Teknik. Yerin yüzlerce metre altına sondaj yapılır. 4-5 bin metre aşağı inilip kaya gazı veya kaya petrolü rezervlerine ulaşıldığında sondaj yanlara doğru kilometrelerce ilerletilir. Daha sonra binlerce ton su kum ve kimyasal karışımı, basınçla kayaların içine enjekte edilerek kayalar parçalanır.
Kaya gazı her ne kadar doğal gazın yerini bile tutabilecek bir enerji kaynağı olsa da çevre dostu değildir. Kaya gazı çıkarmak için kullanılan tek bir kuyuda bir hafta için 10 milyon galona yakın su kullanılır. Bu suyun büyük bir kısmı doğal su rezervlerinden alınır.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Dr. Fatih Birol, kaya gazı üretiminin dünyada hızla yaygınlaştığını belirterek, "Kaya gazı üretiminde, Çin, Amerika ve Avustralya başı çekiyor.
Petrol ve doğal gaz, oluştuğu ana kayayı terk ederek farklı kayaçlar içerisine yerleşir. Ancak bu göç sırasında oluşan petrol veya doğal gazın bir bölümü ana kayada kalır. Sözü edilen şeyl gazı (kaya gazı) oluştuğu ana kayayı terk etmeyen ve oluştuğu kayacın gözeneklerinde kalan petrolden elde edilen gazdır.
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir raporda Türkiye'de yaklaşık olarak 424 milyar m3 kaya gazı rezervi bulunduğu tahmin edilmiştir (EIA). Bunun üzerine ülkede Trakya bölgesinde TPAO ve ABD'li Halliburton şirketiyle, Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise TPAO ve Shell ortaklığında çeşitli arama çalışmaları başlatılmıştır.
İlgili 17 soru bulundu
Çevreciler, kaya gazının fosil yakıt ve karbondioksit kaynağı olduğunu, kirlenmeyi artıracağını öne sürerek, yer yüzüne çıkarılmasına karşı geliyorlar. Bu nedenle de Fransa ve İngiltere'de kaya gazı sondajları ve üretimi yasaklandı.
Son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalar, yeraltından petrol ve kaya gazı çıkarmak için yapılan çalışmaların depremleri tetikleyebileceğini gösteriyor.
Sözü edilen kaya gazı, ana kayayı terk edemeyen ve kayacın gözeneklerinde sıkışıp kalmış olan doğalgazdan oluşmaktadır (Şekil 1). Yani kaya gazının gerek kimyasal gerek fiziksel özellikleri açısından doğal gazdan hiçbir farkı bulunmamaktadır.
Tüm dünyada iklim değişikliğine karşı fosil yakıtların terk edilmesi gerektiği artık tartışma götürmezken enerji sektörüne yeni bir fosil yakıtın, şeyl (kaya) gazının gelişi kutlanıyor.
DÜNYADA KAYA GAZI ÜRETİMİ
Başta ABD olmak üzere Kanada, Avusturalya, Çin gibi ülkeler hâlihazırda ciddi miktarlarda kaya gazı üretmektedirler. Özellikle ABD, 2000'li yılların başından beri bu alana yoğunlaşmıştır ve yaptığı yatırımlarla bugün en fazla kaya gazı üreten lider ülke durumundadır.
Yani Türkiye'nin doğal gaz arzında ithalata bağımlılığı 2021 yılında yüzde 99,3 oldu. Türkiye 2021'de doğal gazının yüzde 44,9'unu Rusya'dan, yüzde 16,1'ini İran'dan ve yüzde 15'ini Azerbaycan'dan aldı.
ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) 2021 raporuna göre, Rusya, 47 trilyon metreküple dünyada kanıtlanmış en fazla doğal gaz rezervine sahipken İran 34 trilyon metreküple ikinci ülke konumunda.
Kayaçlar, düzenli kimyasal bir bileşikten oluşan homojen katılar olan mineral tanelerinden oluşur. Kayayı oluşturan taneler ve mineraller kimyasal bağlarla bir arada tutulur.
Doğalgaz; %95 metan, az miktarda da etan, propan atom, bütan ve karbondioksitten oluşan renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gazdır. Doğalgaz kokusuz olduğundan kaçakların farkedilebilmesi için özel olarak kokulandırılır.
Petrolün varlığı ve ekonomik olarak üretilebilirliği sondajlarla kanıtlandıktan sonra üretim kuyuları delinerek petrolün yeryüzüne çıkartılması sağlanır. Petrol, yerin derinliklerinde bulunan kayaçların gözenekleri ve çatlakları içerisinden akarak üretim kuyusuna ulaşır.
Doğalgaz yer kabuğunun içindeki fosil kaynaklı bir çeşit yanıcı gaz karışımıdır. Bir petrol türevidir. Yakıt olarak önem sıralamasında ham petrolden sonra ikinci sırayı alır. Doğalgazın büyük bölümü (%70-90'ı), Metan gazı (CH4) adı verilen hidrokarbon bileşiğinden oluşur.
Fosil yakıt veya mineral yakıt, hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren doğal enerji kaynağı. Kömür, petrol ve doğalgaz; bu türden yakıtlara başlıca örnektir. Ölen canlı organizmaların oksijensiz ortamda milyonlarca yıl boyunca çözülmesi ile oluşur.
Doğal gaz aynı zamanda sıvıya dönüştürülebilir ve gelecekte petrol kaynakları azaldıkça giderek araçlarda yakıt olarak kullanımı artabilir. Ancak her ne kadar doğal gaz en temiz fosil yakıt olsa da yakılması hala küresel ısınmaya sebep olan bir sera gazı olan karbondioksit salar.
Kömür , petrol ve doğal gaz gibi yakıtlar fosil yakıtlardır. Günümüzde kullandığımız enerjinin pek çoğu fosil yakıtlardan sağlanmaktadır. Milyonlarca yıl boyunca , bitkilerin ve hayvanların çürümesi ile fosil yakıtlar oluşmuştur. Fosil yakıtlar delerek (sondaj ) veya kazarak yeryüzüne çıkarılabilir.
Türkiye sınırları içerisinde özellikle Trakya ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yoğun bir kaya gazı potansiyeli olduğu belirtilmektedir (Şekil 5). Yapılan tahminler doğrultusunda bu iki bölgede teknik olarak çıkarılabilir yaklaşık 679 milyar metreküp kaya gazı ve 4,7 milyar varil kaya petrolü bulunduğu öngörülmektedir.
Yapısal farklılığı nedeniyle LPG ve doğal gaz aynı şebekeyi kullanamıyor ancak teknik çözümlerle LPG, ısınma ve pişirmede doğal gazın yerine kullanılabiliyor. Doğal gaz gibi bir şebeke yapısına sahip olmadığı için LPG, tüp gaz ve dökme LPG formunda değerlendirilebiliyor.
Bu iki yakıt birbirinden farklı yakıtlardır. Aralarındaki farklar ise; LPG propan ve bütan karışımı iken CNG ise doğalgazdır. LPG petrol türevlidir.
Sibirya, Kanada, İç Afrika ve Brezilya gibi eski çekirdek masifler üzerinde nereydeyse hiç deprem yaşanmaz.
Deprem anında çıkan radon gazının raf ömrü 3.8 gündür. Meydana gelen depremlerin ardından toprakta ve yıkılan binalardan yeryüzüne çıkan radon gazı sismik hareketliliğin yoğun olduğu bölgelerde insan sağlığını tehdit edebilir. Deprem anında çıkan radon gazının raf ömrü 3.8 gündür.
Tabii ki hayır, insanlar fayları kırarak deprem yaratamazlar. Deprem, yer kabuğunda meydana gelen doğal bir olaydır ve fay hatları boyunca meydana gelen doğal kaymalar sonucu oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri