Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş açıklamasına göre engelli aylıkları; yüzde 40-69 arası engelli aylığı 2.348 TL'den 2.797 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2.811 TL'den 4.196 TL'ye, engelli yakını aylığı 1.874 TL'den 2.797 TL'ye yükselmiş durumda.
Başvuru formu Kaymakamlıklara bağlı mal müdürlüklerinden alınabilir. Ayrıca yukarıda belirttiğimiz üzere, malullük ve sakatlık aylığa bağlanacaklar için engelli raporu vermeye yetkili hastaneden alınacak Sağlık Kurulu Raporu başvuru formuna eklenir. Başvuru formuyla birlikte 2 adet fotoğraf da gereklidir.
Ayrıca sosyal güvencesi bulunmayan ve ihtiyaç sahibi engelli vatandaşlarımıza akülü, motorlu ve tekerlekli sandalye, beyaz baston, konuşan saat, işitme cihazı yardımı, engelli hasta bezi gibi birbirinden değişik yardımları da Büyükşehir Belediyesi olarak ücretsiz karşılıyoruz.”
2024 yılı engelli maaşlarının ne kadar olduğu belli oldu. Buna göre; Yüzde 40-69 arası engelli oranına sahip vatandaşların aylıkları 874 liradan 2 bin 797 liraya, Yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların aylıkları 2 bin 811 liradan 4 bin 196 liraya yükseldi.
Engellilerin bulunduğu hanede kişi başına düşen gelir SYDV muhtaçlık sınırını geçmiyorsa engelli vatandaşlar SYDV yardımlarından faydalanabiliyor.
İlgili 32 soru bulundu
Kimlik Kartının Engelli Vatandaşlara Sağladığı İmkânlar
Engelli Kimlik Kartına sahip olan vatandaşlar, belediye ve özel halk otobüsleri, deniz ulaşım araçları ve TCDD bünyesindeki trenlerden ücretsiz yararlanabiliyor. Tüm iç ve dış hatlar uçuşlarında engelli kimlik kartına sahip engellilere yüzde 20 indirim sağlanıyor.
Engelli aylığı 2022 sayılı Kanun kapsamında, sosyal güvenlik kurumlarından (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) hiçbirine tabi olmayan ve muhtaçlığı ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından belgelenen, 18 yaşından büyük engellilere ya da 18 yaşından küçük engelli yakını bulunanlara verilen bir aylıktır.
2024 ENGELLİ MAAŞI NE KADAR OLDU? 2024 yılı Ocak-Temmuz ayları arasında engelli aylığı engel oranı yüzde 40-69 arası olana 2 bin 797.81 lira, yüzde 70 ve üzeri olana 4 bin 196,70 lira, 18 yaş altı engellilere ise 2 bin 797,81 lira ödeme yapılacak.
Yetkili hastaneden alınmış engelli sağlık kurulu raporuna göre “engelli” (engel oranı %40-%69) ve başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede engelli (engel oranı%70 ve üzeri) olan kişiler engelli emekli maaşı veya engelli aylığı alabilir.
Soru 1: 2022 sayılı Kanun kapsamındaki Yaşlı ve Engelli Aylıkları için nereye başvuruda bulunulmaktadır? Aylık başvuruları kişinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yapılmaktadır.
Engelli yakını aylığı 865 lira oldu
2022 yılı ilk 6 ayı için yüzde 40-69 oranlarında engelliliği bulunanlar için engelli aylığı 865 lira, yüzde 70 ve üzerinde engellilik oranı olanlar için ise engelli aylığı 1298 lira, engelli yakını aylığı da 865 lira olarak belirlendi.
engelliler %40 – %69 engel oranına sahip engellilere oranla daha yüksek aylık almaktadırlar. Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan bir gelir veya aylık hakkından faydalananlar, isteğe bağlı prim ödeyenler, tarım sigortalısı ile birlikte kuruma prim ödeyenler engelli aylığı alamamaktadır.
2022 Sayılı Yasaya göre; 18 yaşını dolduran %40 ve üzeri engelli olanlara, gerekli şartları taşıması halinde hane geliri kişi başına asgari ücretin üçte birinden az olanlara maaş bağlanır.
KAYMAKAMLIK SOSYAL YARDIMLARINA KİMLER BAŞVURABİLİR
Başvuruda bulunan ihtiyaç sahiplerinin geçim sıkıntısı yaşayan, ihtiyaçlarını karşılayamayan, herhangi bir mal varlığı bulunmayan ve sigortalı bir işi olmayan kimseler olması durumunda; ismi geçen kaymakamlık sosyal yardımlarından yararlanması mümkün olabiliyor.
Hibe desteği başvurusunu e-Devlet kapısı üzerinden; bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerle kaybetmesi sebebiyle işgücünün en az %40'ından yoksun olduğunu belgelendirerek İŞKUR'a kayıtlı olan kişiler gerçekleştirebilirler.
İŞKUR (Türkiye İş Kurumu), engelli bireylerin kendi işlerini kurmaları için 65.000 TL'ye kadar hibe desteği vermektedir. 2021/2. dönem için son başvuru tarihi 16 Nisan 2021. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından 81 ilde yürütülecek olan IPARD III (2021-2027) 1. Çağrı ...
Süresiz engelli raporu; engelli emeklilik tablosu ile belirlenen tüm hak ve hizmetlere yaşam boyu erişilmesini sağlayan belgedir. Kişilerin engellilik halinin yeniden kontrol gerektirmediğini ve engel durumunun yaşam boyu süreceğini ifade eder.
Önemli: Engelli aylığı için e-Devlet üzerinden başvuru yapılabilir.
– ÖTV indirimi ile alınmış olması şartı ile engelli araç park yerlerine araç park edebilirler. – Otobanlarda 15 dakikaya kadar araçlarını yol kenarına çekebilirler. – Havaalanlarında, Belediye tarafından işletilen otoparklardan ücretsiz yararlanabilirler.
Engelli raporunun tanımlanmasından itibaren engelli bireyler engelli kimlik kartı için başvuruda bulunabilmektedir. Kimlik kartının çıkmasının ardından engelli bireyler şehir içinde bulunan toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanabilmektedir.
İŞKUR Engellilere ve Eski Hükümlülere Yönelik 2024/1 Hibe Desteği Başvuruları Başlamıştır. İŞKUR (Türkiye İş Kurumu), engellilerin mesleki eğitim ve rehabilitasyonu, işe ve işyerine uyumlarının sağlanması ve engelliler ile eski hükümlülerin kendi işini kurmaları için hazırlanacak projelerine destek vermektedir.
Yüzde 40'ın üzerinde raporu olan engelliler ve yakınları artık hastanenin tedavi hizmetlerinden indirimli olarak faydalanabilecekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri