Yurt dışı bir yükseköğretim kurumunun ve bu kurumun ilgili programının akademik derece (ön lisans, lisans ve lisansüstü) vermeye yetkili olduğunun Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilmesidir.
Denklik belgesi, Türkiye'de eğitim görmüş ve üniversite bitirmiş insanların diplomalarının diğer ülkelerde de mezun olunan akademik alan ve dereceye eş değer olduğunu gösteren bir belgedir. Yurt dışında yaşamak veya öğrenimini sürdürmek isteyen kişilerden istenmektedir.
Türkiye'de, öğrencilerin yerel üniversitelerde aldığı ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarının, yabancı üniversitelerde alınan ön lisans, lisans ya da yüksek lisans eğitimi ile eşdeğer olması adına Denklik Belgesi almak gerekir.
Denklik Belgesi, denkliği talep edilen diplomanın Türkiye'de hangi alan ve düzeyde tanındığını gösterir belgedir. YÖK Denkliğinin Faydası Nedir? YÖK onaylı bir üniversite diplomanız varsa, resmi olarak üniversite mezunu statüsü alırsınız. Askerlik görevinizi yaparken kısa dönem erbaş ya da yedek subay olmanızı sağlar.
Aldığınız eğitimin Türkiye'de verilmiş eğitime denk olduğunu onaylar. Denklik belgesi olmadan Türkiye'de eğitim veren bir üniversiteye kayıt olamazsınız.
İlgili 18 soru bulundu
Denkliği talep edilen mezuniyet belgesinin Türk yükseköğretim sisteminde hangi akademik alan ve dereceye eş değer olduğunu gösteren belgedir. 12. Diploma Denklik Belgesi ile Mezuniyet Denklik Belgesi arasında fark var mıdır? Her iki belge aynı işlevi görmektedir ve geçerlilik durumlarında herhangi bir fark yoktur.
“Denklik” kavramı ise yurt dışından alınan yükseköğrenim diplomalarının ülkemizdeki hangi akademik alan ve dereceye eş değer olduğunun belirlenmesi işlemidir. Tanıma, denkliğin ön koşulu olup yurt dışındaki her tanınan program, ülkemizdeki aynı isimle olan programa denk olmayabilir.
Denklik; yurt dışında Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan bir üniversiteden önlisans, lisans ya da lisansüstü programını tamamlamış olan öğrencilerin aldıkları eğitimin ve eğitim süresince sahip oldukları kazanımların, ülkemizdeki eşdeğer düzeyde verilen eğitim içeriği ile eşit derecede olduğunun tespit ve kabul ...
Değerlendirme 100 (yüz) puan üzerinden yapılacak, 40 (kırk) ve üzerinde puan alan ADAY'lar başarılı sayılacaktır.
Denklik olmadan yasayla düzenlenmemiş bir meslekte çalışabilirsiniz. Yasayla düzenlenmemiş meslekler yasal olarak korunmamaktadır.
"Diploma Tanıma ve Denklik Başvuruları" ve "Denklik Başvurularının Yeniden İncelenmesi" talepleri için 150 TL, Yükseköğretim Kurumları Tanıma talepleri için (Yükseköğretim Kurumlarının tanınıp tanınmadığına dair belge) 50 TL, İşlemler Devam Ediyor belgesi talepleri için (Askerlik Tecil Belgesi, iş başvuruları vb.)
YÖK Denkliğiniz olmazsa üniversite mezunu olmanızı gerektiren kamu görevlerine kabul edilmezsiniz. Erkek adaylar ise kısa dönem askerlik yapamazlar. Özel sektörde diplomanızın YÖK onaylı olmasının hiçbir önemi yoktur. Mesleğiniz, iş deneyiminiz, bireysel özellikleriniz dikkate alınmaktadır.
Denklik işlemleri, iş sözleşmesi, meslek ve diploma türüne göre 1 ay ile 6 ay arasında sürmektedir.
Denklik işlemi başvuruları e-Denklik modülü üzerinden yapılmaktadır. Denklik işlemi, denklik talebinde bulunan kişinin belgelerinin asılları ile denklik merkezlerinde e-Denklik modülü üzerinden gerçekleştirilir.
Yurt dışındaki ortaöğretim kurumlarından mezun olanların aldıkları diplomalarının Türkiye'deki ortaöğretim kurumları diplomalarına denk olduğunu belgelemeleri gerekmektedir.
2023 Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2023-TUS 1. Dönem) ile 2023 Tıp Doktorluğu Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı (2023-STS Tıp Doktorluğu 1. Dönem), 26 Mart 2023 tarihinde uygulanacaktır. Sınavlara başvurular, 27 Ocak-6 Şubat 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
STS Sınavı, yılda iki kere ve Ankara'da yapılmaktadır. Öğleden sonra olmak üzere düzenlenen bu sınavda adaylardan 120 soruya 150 dakikada cevap vermesi beklenmektedir. Çoktan seçmeli test şeklinde düzenlenen bu sınavda adayların başarılı sayılması için 100 üzerinden 35 puan almaları gerekmektedir.
1.1 05.12.2017 tarih ve 30261 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan "Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği" uyarınca yapılacak olan Seviye Tespit Sınavı (STS), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacaktır.
1.3 STS, her yıl Yükseköğretim Kurulunca belirlenecek tarihlerde yılda en az bir kez yapılır.
Öğrencinin eğitim almak istediği üniversite YÖK 'ün uluslararası listelerinde yer alıyor ise üniversiteyi başarı ile tamamladıktan sonra YÖK'e başvuruda bulunarak ve sonrasında akreditasyon için YÖK içerisindeki kurul tarafından belirlenen sorumlulukları yerine getirerek denklik alınabilir.
Bu kapsamda, yurtdışından mezun öğrenciler Türkiye'ye döndüklerinde YÖK'ten "Okul Tanıma Belgesi" almak için e-Devlet Kapısı'ndan başvuru yapabiliyor. Başvuru yapacaklar, "https://okultanima.yok.gov.tr" internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve e-Devlet şifreleri ile sisteme giriş yaparak sorgulayabiliyor.
Bir bakıma da sınav zor diyebiliriz. Bu size bağlıdır. Sınavın ve sınav sonuçlarının geçerli sayılabilmesi için adayların bu kılavuzdaki tüm kurallara uyması zorunludur. Kurallara uymayan veya başvuru sürecinde etik dışı girişimde bulunan adayların sınavları geçersiz sayılabilir.
Diploma Denkliği
YÖK denkliği olan üniversiteler arasında özellikle ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Japonya ve Kore gibi ülkelerdeki birçok üniversite yer almaktadır.
Her üniversite mezunu kişinin son dönemlerde üniversiteye başlarken dikkat ettiği bir belge türü olan diploma denklik belgesi, yurtdışında alınan eğitimin, yurtiçindeki alınan eğitime denk olduğunu gösterir.
Mavi Diploma Diploma Eki, yükseköğretim kurumları tarafından Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler ve UNESCO tarafından kabul edilmektedir. Mavi diploma diploma eki sayesinde, üniversitede alınan eğitim tüm dünyada geçerlilik kazanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri