Tırnakların köşelerini kesmekten kaçının ve uçlarını yuvarlak kesin. Her bir tırnağı keserken, kenarlara doğru tırnağı çekerek, tırnak yatağına doğru kesinti yapmayın. Bu tırnak batması riskini artırabilir. Her tırnağı kesmeden önce, makası veya cımbızı temizleyin ve gerektiğinde dezenfekte edin.
Tırnak yemek, bu nedenle de sağlığa zararlı bir alışkanlıktır. El tırnakları yarım ay biçiminde, ayak tırnakları ise düz olarak kesilir. Ayak tırnaklarının yarım ay biçiminde kesilmesi tırnak batmalarına neden olabilir.
Tırnaklar sıcak suyla yumuşatılarak kesilmelidir. Özellikle ayak tırnakları duş aldıktan sonra kesilmesi sizlere daha kolaylık sağlayacaktır. Tırnaklar hijyen için önemli olduğundan, tırnak kesilen makaslar kişiye özel olmalıdır. Tırnağı keserken seviyeyi çok ayarlamak gerekir.
Şöyle ki; bir defada (aynı anda ve aynı yerde) bütün tırnakları veya bir elin yahut bir ayağın tırnaklarının tamamını kesme durumunda bir dem (koyun veya keçi kesmek) gerekir. Bir elin veya ayağın tırnaklarının tamamı kesilmeyip bir kısmı kesilirse, kesilen her bir tırnak için sadaka verilir.
Kalınlaşmış tırnak bakımında tırnak üzerinde yer alan kalın tabakalar GERLACH makine ve teknik ayak bakımı aletleri ile tırnağın kalınlığı temizlenerek inceltilir. Doğru tırnak kesimi yapılır. Böylelikle hekimin tavsiyesi ile ilaç kullanılıyorsa daha iyi penetre olması sağlanır.
İlgili 45 soru bulundu
Tırnakların üzerinde mantar ve küflerin birikmesi sonucunda tırnaklar kalınlaşarak kendini koruma altına alabilmektedir. Tırnak kalınlaşması tedavi edilmez ise zaman içerisinde ciddi sıkıntılara sebep olabilir. Herhangi bir önlem alınmayan kalınlaşmış tırnakların diğer tırnaklara da mantarı bulaştırma riski vardır.
Bir parça pamuğu biraz sirke ile ıslatın ve doğrudan tırnaklarınıza uygulayın. Ayak tırnaklarınız güvenli bir şekilde kesilecek kadar yumuşayana kadar işlemi günde iki kez tekrarlayın. Bu taktikleri uygularken dikkat etmeniz gereken, ayak tırnaklarınızın çok yumuşak olmasına izin vermemek olmalıdır.
Peygamber Efendimiz (S.A.V.) Cuma günleri tırnaklarını kesmiştir. Bunun yanında ekstra temizlik faaliyetlerini de Cuma günleri yaptığı dikkat çeker.
Kesilen tırnaklar bir kâğıt parçasına konulup çöpe veya uygun bir yere atılır. Yahut tırnaklar çöp sepetine doğru kesilir. Tırnakları gömmek hurafedir.
Tırnakları düz kesin: Tırnakları düz kesmek, tırnak batması riskini azaltır. Köşelerini kesmekten kaçının ve tırnak uçlarını yuvarlak şekilde kesin. Tırnakları nemli iken kesin: Tırnakları nemliyken kesmek, çatlaklara ve kırılmaya neden olmaz.
Tırnakları çok kısa kesmek. Yanlış olarak kavisli kesilen ayak tırnaklarında batma görülebilir. Batma gelişmemesi için ayak tırnaklarının düz olarak kesilmesi gerekir.
Tırnağın köşelerini oval kesilmemeli, 90 derece ve etli kısımdan serbest kalacak şekilde yarım cm kadar uzun kesilmelidir. Etli kısım ve batan tırnak arasına pamuk gibi bir bariyer konabilir.
Kalın parmak yapısına sahipseniz ve parmaklarınızı daha ince ve uzun bir görüntü de görmek istiyorsanız en ideal törpü modeli ise kesinlikle balerin yada badem modelidir. Kalın gelen parmak yapısını uç kısımlara doğru darldığı bu tırnak tipi sizi istediğiniz görüntüye yaklaştracaktır.
Ayak tırnaklarında büyük tırnak makası kullanmak size daha da kolay kullanım sağlayacaktır. Kalın ve büyük tırnaklar için geniş ağızlı tırnak makası en doğrusudur. Sert, mantar, yaşlanma gibi sağlık durumlarında kalın veya batık tırnaklarınız için en iyi seçimdir.
Tırnak kesmenin Cuma günü yapılması ise sünnet olarak görülmektedir. Çünkü İslam dinine göre Cuma günü tırnak kesmek sünnet olarak düşünülür. Ayrıca uzayan tırnakları 40 günden önce kesmek gerekmektedir. 40 günü geçince mekruh olarak dikkat çekmektedir.
Tırnaklar köşeli, oval yada yuvarlak sitillerde kesilmektedir. Tırnak ılık suda bekletilerek tırnak ve el fırçaları temizlenmelidir. Bu bekleme süresinde cuticle yumuşatılarak yumuşak bir csim ile geriye doğru itilmelidir. Tırnak kesiminden sonra uç kısımlar törpüler ile düzleştirilmelidir.
Duşa girmeden önce mi çıktıktan sonra mı ayak tırnaklarınızı kesmelisiniz? Çoğu zaman cevap, “önce”dir. Kuru ayak tırnakları kesilirken daha az bükülme veya yırtılma riski taşır. Böylece daha rahat ve temiz bir kesim elde edersiniz.
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
İlk olarak sağ elin şehadet parmağı, sonra orta parmak, ardından yüzük ve serçe parmakların son olarak ise başparmağın tırnaklarının uygun sıra ile kesilmesi gerekmektedir. Sağ elin tırnakları kesildikten sonra ise sol ele geçilerek aynı parmak sıralaması ile tırnakların kesilmesi gerekmektedir.
Cuma günü tırnak kesmenin sünnet olduğuna yönelik hadise yer verilmiştir. Eski zamanlarda gece yakılan ışığın olmaması, tırnağın gece kesilmemesine neden olmuştur. Çünkü kesilen tırnak temiz değildir ve İslam dini de temizliği emretmektedir.
Doğruluğu kesin belli olmayan bazı zayıf rivayetlerde, çarşamba günü tırnak kesmek, “uğursuz”, bazılarında ise “uğurlu” olarak nitelendirilmiştir. Oysa bir günü uğursuz veya uğurlu saymak, Allah'a tevekkülü az olan insanların inanacağı batıl bir inançtır (hurafedir). Çünkü haftanın her günü Allah'ındır.
Dinimizde tırnak kesmek için özel bir vakit belirlenmemiştir. Cumartesi namazına hazırlık bağlamında tırnakların Cumartesi günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir. Dolayısıyla kişi, tırnağı uzadığı zaman günü ve saatine bakmadan tırnaklarını kesebilir." denildi.
İçeriğindeki doğal yağlarla tırnakları besler. Suda kolay kolay erimeyen vazelin, tırnaklara uygulandığında kalıcılığı oldukça fazladır. Tırnakların güçlenmesine ve parlamasına destek olur.
Tırnaklarda oluşan bu sendrom çinko, C ve D vitamini eksikliğinden olabilir. Bunun için limon, süt ve maden suyu ile tırnak bakımı yapabilirsiniz. El tırnak sararması geçene kadar her gün sararan bölgeyi limonla ovup 15 dakika sütte bekletebilirsiniz. Ardından ellerinizi maden suyuyla yıkayabilirsiniz.
Sarı tırnak sendromunda tırnak büyümesi durur. Bu durum da tırnağın kalınlaşmasına ve sararmasına neden olur. Erken dönem lenfödem ve bunlara eşlik eden kronik akciğer rahatsızlıkları sarı tırnak sendromunun en sık rastlanan nedenleri arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri