Kayın kereste ağacından tomruk olarak alınıp istenilen ölçülerde biçilir. Kayın kereste odunu sert olup çizilmeye karşı gayet sağlam ve dayanıklı olduğu için mobilya da sıkça kullanılır. Kayın renk olarak açık bir renge sahip tekdüze gözenekli bir yapıdadır.
Orta çap ise tomruğun şekline göre belirlenir. Tomruklar; dolu tomruk, konik tomruk, oval tomruk şeklinde bulunabilir. Dolu tomrukta çap her tarafta aynıdır.
kayın ile gürgen arasındaki fark; kayının gövdesi silindirik, gürgen kıvrımlı, girintili; kayın soğuğa, kurak iklime karşı hassas, gürgen soğuk ve sert şartlara uyumludur. Gürgenin tomurcukları kısadır. Kayın, Kayıngiller gürgen Huşgiller familyasındandır. Kayın; 'akhuş' 'kızılağaç' 'akgürgen' adlarıyla da bilinir.
Orta bir sertliğe sahip olan kayın ağacı, sağlam bir yapıya sahiptir. Dayanıklılığı ve kolay temin edilebilir olması nedeniyle mobilya üretiminde kullanılan en ideal ahşaplardan bir tanesidir.
Tomruklar kayın, sarıçam, kızılçam, meşe ve karaçam gibi ağaçlardan üretilir. Orman ürünleri arasında en yüksek değerli ürün tomruktur. Tomruk nerede kullanılır, ne işe yarar? Tomruklar inşaatlık kereste ve palet tahtası imalatında kullanılır ayrıca ağaç ev yapımında tomruk ev inşa etmek için kullanılırlar.
İlgili 28 soru bulundu
Kütük, kalın ve kabaca kesilmiş ağaç gövdesine denir. Ormanların gençleştirilmesinde ağaçların kütükler oluşturularak kesilmesnin büyük önemi vardır. Kütükler kesildikten sonra bütün dal, ur ve şişkinliklerden temizlenir, kabukları soyulur ve istenilen boylara bölünür. Bu şekilde temizlenmiş kütüklere tomruk denir.
1 metreküp kerestenin hacmi kalınlık X en X boy X adet formülü ile hesaplanır. 1 metreküp kereste 600 kg ya da bir başka deyişle 0.6 tondur.
30-40 m ye kadar boy ve 1 m.ye kadar çap yapabilen kayının en belirgin özelliği, açık gri veya koyu gri renkli kabuklarının ağaçların hayatı boyunca çatlamadan düz ve pürüzsüz olarak kalmalarıdır. Genç sürgünleri tüylüdür. Doğu Kayını, düzgün ve dolgun gövde yapabilen, Ülkemizin 1.sınıf orman ağaçlarından biridir.
Kullanım alanı oldukça geniş olan kayın ağacı ilk olarak işlenmeden yakacak odun olarak kullanılabilir. Mobilya sektöründe de kerestesi sık sık tercih edilir. Ayrıca alet sapları marangoz tezgahları, sandal ve fırın küreği gibi farklı alanlarda tercih edilir.
Mobilya, kontrplak, araba, parke, ayakkabı kalıbı, ambalaj sandığı, oyuncak, sandal ve fırın kürekleri, alet sapları, iş ve marangoz tezgâhları, maden direği, yakacak odun gibi. Türkiye'de doğal olarak 2 türü bulunur.
Uzun ömürlü ve sağlıklı bir kullanım istiyorsan sana gürgen (fırınlanmış) iskeletli koltuk almanı tavsiye ederiz. Kayın ve gürgen birbirine çok yakın ağaçlardır ve ayırt edilmeleri çoğu zaman zordur. Gürgen daha sert ve ağırdır. Kayın da; orta sertlikte, güçlü ve ağır bir ahşaptır.
NOT: Balsa ağacının dünyanın en sağlam ağacı olmasının bir çok sebebi vardır. Yapılan ölçümlere bağlı olarak; sertlik, bükülebilme ve sıkıştırılabilme kategorilerinde en sağlam ağaç olarak belirlenmiştir. Balsa ağacı; meşe ağacı ve çam ağacından bile daha dayanıklıdır.
Balsa Ağacı
En sağlam ağaç sıralaması yapıldığı zaman balsa ilk sırada yer almaktadır. Güney Amerika'da yetişen bu ağaç bol yağışlı bölgelerde kolaylıkla yetişmektedir. Bunun yanı sıra sıcak iklimlerde de balsa ağacının yetişme ihtimali daha yüksektir.
20 cm çapındaki meşe tomruklarının biçilmesi ile kereste randımanı %57,59 iken 60 cm çapındaki tomruğun biçilmesinde %84,77, 20 cm çapında ladin tomruğunun biçilmesi ile kereste randımanı %65,5 iken 80 cm çapındaki tomruğun biçilmesinde %80.39 olarak hesaplamışlardır [4].
c) Lif ve Yonga Odunu: Yongalevha üretiminde lif ve yonga odunu özelliklerini ihtiva eden ağaç materyalde kullanılabilmektedir. Türk Standartları Enstitüsünün T.S. 1351 Standardında buna ait bilgiler verilmiştir. Buna göre lif ve yonga odunu iğne yapraklı ve sert yapraklı olmak üzere iki grupta toplanmaktadır.
Tomruklar çaplarına göre ince (19-29 cm), orta (30-39 cm), kalın (40-49 cm) ve çok kalın (50 cm ve üzeri) olmak üzere dört çap grubu altında toplanmaktadır.
Ortalama 700 yıl yaşayabilen, gölgelik ortamları seven kayın, yapraklarını döken bir orman ağacıdır. Ülkemizde genellikle Ege, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde görülmektedir.
Toros sediri veya Katran ağacı (Cedrus libani), çamgiller (Pinaceae) familyasından Güney Anadolu Toroslarında yaygın görülen, ayrıca Kelkit ve Yeşilırmak vadilerinde kalıntı meşcereleri bulunan bir sedir türü.
Kayın ağacının meyvesi av hayvanları için iyi bir besin kaynağıdır; besi kümes hayvanları için de kullanılan yemlerin temelini oluşturur. Kabukları, yaprakları, kabuklu yemişleri, dalları ve çiçekleri, uygun şekilde hazırlandığında çeşitli uygulamalar ve rahatsızlıklar için ilaç sanayinde kullanılır.
Karadeniz sıra dağlarından Kafkasya ve Kırım'a doğru uzanır. Bu yayılımdan farklı olarak İskenderun körfezinin kuzeydoğusunda Hatay ve Maraş'ta yüksek rakımlarda 1500 metre üzerinde yayılış gösterirler.
Doğal ve Etkili: Kayın katranı, doğal kaynaklardan elde edilen ve sığır tırnaklarının sağlığını desteklemek için kullanılan etkili bir üründür. Yüksek kalitesi sayesinde tırnaklarınızın ihtiyacı olan korumayı sağlar. Tırnak Bakımında Kullanım: Kayın katranı, sığır tırnaklarının bakımında sıkça kullanılır.
Kayın ağacı katranı- Pix betulae- Pix betulina [DAB6]:
Türkiye'de Kuzey ve Doğu Anadolu'da yetişir. Bitkinin kabuk ve dallarının kuru kuruya distile edilmesiyle Pix betulaea olarak bilinen bir katran elde edilir. Bu drog cilt hastalıklarında antiseptik olarak kullanılır.
1 ton 1,0416 m3 etmektedir.
Orman Genel Müdürlüğü Tarafından belirlenip kesilmesi uygun görülmüş ağaçların O.G.M. kendisinin yada ihale usulüyle şahısların satılmasıyla kesimi uygun görülen ağaçlar yumuşak ve sert ağaçlar olarak ikiye ayrılır. Bu ağaçlarında tekrar 1 sınıf 2 sınıf 3 sınıf tomruk olarak nitelendirilmesidir.
Kolay yapıştırılır, renk verilebilir, çok iyi cila kabul eder. Özgül ağırlığı ortalama 675 kg/m3 tür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri