Sözü edilen kaya gazı, ana kayayı terk edemeyen ve kayacın gözeneklerinde sıkışıp kalmış olan doğalgazdan oluşmaktadır (Şekil 1). Yani kaya gazının gerek kimyasal gerek fiziksel özellikleri açısından doğal gazdan hiçbir farkı bulunmamaktadır.
Çevreciler, kaya gazının fosil yakıt ve karbondioksit kaynağı olduğunu, kirlenmeyi artıracağını öne sürerek, yer yüzüne çıkarılmasına karşı geliyorlar. Bu nedenle de Fransa ve İngiltere'de kaya gazı sondajları ve üretimi yasaklandı.
Kaya gazı, son on yılda üretimi ve tabii tüketimi artmış olan bir tür doğal gazdır.
Kaya gazı konvansiyonel olmayan enerji kaynakları arasında yer alır. olmayan (unconventional) enerji kaynakları başlığı altında değerlendirilmektedir. nokta her birinin alternatif bir fosil yakıt enerji kaynağı olarak kullanılabilmesidir. ulaşmış ana (kaynak) kayaların bünyesinde hapsolmuş gaz olarak tanımlanmaktadır.
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir raporda Türkiye'de yaklaşık olarak 424 milyar m3 kaya gazı rezervi bulunduğu tahmin edilmiştir (EIA). Bunun üzerine ülkede Trakya bölgesinde TPAO ve ABD'li Halliburton şirketiyle, Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise TPAO ve Shell ortaklığında çeşitli arama çalışmaları başlatılmıştır.
İlgili 32 soru bulundu
Son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalar, yeraltından petrol ve kaya gazı çıkarmak için yapılan çalışmaların depremleri tetikleyebileceğini gösteriyor.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Dr. Fatih Birol, kaya gazı üretiminin dünyada hızla yaygınlaştığını belirterek, "Kaya gazı üretiminde, Çin, Amerika ve Avustralya başı çekiyor.
İlk kaya gazı, Ameri ka Birleşik Devletleri, New York eyaletinde 1821 yılında keşfedilmiş ve 1970 yılında endüstriyel ölçekte üretim sağlanmıştır.
DÜNYADA KAYA GAZI ÜRETİMİ
Başta ABD olmak üzere Kanada, Avusturalya, Çin gibi ülkeler hâlihazırda ciddi miktarlarda kaya gazı üretmektedirler. Özellikle ABD, 2000'li yılların başından beri bu alana yoğunlaşmıştır ve yaptığı yatırımlarla bugün en fazla kaya gazı üreten lider ülke durumundadır.
Tüm dünyada iklim değişikliğine karşı fosil yakıtların terk edilmesi gerektiği artık tartışma götürmezken enerji sektörüne yeni bir fosil yakıtın, şeyl (kaya) gazının gelişi kutlanıyor.
Doğalgaz; %95 metan, az miktarda da etan, propan atom, bütan ve karbondioksitten oluşan renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gazdır. Doğalgaz kokusuz olduğundan kaçakların farkedilebilmesi için özel olarak kokulandırılır.
Kayaçlar, düzenli kimyasal bir bileşikten oluşan homojen katılar olan mineral tanelerinden oluşur. Kayayı oluşturan taneler ve mineraller kimyasal bağlarla bir arada tutulur.
Karbonmonoksit zehirlenmesine, yanma dumanlarının çok fazla solunması neden olur. Soluduğunuz havada çok fazla karbonmonoksit olduğunda, vücuttaki kırmızı kan hücreleri karbonmonoksit ile yer değiştirir. Bu oksijenin dokularınıza ve organlarınıza ulaşmasını engeller.
Teknik. Yerin yüzlerce metre altına sondaj yapılır. 4-5 bin metre aşağı inilip kaya gazı veya kaya petrolü rezervlerine ulaşıldığında sondaj yanlara doğru kilometrelerce ilerletilir. Daha sonra binlerce ton su kum ve kimyasal karışımı, basınçla kayaların içine enjekte edilerek kayalar parçalanır.
Doğal gaz temiz bir gazdır. Yandığında kül, karbonmonoksit ve kükürt bileşikleri oluşturmaz ve çevrede asit yağmuruna sebep olmaz. Yalnızca karbondioksit ve su buharı meydana gelir. Bunun yanında azot oksit emisyonu diğer yakıtlara kıyasla daha azdır.
DOĞAL GAZ ZEHİRLEMEZ
Çok miktarda bulunduğunda ortamda oksijen azalacağından dolayı boğulmaya sebep olabilir. Doğal gaz bulunan ortamın derhal havalandırılması sonucu bu sorun ortadan kalkmaktadır.
ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) 2021 raporuna göre, Rusya, 47 trilyon metreküple dünyada kanıtlanmış en fazla doğal gaz rezervine sahipken İran 34 trilyon metreküple ikinci ülke konumunda.
Yani Türkiye'nin doğal gaz arzında ithalata bağımlılığı 2021 yılında yüzde 99,3 oldu. Türkiye 2021'de doğal gazının yüzde 44,9'unu Rusya'dan, yüzde 16,1'ini İran'dan ve yüzde 15'ini Azerbaycan'dan aldı.
EPDK'nın raporunda, Türkiye 2019 yılında 45,2 milyar m3'lük doğal gaz ithalatı gerçekleştirdiği yer alıyor. Türkiye'nin 2019 yılında gerçekleştirdiği doğal gaz ithalatı gerçekleştirdiği ülkeler bazında incelendiğinde, ilk üç sırada Rusya, Azerbaycan ve İran görülmekte.
ABD : 934,2 Milyar Metreküp
ABD dünyadaki en büyük doğal gaz rezervine sahip olmasa da küresel olarak açık ara en büyük doğal gaz üreticisidir.
Tarihsel kaynaklar doğalgazın ilk kez M.Ö. 900'lerde Çin'de kullanıldığını göstermektedir. Taşınması, işlenmesi ve stoklanması kolay olan doğalgaz yaygın kullanımı ise 1790'da İngiltere'de başladı.
Türkiye, 2021 yılının Haziran ayında Karadeniz'deki Sakarya sahasında 135 milyar metreküp doğal gaz keşfettiğini duyurmuştu. Türkiye, 2021'de yüzde 71 olan enerjide dışa bağımlılık seviyesini gelecek 10 yılda yüzde 50'nin altına, 2053'te yüzde 13'e düşürmeyi planlıyor.
Satın alma gücüne göre konutlarda doğal gaz ücreti (2021-II. yarıyıl) Satın alma gücünde doğal gazın en yüksek olduğu ülkeler İsveç, Bulgaristan ve Kuzey Makedonya. En düşük olduğu ülkeler ise Macaristan, Lüksemburg ve Slovakya.
Kaya gazı ya da kayaç gazı, şeyl gazı, Devonik şeyl doğal gaz, organik madde yönünden zengin kil ile kuvars ve kalsit minerallerinden oluşan tortul kayacın (İng. shale) küçük gözeneklerinde bulunan ve yatay sondaj ile hidrolik kırma yöntemleriyle yeryüzüne taşınabilen, konvansiyonel olmayan enerji kaynakları arasında ...
Gaz hidratlar, su molekülleri ile bazı gazların bir kafes içerisine hapsolmasıyla oluşan ve buza benzeyen katılardır. Temel olarak yüksek basınç ve düşük sıcaklık koşulları altında oluşurlar. Gaz hidrat yapısında su molekülleri kafes görevi yapmakta ve farklı bileşimdeki gazlar bu kafese hapsolmaktadır (Şekil 1a).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri