kaynakları, bir metne aktarılıp, yazılı hale getirilip getirilmemelerine göre yazılı kaynaklar ve yazılı olmayan kaynaklar olmak üzere bir ayrıma tabi tutularak ikiye ayrılır.
Kaynak (imalat); metal veya plastik mühendislik malzemelerinin kalıcı olarak birleştirilmesi için uygulanan imalat yöntemi. Kaynak (coğrafya); Coğrafya'da suyun yeryüzüne çıktığı yer (su kaynağı). Kaynak (ekonomi); Bir mal ve hizmet üretmek amacıyla ürünün yapısında doğrudan ya da dolaylı katılan üretim faktörleri.
Bilgi kaynağı (information source): Kullanıcıların istek ve gereksinimlerine uygun bir biçimde basılı ve elektronik olarak hazırlanan kitap, süreli yayın görsel-işitsel materyal, harita, patent, standart, para, pul, küre, nota, arşiv malzemesi gibi kaynakların tümü.
Nadaroğlu'na göre dışsallık, bir ekonomik birimin üretim veya tüketim faaliyetinin başka kişilerin fayda ve maliyet fonksiyonlarını olumlu veya olumsuz olarak etkilemesi olarak tanımlanmaktadır (Nadaroğlu, 1996: 62).
İlgili 25 soru bulundu
Piyasa başarısızlığına neden olan etkenler; eksik rekabet, dışsallıklar, tam ve yarı kamusal malların varlığı, asimetrik bilgi ve piyasada doğal tekellerin bulunması ölerek sıralan- maktadır.
Buna göre bir ekonomik birimin seçimleri, diğer birime fayda ya da zarar olarak etki edebilir. Dışsallıklar genelde pozitif dışsallıklar ve negatif dışsallıklar olarak iki grupta toplanır.
Kaynak, iki veya daha fazla malzemenin birbiri ile ısı ve/veya basınç kullanarak kaynaştırıldığı (birleştirildiği) bir imalat yöntemidir, genellikle metal veya plastik malzemeler üzerinde kullanılır.
Kaynak eleştirisi (veya bilgi değerlendirmesi), bir belge, kişi, konuşma, parmak izi, fotoğraf, gözlem veya bilgi edinmek için kullanılan herhangi bir şey den oluşan bilgi kaynağını değerlendirme sürecidir. Bir amaçla ilgili bilgi kaynağı az çok geçerli, güvenilir veya ilgili olabilir.
Kaynak belirtme, araştırmacının görüşlerinin doğruluğunu destekleyen başka kaynaklar olduğunu ve/veya karşıt görüşleri de göz önüne aldığını gösterir. Böylece yapılan çalışmanın güvenirliği artar, ayrıca bilginin doğruluğu ve tarafsızlığı açısından okuyucuya denetim olanağı sağlanmış olur.
Eklenecek parçaların birbirine kaynatılmasında izlenen sıraya “kaynak sırası” bu sıraları belirten planlara da “ kaynak planı” denir.
Günlük hayatta kullanılan kaynak kelimesinin yerine kullanılan köken, dip, eşme, menba, menşei, referans, pınar, tavsiye, temel, bulak, başlangıç ve kök gibi kelimeler farklı yerlerde kullanılır. Genellikle fayda merkezi veya başlama merkezi anlamındadır.
Kaynakların tam kullanımı; Bir ekonomide toplam üretim ve milli geliri etkileyen faktörleri, milli gelir ve kaynak kullanımı arasındaki ilişkileri incelemek ve hangi koşullarda tam istihdamın sağlanabileceğini ortaya koymaktır.
Kaynak veya pınar, Mağaralarda veya yeraltı dehlizlerinde toplanan suların hidrostatik basınç altında ve bazen sanki büyük bir akarsu oluşturmak istercesine yüzeye çıktıkları bu kaynaklara da su çıkan adı verilir. Yeraltı sularının yüzeye çıktığı alanlara kaynak denir.
Kaynak, tarihî bilgi veren malzemedir. İnsanın söylediği veya yazdığı, ya-hud îmâl ettiği herşey onun hakkında bilgi verebilir.
Kaynak yapılacak bölgedeki gaz koruması düzgün olmalıdır. Uygun debide gaz akışı sağlanmalıdır. Gaz debisi ne çok fazla ne de çok az olmalıdır. Gaz korumasının yeterli olmadığı kaynak bölgelerinde kaynak sırasında köpürme, oksitlenme, gözenek, çatlak, yapışmama gibi sorunlar olabilir.
Örneğin içilebilir su, hayatın ana maddesi olmakla kalmayıp; insanların can damarlarından biri olan elektrik enerjisi üretiminde ilk sırada gelmektedir. Petrol, kömür, doğal gaz, ormanlar vb. Tarım toprakları, su ve mineraller, madenler vb. Sular, tarım toprakları, çağlayan, peri bacası vb.
Kaynak (Verici/Gönderen/Anlatan): İletişimi başlatan ve iletiyi kodlayandır. Kaynak, iletisini kendisi oluşturup aktarabileceği gibi başka kaynaktan da aktarabilir. İnsan, hayvan ya da bir aygıt “kaynak” olabilir. İleti (Mesaj): Kaynağın alıcıya gönderdiği kodlanmış bilgidir.
Pozitif dışsallığa ise, iskân, ticari gelişim, turizm gibi yeni alan oluşturan ve yakınında bulunanlara fayda sağlayan bir yolun yapımı örnek olarak verilebilir.
Scitovsky yaklaşımına göre, firma faaliyeti sonucu bir başka firmaya maliyet yüklüyorsa, dışsal maliyete maruz kalan firma buna neden olan firma ile faaliyetini sınırlaması için pazarlığa girişmelidir.
Başka bir ifadeyle dışsallık, bir ekonomik faaliyetin amaçlarının dışında etki ve sonuç göstermesidir. Örneğin göl kenarında faaliyet gösteren bir fabrikanın kirli atıklarını göle atması sonucuyla göldeki balıkların ölmesi ve balıkçıların zarar görmesi dışsallığa örnektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri