Günümüzde Yazılıkaya olarak adlandırılan Hitit İmparatorluğu'nun ulusal tapınağı, Hattuşaş (Boğazköy)'ın 2 kilometre kuzeydoğusunda yer alır. Doğal kaya üzerine yapılmış bir açık hava tapınağıdır. Bu kült alanının önüne sonradan inşa edilmiş tapınak yapıları üç farklı döneme aittir.
Geç Hitit dönemi eseridir. Dünyadaki ilk yazılı tarım anıtı ve dünya tarihindeki ilk yazılı kabartma kaya anıtı olma özellikleri var. Önemi, buradan gelmektedir. Aramileşmiş, Geç Hitit dönemine ait en önemli sanat yapıtlarındandır.
Buraya 1834 yılında gelen C. Texier ile ile Yazılıkaya'nın tarihçesi başlar. 19. yüzyılda çeşitli gezginler çizimler ve küçük kazılar yapmıştır.
İki kült odası olduğu için tapınağın, İmparatorluğun tanrılarının en büyükleri olan fırtına tanrısı ile Arinna'nın güneş tanrıçasına adanmış olduğu kabul edilir. Kült odalarında tanrının tasviri olan heykel vardır.
Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı'nda batıdaki oda A odası, doğudaki oda ise B odası olarak tanımlanmaktadır. Yazılıkaya A odasında çeşitli tanrı ve tanrıçaların tören alayında betimlendiği görülmektedir. Bilim adamlarının görüşüne göre, Yazılıkaya A odası “ Yeni Yıl Şenlikleri'nin Evi” olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Yazılıkaya, Çorum ilinde, Hitit başkenti Hattuşaş (Boğazköy) antik yerleşkesinin 2 km kuzeydoğusunda yer alan, doğal kayalar arasına yapılmış Hitit açık hava tapınağıdır.
Anıtın sol üst kısmında, düzleştirilmiş ana kaya üzerinde soldan sağa doğru yazılmış olan yazıt vardır. G. Huxley tarafından çevrisi şu şekilde yapılmıştır: “ARKEAVAS'IN OĞLU, AKENANOLAS'IN TORUNU, BUNU LAWAGETAS, KRAL MİDAS İÇİN YAPTI.”
Boğazkale İlçesi'ndeki Hattuşa ile Alaca İlçesi'ndeki Alacahöyük kalıntılarını kapsayan 2634 hektarlık alan, 1988 yılında Milli Park ilan edilerek bölgemizin turizm dinamiği haline getirilmiştir.
Hititler'in başkenti Hattuşa Çorum'un güneybatısında, Boğazkale İlçesi'nde yer almaktadır. 1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu'da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur.
Aslan Kapısı ya da Aslanlı Kapı, antik Miken şehrinin ana kapısıdır. Surlarla çevirili olan kalenin kuzeybatı yönünde bulunur. Aslan Kapısı'nın MÖ 13. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Bununla birlikte kapıya adını veren aslan figürleri Yunan anakarasında bulunan ilk abidevi heykellerdir.
İki kült odası olduğu için bu tapınağın, imparatorluğun tanrılarının en büyükleri olan Fırtına Tanrısı Teşup ile Arinna şehrinin Güneş Tanrıçası'na adanmış olduğu kabul edilir.
İki kült odası olan bu tapınağın, Hitit imparatorluğu tanrılarının en büyükleri olan Fırtına Tanrısı Teşup ile Güneş Tanrıçası Arinna'ya adanmış olduğu kabul edilir.
Teşup, Hurrilerin gökyüzü ve fırtına tanrısıdır. Hattilerin tanrısı Taru'dan türetilmiştir. Hitit ve Luvi dilinde Tarhun (Tarhunt, Tarhuwant, Tarhunta) olarak bilinirdi.
Yazılıkaya Vadisi'nin güney ucunda, Eskişehir'in Han İlçesi'ne bağlı Yazılıkaya Köyü'nün hemen batısında yer alır. Tüf kayalardan oluşmuş Yazılıkaya Platosu'nun üzerinde kurulmuştur. Uzunluğu 650 m, genişliği 320 m'dir.
Rita Gautschy, Çorum'da Hititlere ait 3.200 yıllık Yazılıkaya Açıkhava Tapınağı'nın sırlarını çözdüklerini açıkladılar.
Tuva Cumhuriyeti veya Tıva Cumhuriyeti (Tuvaca: Тыва Республика, Tıva Respublika; Rusça: Республика Тыва, Respublika Tıva); Rusya Federasyonu'nda Güney Sibirya'da özerk bir Türk cumhuriyetidir.
1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu'da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur. Önceleri ilk sahipleri olan Hattiler tarafından “Hattuş” olarak adlandırılan şehir, Hitit egemenliğine geçtikten sonra “Hattuşa” adını aldı.
Kızıl Irmak havzasının doğusunda, Toros karşıtı bölgede, Asur'dan gelen ana ticaret yollarından birinin üzerinde veya yakınında ve belki de modern Şar (Kapadokya) civarında olduğunu belirtmektedir".
"Anadolu'da kurulan ilk uygarlık" özelliğine sahip Hitit medeniyetine 450 yıl başkentlik yapan Hattuşa, Hititlerin kültür-sanat merkezi olan Alacahöyük ve Anadolu'daki ilk idari-askeri merkezi Şapinuva'dan bugüne uzanan kalıntılar, Çorum sınırları içinde yer alıyor.
Hattuşaş, 1986 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine dahil edilmiştir. Hattuşaş Çorum'un Sungurlu ilçesinin güneydoğusunda Boğazkale ilçesinin 4 km doğusundadır.
(MÖ 2500-2000) Hitit kültürüne kaynaklık eden kültürlerin önde geleni olan yerli Hatti Uygarlığı'nın aydınlanmasında çok katkıları olan Alacahöyük Eski Tunç Çağı hanedan mezarları, bu çağın en önemli buluntularıdır.
Alacahöyük, Tunç Çağı ve Hitit döneminin önemli bir dinsel tören ve sanat merkezidir. Ören Yerinde görülebilecek olan kalker temel üzerine andezit bloklarla inşa edilmiş olan sfenksli kapının genişliği 10 metredir. Büyük mabede bağlanan yol üzerindeki bu anıtsal kapı Ören Yerinin en ilgi çeken yapısıdır.
Yapılan çalışmalar sırasında ilgililerce var olduğu söylenen Midas'a ait vücut iskeletinin kaybolduğu iddia edilir. 1992 yılından başlayarak üzerinde çeşitli araştırmalar yapılan kafatası ise bugün Ankara'daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenmektedir.
Frig Vadisi Kütahya, Eskişehir ve Afyonkarahisar arasında kalan kocaman bir coğrafyayı kapsıyor. Aslında ismi vadi diye anılsa da, tek bir vadiden bahsetmemiz mümkün değil. M.Ö 1000'li yıllarda kurulan Frigya Uygarlığı bu 3 şehrin sınırları ve hatta daha da geniş bir alanda yaklaşık 400 yıl boyunca hüküm sürüyor.
Adaletli Kral Gordios ile Ana Tanrıça Kibele'nin oğlu, zenginliğin sembolü, eşek kulakları ve dokunduğu her şeyi altına çevirmesiyle ünlenen Kral Midas ve çocukları için dünyada ilk kez oyuncak üreten, mozaiği keşfedip mimaride kullanan, çengelli iğneyi (fibula) Anadolu'ya kazandıran halkın vatanı Frigya…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri