Kavak söğütgillerden sulak yerlerde yetişen, bazı türlerinde 30 - 40 metreyi bulacak uzunlukta genellikle kerestesi için dikilen bir ağaçtır. Kavak ağacı Türk destanları içinde mübarek ve kutlu bir ağaç olarak görülür. Orta Asya'da Hocent şehri yakınında "Evliya Kavak" adı verilen bir kavak ağacı vardır.
Cemallü kabilesi taifesi olarak da Karkın boyuna mensuptur. Bektaşlu: Bu Türkmen cemaati, Rişvan aşiretine tabi bir şahinci cemaat olup, şahin yetiştirirlerdi. 16. yüzyıl tahrir defterlerinde görüldüğü üzere Kavak kazasında şahincilikle uğraşanlar, bu cemaat olabilir.
Kavak yöresinin en meşhur yemeği kaz etiyle yapılan tirittir. Kazın eritilen yağına batırılmış yufkalarla içinde kaz eti bulunan bulgur pilavı birlikte yenir. Ayrıca çakallı menemeni, ketesi ve tandır kebabı da meşhurdur. İlçede sac üzerinde yapılan hamur işleri de yaygındır.
Kavak, 2016 yılında Meksika'da kuruldu ve ikinci el araba sektöründe ezber bozan bir şirket olmayı başardı.
Kavak Ağacı / Populus alba.
İlgili 26 soru bulundu
Kavak ağacı ayrıca bağımsızlığın ve bayrağın sembolü olarak görülür. Ağaçların bulunduğu yerler, tanrıya yakarış yerleridir. Kavak ağacının yerle göğü birbirine bağlamasıyla ilgili inanışlar da fazladır. Bundan dolayı Hayat Ağacı olarak da karşımıza çıkmaktadır.
Ülkemizde Kavak isminde 14 adet köy vardır.
Çok eskilere dayanan tarihi, kültürel ve sosyal yapısı, gelenek ve görenekleri, yemekleri, dil ve mimarisiyle Kavak ilçemiz ve her bir köyü kendine has doğal bir özelliğe ve kültüre sahiptir. Nüfusu 21000 civarındadır.
Samsun Valimiz Sn. Orhan Tavlı ile Kavak Kaymakamımız Sn. Erdem Karanfil'i ziyaret ettik.
Samsun-Ankara karayolu üzerinde kurulmuş, Samsun İline bağlı bir ilçedir. Samsun'a uzaklığı 51 km. olan Kavak; doğusunda Asarcık, batısında Havza, Kuzeyinde Samsun ve Bafra, güneyinde Ladik ilçeleriyle çevrilidir. Kavak ilçesinin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır.
Kavak Köyünün Sivrice İlçe Merkezine uzaklığı 17 km olup; doğusunda Yedipınar Köyü, batısında Kamışlık Köyü, kuzeyinde Kavallı Köyü, güneyinde Kösebayır Köyü ile çevrilidir. Diyarbakır-Malatya karayolu üzerinde kurulu bir köyümüzdür. Kavak Köyünde sürekli olarak 43 hane ikamet etmekte ve yerleşik nüfusu 72 kişidir.
Kavak, Nevşehir ilinin Merkez ilçesine bağlı bir beldedir.
İl genelinde muhtelif Alevi köyleri olmakla beraber Kavak ve Ladik ilçelerinde daha kalabalık Alevi toplulukları vardır. Karadeniz bölgesindeki Alevî topluluklarının büyük bölümü Güvenç Abdal ocağına bağlıdır. Samsun'da ise hemen bütün Alevi ocaklarına bağlı gruplar görülmektedir.
İsmin İbranice kökenli olduğunu savunan görüşe göre İbrani lider Samson, Karadeniz kıyılarına kadar gelip bir kent kurmuş ve kente kendi ismini vermiştir. Diğer bir görüşe göre ise isim Nuh'un oğullarından biri olan Sam'dan türemiştir.
Yerleşim geçmişi MÖ 60.000 yılına dek uzanan Samsun'a yerleşen ilk topluluk MÖ 5000-3500 arasında buraya gelen Kaşkalardır. Kaşkaların ardından Hitit dönemini yaşayan şehir MÖ 1182 ile MÖ 546 yılları arasında sürekli el değiştirmiş ve bu yıldan itibaren Pers hâkimiyetine girmiştir.
Yıllık nüfus artış hızı ‰9,6 ile Türkiye ortalamasının altında olan Samsun nüfusunun 2023 yılında 1.389.725 olacağı öngörülmektedir. Sahip olduğu 9.725 km² yüzölçümü ile Türkiye'nin %1,25'lik kısmına tekabül eden ildeki nüfus yoğunluğuysa km² başına 151 kişidir.
Kavakpınar Mahallesi 61 bin 368'e ulaştı.
Amasya ile Kavak arasındaki mesafe 83 km km'dir ve en hızlı seferimizle yaklaşık 1 saat 10 dakika kadar sürmektedir.
Genel olarak iyi yetişme yerlerinde normal aralık mesafe düzenleri ile kurulmuş ve normal bakım görmüş kavak ağaçlamaları ortalama 10-12 yılın sonunda kesim çağına gelirler (Resim 12). Kavak ağaçlaması sıklaştıkça kesim yaşı küçülür. Seyrekleştikçe uzar.
Türkiye'de Kırklareli, Balıkesir, İstanbul, Ankara, Çorum, Ordu, Trabzon, Kars, İzmir, Kütahya, Konya, Kayseri, Muş, Tunceli, Bitlis, Denizli, Antalya, Adana ve Hakkâri illerinde doğal olarak bulunur. Ormanlarda en çok görülen kavak türüdür.
3- Kara kavak (populus nigra): Lombardiya Kavak veya Mappa Burl olarak da adlandırılır. Anavatanı Avrupa, Asya ve kuzey Afrika ve Türkiye'de doğal olarak bulunan, söğütgil familyasından olan bir ağaç türüdür. 30 metreye kadar boylanan ağacın sürgünleri tüysüz ve sarımtırak renkli, düz ve yuvarlaktır.
Kavak ağacı, özellikle yurdumuzun ormanca fakir olan bölgelerinde, halkımız, tarafından çok iyi bilinen ve uzun yıllardan beri sevilerek yetiştirilen bir ağaç türüdür. Ağaçsız bölgelerde yaşayan köylümüzün başta yapı kerestesi olmak üzere, odun hammaddesine duyduğu her türlü ihtiyacı kavaklardan karşılanır.
KAVAK AĞACININ ÖZELLİKLERİ
Diğer taraftan, Kavak dikilecek arazi geçirgen, derin, iyi havalanan, taban suyu seviyesi en fazla 2m'lerde gevşek yapılı ve hafif bünyeli bir toprağa sahip olmalıdır. Toprağın kimyasal reaksiyonu 6.5-8 arasında olmalı, aşırı kireçli ve tuzlu olmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri