekteplerinde okuyan çocukların ana dili eğitimi için hazırladığı dil bilgisi kitabıdır. Belagat-i Osmaniye: Mekteb-i Hukuk öğrencileri için hazırlamış olduğu kitabıdır. Belagat ilmini ele alıp işleyen ilk eser olarak kabul edilmektedir.
Muhakeme; usa varma, hüküm verme ve bir durum karşısında sorunu çözmek için çıkar yol arama anlamlarında ifade edilmektedir. Muhakeme Etmek Ne Anlama Gelir? Muhakeme etmek, bir konu hakkında iyice düşünerek ve detaylı bir inceleme yaparak karar verme olarak ifade edilmektedir.
Dar anlamında yasa, yasama organınca yapılan yasa adıyla gerçekleştirilen işlerdir. Hukuk karşılıklı hakları ifade eden üst mefhumdur, yasa ise bu hakları koruyan ve belirleyen kuralları ifade eder. Yasa, yazılı veya yazısız olabilir. Yazılı yasaların en ünlüsü MÖ 1700'lerde yapılmış Hammurabi yasaları'dır.
Üstü genellikle tonoz veya çatıyla örtülü bir sokağın iki yanında karşılıklı sıralanan ve aynı cins malları satan dükkânların meydana getirdiği çarşı. Türkçe'ye Farsça'dan geçtiği sanılan arasta kelimesi önceleri “ordugâhta kurulan pazar” anlamında kullanılmıştır.
kaide-i şer'iye / kâide-i şer'iye
Şer'i kural, İslâmiyet'in ortaya koyduğu kural.
Bir kurumun hedeflerine ulaşması ya da bir amacın gerçekleşmesi için uyulması gereken temel kurallara ilke denir. Bu kelime, son yıllarda prensip kelimesinin Türkçe karşılığı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kaide, yasa, kural ve umde sözcükleri İlke ile eş anlamlıdır. İlke isminin ikinci anlamı ise yöntemdir.
Rabıta, Arapça rabt kökünden türemiş olup “iki şeyi birbirine bağlayan ip, alaka, bağ, münasebet” anlamlarına gelmektedir. Tasavvufta sâlikin kâmil bir mürşide gönlünü bağlaması, onun sûret ve sîretini, yani hem yüzünü hem de ahlak ve davranışlarını düşünmesini ifade eder.
Hz. Musa'ya indirilen Tevrat, insanoğluna indirilmiş ilk kutsal kitap olma özelliğini taşımaktadır. Dinin gereklerini yerine getirmek ve insanları din ile tanıştırmak için kutsal kitaplar inmiştir.
Dünyada genelinde yani yeryüzünde yazılan ilk kitap Kuzeybatı Çin ülkesinde bulunmuştur. Dünyanın ilk kitabı M.S 868 yılında yazılmıştır. Dünyanın ilk kitabının adı ise “ Diamond Sutra ” . Diamond ingiliz dilinde olduğu gibi karşılık olarak elmas anlamına gelmektedir.
Dünyadaki yazılan ilk kitap Kuzeybatı Çin 'de bulunmuş ve M.S. 868 yılında yazılmıştır. Adı “Diamond Sutra” olan bu kitap, Diamond ingilizcede elmas anlamına gelmektedir. Sutra anlamı ise dini bilgi ve vaaz anlamı taşımaktadır.
Fıkıh literatüründe mufâvada terimi, ağırlıklı olarak Hanefî doktrininde ele alındığı şekliyle ortakların birçok bakımdan tam eşitliği esasına dayalı şirket tipini ifade etmek üzere kullanılır.
Kuran'ın bir adı da furkandır. Zira Kuran hak ile batılın, helal ile haramın arasını ayırır, belirli hale getirir. 3 Furuk ise fark kelimesinin çoğuludur. Furuk, farklar, ayrılıklar, ayrık durumlar demektir.
VÂKIÂT (GAZZÎ-ZÂDE ŞEYH ABDÜLLATÎF EFENDİ)
Üftade ile Aziz Mahmud Hüdâî arasında geçen sohbetlerin kaleme alındığı Vâkıât'a benzer bir eser oluşturmak düşüncesiyle yazılan Vâkıât'da Mehmed Emin Kerkükî'nin dergahta, sohbet esnasında konuştuğu dini, tasavvufi, ahlakî konuları içermektedir.
Genelde uzun yolların üzerinde eski zamanlarda hayvanlarla yapılan yolculuklar sırasında yolcuların hayvanlarıyla beraber dinlenmesi ve konaklaması için yapılan yerlere denir.
Bedesten İkinci Anlamı:
Arasta kelimesi de Bedesten gibi Osmanlı Devletinin ilk yıllarında farklı anlamda kullanılıyordu. Bu sözcüğün ilk anlamı içlik, boy boyası ve bot kilidi gibi askeri malzemelerin satıldığı dükkandır. Günümüzde ise aynı işi yapan esnaf topluluğu, arasta olarak tanımlanır.
Farsça rāstā veya rāste راستا/راسته "düz yol, cadde, özellikle çarşı caddesi" sözcüğünden alıntıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri