İlçelerde en yüksek mülki idare amiri olarak görev yapan kaymakamlar, artık il emniyet müdürü olabilecek. Kaymakamlar, üçlü atama ile emniyet müdürü olarak görevlendirilecek ve tecrübe esasına göre tercih yapılacak.
İçişleri Bakanlığı protokol sıralamalarında düzenlemeye gitti. Buna göre başkent dışındaki şehir merkezlerinde yapılan resmi törenlerde emniyet müdürleri ve jandarma komutanları kaymakamların önünde yer alacak.
İllerde valiler il idaresine bağlı olan bütün memur ve amirleri görevden alabilir. İlçelerde ise kaymakamlar yasal koşullar sağlanması halinde emrindeki her memuru görevden uzaklaştırabilmektedir.
Görevleri. Türkiye'de 1. Sınıf Emniyet Müdürleri İki Dereceye göre sınıflandırılır; 1.Derece: Genel Müdür Yardımcısı, Teftiş Kurulu Başkanı, Özel Güvenlik Denetleme Başkanı, Polis Akademisi Başkanı, Merkez Emniyet Müdürü, Emniyet Müşaviri görevlerinde bulunabilirler. Bu rütbeyi bekleme süresi yaş haddidir.
İdari kolluk amiri, 5442 sayılı Türk İl İdaresi Kanununun 9. maddesi ç bendi ve 11. maddesi ç bendi uyarınca Vali ve Kaymakamlardır.
İlgili 27 soru bulundu
Madde 32 – A) Kaymakam, ilçe sınırları içinde bulunan genel ve özel kolluk kuvvet ve teşkilatının amiridir; B) Suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için gereken tedbirleri alır. Bu maksatla Devletin genel ve özel kolluk kuvvetlerini istihdam eder.
Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.
3. Sınıf Emniyet Müdürleri Şube Müdürü veya İlçe Emniyet Müdürü olarak çalışırlar. 4. Sınıf Emniyet Müdürleri Şube veya İlçenin Müdür Yardımcısı konumunda çalışırlar. Emniyet Amirleri İlçe Emniyet Müdürlükleri ve Şube Müdürlüklerinde Bürolar Amiridirler.
3. Sınıf Emniyet Müdürleri Türkiye'de Hukuk Müşaviri, Öğretim Görevlisi, Şube Müdürü, İlçe Emniyet Müdürü, Pilot ve Moral Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı görevlerinde bulunabilirler. Bu rütbeye sahip olmak için Güvenlik Bilimleri Fakültesi'ni bitirmek gerekmektedir.
Emniyet Teşkilatı bünyesinde 1, 2, 3 ve 4. sınıf olarak 3 bin 499 emniyet müdürü, 553 emniyet amiri, 554 başkomiser, 4 bin 707 komiser, 11 bin 250 komiser yardımcısı, 2 bin 214 kıdemli başpolis memuru, 1894 başpolis memuru, 259 bin 302 polis memuru, 29 bin 242 çarşı ve mahalle bekçisi görev yapıyor.
VALİ VE KAYMAKAMIN KOLLUĞA DOĞRUDAN EMİR VERME YETKİSİ
Vali ilde kaymakam ilçede kolluk kuvvetlerinin amiridir (İİK m. 11/1, 32/1).
Ç) Kaymakamlar, dördüncü maddenin son fıkrasında belirtilen daire ve müesseseler dışında kalan bütün Devlet daire ve müessese ve işletmelerini ve özel işyerlerini, özel idare, belediye ve köy idareleriyle bunlara bağlı tekmil müesseseleri denetler ve teftiş ederler.
Yetki Unsuru: 657 sayılı Kanun'da öngörülen yetkili makamlar; Yasa'nın 138. maddesinde, görevden uzaklaştırma işlemini tesise yetkili makamlar; atamaya yetkili amirler, bakanlık genel müdürlük müfettişleri ile illerde vali ve ilçelerde kaymakamlar olarak belirlenmiştir.
Kaymakam (Osmanlıca: قائم مقام), Osmanlı Devleti'nin son dönemi ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında kullanılan miralay ile binbaşı rütbeleri arasında olan ve günümüz rütbelerinden yarbaya denk bir askerî rütbedir.
Vali yardımcılığına atanmak için mülakatların sayısı 4 olmakla birlikte hepsinden geçerli bir puan almak gerekiyor. Valilik emrine atanan kaymakamlar, bir süre başarı ile görev yaptıktan sonra vali yardımcısı unvanı olabiliyor.
İktisat'da yatay kuvvetler ayrılığı vardır. Kaymakam mulki açıdan en üst amir'dir.Savcı mulki irade'den bağımsızdır.İdari olarak başsavcıya bağlıdır. Eksikiğim varsa düzeltin.Sonuç olarak iki ayrı erk'in mensupları oldukları için birbirlerine üstünlükleri yoktur ! Kaymakam mülki amirdir ve bir ilçenin en üst memurudur.
Türkiye. Türkiye'de Emniyet Amiri, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde rütbesi Başkomiser ile 4. Sınıf Emniyet Müdürü arasında olan Polistir.
Mehmet Aktaş (d. 1968; Elazığ), Türk bürokrat, İçişleri Bakan Yardımcısı. Aktaş, Karabük ve Şırnak'ta vali olarak görev yapmış, 18 Temmuz 2019 tarihli cumhurbaşkanı kararı ile Emniyet Genel Müdürü olarak atanmıştır.
Mevzuata göre emniyet müdürleri 60 yaşına kadar görev yapabiliyor. Bazı istisnai durumlarda yaş haddi dolan emniyet müdürlerine "vali" kadrosu verilerek 65 yaşına kadar emniyet müdürü olarak görev yapmalarının önü açılıyor.
4. sınıf emniyet müdürleri şube veya ilçenin müdür yardımcısı konumunda çalışırlar. şube veya ilçelerin müdürü veya müdür yardımcısı olarak görev yaparlar. emniyet müdür rütbeleri kendi arasında 4 sınıfa ayrılır, terfi şartlarını hak etiiği taktirde 3 yıl sonra bir üst sinifa( üçüncü sınıf emniyet müdürü ) geçerler.
Ancak emniyet teşkilatı kendi amirinden emir alır. Emniyet teşkilatı Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin polisidir ve yetkili olan kişilerden emir alır ve kanunlar çerçevesinde emirleri yerine getirir” yanıtını verdi.
Hesaplamalarda küsurat dikkate alınmaz. Rütbelere terfi ettirilecek personelin kurullarda görüşülmesi kıdem sırasına göre, rütbelere terfiler ise bu maddede öngörülen sınav ve eğitim şartı saklı kalmak üzere liyakate göre yapılır. Kıdem sırasının tespitinde, bulunulan rütbeye terfi tarihi esas alınır.
-İtibarı, hakimlik-savcılığa oranla daha düşüktür. -Mesleğin ilk yıllarında işi öğrenene kadar genellikle kıdemli meslektaşlarınız tarafından sömürülürsünüz. - Hakim- savcılar gibi emrinizde katipleriniz, kalem müdürünüz yoktur. Para kazanmaya başlayana kadar her işinizi bizzat yapmanız gerekir.
Genelge ile en üst dereceli kolluk amirinin adli kolluk sorumlusu olarak belirlenemeyeceği benimsenmişse de, Kanunda yer alan yetkiye göre cumhuriyet savcısı dilediği durumlarda en üst dereceli kolluk amirine bu emir ve talimatlarda bulunması mümkündür.
2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 88. maddesine göre, “Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçüstü halleri dışında suç işlediği ileri sürülen hakim ve savcılar yakalanamaz, üzerleri ve konutları aranamaz, sorguya çekilemez. Ancak, durum Adalet Bakanlığına derhal bildirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri