Kuran harflerinin yazılı olduğu sayfaların çöpe atılması caiz midir? Kuran-ı Kerim harflerinin yazılı olduğu sayfaların çöpe atılması caiz midir? Üzerinde Kuran-ı Kerim yazılı bulunan sayfaların veya nüshaların çöpe atılması caiz değildir.
Okunamayacak derecede yıpranmış Kur'ân-ı Kerîmlerle, âyet yazılı sayfaları hürmetli şekilde temiz şeylere sarıp ayak altına gelmeyen boş toprağa gömmelidir. Kur'ân sayfalarını ateşe atıp yakmayı fukaha pek münasip görmemektedir. Kur'ân dışındaki dinî kitapları, tefsir, hadîs gibi eserleri ise yakmakta mahzur yoktur.
Seyyidi Abdülganî bunu şöyle izah eder: “Elifbâ harfleri Kur'an'dır. Bunlar Hud Aleyhisselâm'a indirilmiştir”. Şu halde Arabî harflerle âyet-i kerime veya mübarek sözleri yere sermek, paralara basmak ne maksatla olursa olsun mekruhtur.
Evet Arapça kutsaldır lakin Kur'an Arapça olduğu için kutsaldır, zatı itibarıyla güçlü fesahat, belagat ve zengin kelimeler içermesi kutsallık anlamına gelmez. Nitekim İncil, Tevrat ve Zebur gibi semavî kitaplar arapça değildi lakin bu lisanlar da dönemi itibariyle bu semavî kitaplardan dolayı kutsallık kazanmıştır.
Evet, caiz olur. Sual: İslam harfleriyle Latin harfleri karışık yazılabilir mi? İslam harfleriyle Latin harflerini karışık yazmak caizse de, âyet-i kerime ve hadis-i şeriflerde, karışık yazılmaz.
İlgili 18 soru bulundu
Değerli kardeşimiz, - Arapçada eskiden beri, soruda gösterilen P, J, Ü, Ö, Ç, G ve İ harfler yoktu. Arap harfleri “lam elif” hariç 28'dir.
Ezberden okumak da bir sakınca yoktur. Ancak abdestsiz Muhsaf-ı Şerif'e dokunmak caiz değildir. Fakat tabletlerde, bilgisayarlarda ve telefonlar bizim maaruf olan bildiğimizm mushaf olmadığı için Kur'an-ı Kerim okurken elimizde cep telefonu varsa buna dokunabilriiz. Burada bir sakınca yoktur.
Arapça öğrenirsek Kur'an'ı da anlayabilir miyiz? Değerli kardeşimiz, Arapçayı bilen kişi Kur'an-ı Kerim'in manalarını anlayabilir.
Hayır, Arapça öğrenmek her Müslümana farz değildir.
NAMAZLIK ÜZERİNDE BİR AYET-İ KERİME VEYA ALLAH`IN İSMİ YAZILI BULUNSA ÜZERİNE OTURMAK VEYA NAMAZ KILMAK CAİZ MİDİR? Bir sergi veya namazlık üzerine ayet-i kerime veya Allah`ın ismi yazılı olursa üzerine oturmak veya namaz kılmak caiz değildir.
'Biz o Kur'an'ı Arapça indirdik' buyuruyor. Bu yönüyle Arapça kutsal bir dildir. Diğer yönüyle Allah Resulü bu dili konuşmuş, bu dille tebliğini yapmıştır. Aynı zamanda Arapça olmadan da ibadetinizi yapamazsınız.
Arapça ve Almanca da yazıldığı gibi okunur.
Kur'an-ı Kerim'i Arapça okumak, Allah`ın bundan önceki kitaplarının başına gelen tebdil ve tahriften O'nu korumak içindir. Cenab-ı Hakkın mânâsını anlamasa dahi Kur`an`ı okuyanlara büyük mükafat va`d etmesi, Kur`an`ın koruması ve bekası için en mühim saiklerden biri olmuştur.
Hürmetsizliğe mâruz kalmamaları için boş bir yere gömmekte zorluk varsa ateşte yakmakta beis görülmemiştir. Kur'ân yazılı kâğıtlar, yahut tefsir, hadîs, fıkıh gibi dinî mânâların işlendiği yazıları kese kâğıdı yapmak, hürmetsizliğe mâruz şekilde kullanmak mekruhtur.
Bu konuyla ilgili akıldan çıkarılmaması gereken esas mevzu ise saygının Kuran-ı Kerim'i sadece el üstünde tutma ile olacağı değil onun emirlerine uymak ve nehiylerinden sakınmakla gerçekleşeceği bilinmelidir. Yatak odası olsun ya da olmasın kişinin uyuduğu yerde Kuran-ı Kerim bulundurması caizdir.
Osman'ın Kur'an yazılı diğer belgeleri yakması, Peygamber (s.a.v.) döneminde ashab-ı kiramdan Kur'an-ı Kerim'i hıfz edenler. Kur'an-ı Kerim, Peygamber (s.a.v.) döneminde ashab-ı kiram tarafından değişik miktarlarda ezberlenmiş bulunuyor idi.
Namazda Arapça okumak şart değil midir? Elbette şarttır. Allah her dili bildiği hâlde, namazda aslını okumayı emretmiştir. Allah bize hangi dille okumamızı emretmişse o dille okumak gerekir.
18 Aralık 1973 tarihinde BM'in altıncı resmi dili olarak kabul edilen Arapçayı dünyada yaklaşık 1 milyar insan konuşmaktadır. Yüzlerce ciltlik sözlükleri olan Arapça milyonları bulan kelime hazinesi ile dünyanın en zengin dilidir.
Kur'ân'ın bir de zikir yönü vardır. O da en başta verdiğimiz âyet ve hadîslerde görüldüğü gibi, Kur'ân'ın anlamını bilmeden dahi olsa Kur'ân'ın zikir olduğu gerçeğini kavrayarak zikir niyetiyle okumak. Bu da ibâdet ve sevaptır.
Arapçanın standartlaştırılmış formu olan ve Kuran Arapçasını temel alan Fasih Arapça, Arap dünyasında yazı dili olarak kullanılan Arapça lehçesidir. İslam'ın kutsal kitabı Kur'an Kuran Arapçası ile yazılmıştır ve bu Müslümanların ibadet dilidir.
Arapçanın zor bir dil olmasının birkaç sebebi vardır. Bunlardan ilki, birçok harfin kelimenin içine yerleştirildikleri yere bağlı olarak 4 farklı biçimde yazılıyor olmasıdır. İkinci olarak, sesli harfler yazılı kelimelere dahil değildir. Bu nedenle anadili Arapça olmayan birinin terimleri anlaması zorlaşabilir.
Kur'an okurken yanlış okumak günah değildir.
Kur'an okumayı öğrenirken, herkes yanlış yaparak öğrenir. Böyle bir şey günah olsa, hiç kimsenin Kur'an öğrenmemesi gerekir. Bu da olmayacağına göre, Kur'an'ı okurken hata yapmanın günah olması söz konusu olamaz.
Alimler Kur'an'a saygısızlık sayılacak durumları şöyle özetlemişlerdir: Yere veya necis olan yerlere atmak, Ona basmak, tükürmek ve hakaret ve saygısızlık sayılacak tüm davranışlar. Kişinin eşiyle Kur'an bulunan odada cinsel ilişkiye girmesi saygısızlık sayılmaz.
Eğer yüzde kullanılan bu makyaj malzemeleri, ciltte tabaka oluşturmuyorsa yağ gibi akıp gidiyorsa abdeste ya da gusle herhangi bir engeli bulunmaz.
Din İşleri Yüksek Kurulu resmi sitesinde yer alan bilgilere göre, Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'an okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'an'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98; İbn Mâce, Tahâret, 105) buyurmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri