Kaymakam, ilçenin her yönden genel idare ve genel gidişini düzenlemek ve denetlemekten sorumludur; Kaymakam, ilçede teşkilatı ve görevli memuru bulunmıyan işlerin yürütülmesini, bu işlerin görülmesiyle yakın ilgisi bulunan herhangi bir idare veya daire başkanlığından isteyebilir.
Kaymakam, her yıl ilçenin bütün bucaklarıyla köylerinin en az yarısını ve ilçe içindeki teşkilatı teftiş eder. Halkın dilek ve ihtiyaçlarını yerli yerinde gözden geçirir ve gereğini yapar. Devir ve teftişe çıkacağı zaman valiyi haberdar eder. Devir ve teftiş sonucunu bir raporla valiye bildirir.
Kaymakam görevlerini ilde bulunan valiliğe bağlı olarak yapar. Kaymakam ilçe içerisinde halkın can ve mal güvenliğini sağlama konusunda görevlidir. Yine ilçenin gelişip kalkmasından sorumlu olan kişi de kaymakamdır. Belediye başkanları seçimle iş başına gelen yerel yöneticilerdir.
İlgili 40 soru bulundu
Gerekli tecrübeyi kazanan kaymakam ya da diğer İçişleri Bakanlığı çalışanları, yine İçişleri Bakanlığı tarafından vali olarak önerilir, Bakanlar Kurulu kararı ve cumhurbaşkanının onaylaması ile atama gerçekleşir.
2023 yılı itibari ile 18 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Kaymakam maaşları 51030 TL'dir. En düşük Kaymakam maaşı 40820 TL iken, en yüksek Kaymakam maaşı 102830 TL'dir. Güncel Kaymakam maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Eski adı maiyet memurluğudur. Kaymakamlık kursunu başarıyla tamamladıktan sonra müşterek kararname ile atanarak görev başına gelen kaymakamlar, valilere bağlı olarak çalışırlar. Görev yerleri atama yönetmeliklerindeki ilçe sınıflandırmasına göre değişir.
Makam ve meslek sahibi kişilerle konuşurken veya kendilerinden söz ederken, unvanlarına “hanım/bey” ekleyerek hitap edilebilir: Avukat Hanım, Kaymakam Bey, Müdür Bey.
Türkiye Cumhuriyeti'nde vali
Valiler, doğrudan cumhurbaşkanı tarafından, cumhurbaşkanı kararı ile atanırlar. Vali, ilde Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır. Cumhuriyet tarihinde bugüne kadar sekiz kadın vali atanmıştır.
İl Merkez Stajı 2 ay Kaymakam Refikliği Stajı 3 ay Mülkiye Müfettişi Refakatinde Staj 2 ay Page 2 Bakanlık Merkez Stajı (Dil Kursu) 4 ay Yurtdışı Stajı 12 ay Kaymakam Vekilliği Stajı 9 ay Kaymakamlık Kursu 4 ay (2) Bakanlık, hizmet gereklerini göz önünde bulundurarak, mevcut adayların ve kaymakamsız ilçelerin sayısı, ...
“Vilayet”in başında “vali”, “sancak”ın “mutasarrıf”, “kaza”nın “kaymakam”, “nahiye”nin ise “nahiye müdürü” bulunuyordu.
Vali yardımcılığına atanmak için mülakatların sayısı 4 olmakla birlikte hepsinden geçerli bir puan almak gerekiyor. Valilik emrine atanan kaymakamlar, bir süre başarı ile görev yaptıktan sonra vali yardımcısı unvanı olabiliyor.
Mülki amir yani illerde vali, ilçelerde kaymakam tarafından verilebilecek olan koruma tedbirleri, kanunda sayıldığı haliyle şunlardır: Şiddet mağdurunun kendisine ve gerekiyorsa beraberindeki çocuklara, bulunduğu yerde veya başka bir yerde uygun barınma yeri sağlanması.
Kaymakamlık Sınavına; Üniversitelerin, Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt dışındaki en az dört yıl süreli fakültelerden mezun olan adaylar girebilmektedir.
Örneğin ülkemizde Kaymakam adaylarının yetiştirilmesinde bu yöntem uygulanmaktadır. Görevine stajyer olarak başlayan kaymakam adayı, stajyerliğe başladığı kurumun çeşitli birimlerinde bir plan çerçevesinde yetişmektedir.
Kaymakam (Osmanlıca: قائم مقام), Osmanlı Devleti'nin son dönemi ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında kullanılan miralay ile binbaşı rütbeleri arasında olan ve günümüz rütbelerinden yarbaya denk bir askerî rütbedir.
Kaymakam, ilçede Hükümetin temsilcisidir. İlçenin genel idaresinden kaymakam sorumludur. Bakanlıkların kuruluş kanunlarına göre ilçede lüzumu kadar teşkilatı bulunur. Bu teşkilat (Dördüncü maddenin son fıkrasında belirtilen adli ve askeri teşkilat hariç) kaymakamın emri altındadır .
Kaymakam, ceza ve tevkifevlerinin muhafazasını ve Cumhuriyet savcısı ile birlikte hükümlü ve tutukluların sağlık şartlarını gözetim ve denetimi altında bulundurur. Kaymakamlar, ilçe idare şube başkanlarının genel, özel ve kolluk amirlerinin birinci derecede, diğer memurların ikinci derecede sicil amiridirler.
9 Kasım 2019 Kaymakamlık Sınavı taban puanı 76,25. 1 Eylül 2018 Kaymakamlık Sınavı Taban puanı 70 ( Sınav Birincisi Tavan Neti.: 87.5, Sınavı Soru Sayısı: 100,)
Kaymakama hitap edilirken kesinlikle ismiyle hitap edilmez. “Kaymakam Bey” veya “Efendim” denilmelidir. Bu hitapların dışında unvan kullanmak sizi küçük düşürür ve sert bir şekilde uyarılırsınız.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın maaşı, 2022 yılında olduğu gibi aylık 100 bin 750 lira oldu. TBMM'ye sunulan Cumhurbaşkanlığı'na ait 2023 yılı bütçe teklifine göre, “Cumhurbaşkanı ödeneği” artmadı. 2023 yılı için ayrılan Cumhurbaşkanı ödeneği, 2022 yılında olduğu gibi 1 milyon 209 bin olarak belirlendi.
Vali maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 13 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Vali maaşları 23210 TL'dir. En düşük Vali maaşı 18570 TL iken, en yüksek Vali maaşı 49980 TL'dir.
Kaymakamların Özlük hakları son 5 yılda oldukça iyileştirilmiştir. Mesleklerinde kendilerini yetiştirdikleri takdirde İçişleri Bakanlığı bünyesinde üst kademe yöneticiliklere, valiliğe terfi edebilecekleri gibi diğer kamu kurum ve kuruluşlarında genel müdürlük, müsteşarlık gibi üst kademe görevlere de atanabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri