Kaynak bağlantısı, aynı özelliğe sahip iki parçanın biribiriyle birleştirilmesidir. Bu bağlantıya malzeme bağlantısıda denilir. Birleşme ya ek malzemeli veya ek malzemesiz, ısı veya basınç veyahut her ikisininde etkisi altında olur. Kaynak bağlantısı genelde metallerin birleştirmek için kullanılır.
Isı ve basıncın ayrı ayrı ya da birlikte kullanılması yoluyla parçaların birleştirilmesi işlemine kaynak denir. İşlem sırasında erime sıcaklığı, birleştirilmek istenilen parçaların erime sıcaklığı ile aynı ya da benzer olan parçalardan yararlanılarak birleştirme yapılmaktadır.
Kaynak (imalat); metal veya plastik mühendislik malzemelerinin kalıcı olarak birleştirilmesi için uygulanan imalat yöntemi. Kaynak (coğrafya); Coğrafya'da suyun yeryüzüne çıktığı yer (su kaynağı). Kaynak (ekonomi); Bir mal ve hizmet üretmek amacıyla ürünün yapısında doğrudan ya da dolaylı katılan üretim faktörleri.
Fakat, bunların içerisinden günümüzde, özellikle metallerin birleştirilmesinde en yaygın başvurulan yöntem kesinlikle Örtülü Elektrot Ark Kaynağı'dır. Bu kaynak türü, bütün kaynakların karşılaştırıldığı listelerin birçoğunda en güçlü kaynak tipi olarak seçilir.
İlgili 34 soru bulundu
Bir dolgu malzemeleri (elektrod) ile ana malzeme arasında bir elektrik arkı oluşturulması ile yapılan yönteme elektrik ark kaynağı denir. DC veya AC kaynak ile yapılabilmektedir. Klasik elektrodlar ile yapılabilir ve ayrıca gaz korumalı olan örtülü elektrodlar ile de kaynak yapılabilir.
Kaynak yapma işlemine ilk önce kaynak yapılacak kısımların eritilmesi ile başlanmaktadır. Eritme yapılan bu kısma bir çeşit dolgu malzemesi eklenir. Akabinde de bu eritme yerinin soğutulması ve sertleşmesi sağlanır. Bu şekilde kaynak işlemi tamamlanmış olur.
Kaynak, iki veya daha fazla parçanın ısı veya basınç veya her ikisi yoluyla birleştirildiği bir işlemdir. Genellikle metallerde ve termoplastiklerde kullanılır, ancak ahşapta da kullanılabilir. Kaynak işleminde bazı malzemeler özel işlemlerin ve tekniklerin kullanılmasını gerektirir.
iyi yapılırsa kaynatılan malzemenin kendi dokusundan bile sağlam olur. "Sadece bir punto bile 70 kg taşır" diyor kaynakçılar.
Elektrodun Kalınlığı: Elektrotun kalınlığı, kaynak işleminin yapılacağı malzemenin kalınlığına ve kaynak işleminin yapılacağı koşullara bağlı olarak seçilir. Elektrodun Kapasitesi: Elektrotların kapasitesi, kaynak işleminde kullanılacak eriyik metal miktarına ve kaynak hızına bağlı olarak seçilir.
EN1993-1-8:2003'e göre minimum kaynak için minimum etkili boğaz kalınlığı 3mm olarak verilmiştir.
Kaynak Yöntemleri: Ergitme ve katı hal kaynak yöntemleri olarak iki gruba ayrılır. 1. Ergitme Kaynak Yöntemleri: Isı etkisiyle kaynak bölgesi ergitilir ve bazen dolgu malzemesi kullanılarak dayanım arttırılır.
En yaygın kullanılanları Argon ve Helyum ya da bunların karışımlarıdır. metalinden uzaklaşacaktır. Bu nedenle genellikle bu pozisyonlarda Argon gazı kullanılır. Şayet 4G 'de görüldüğü üzere, tavan kaynağı yapılacak ise, Helyum gazı kullanılması uygun olacaktır.
Kaynak kablosu, elektrik ark kaynağı işlemleri sırasında kullanılan, kaynak makinesi ile kaynak elektrodu arasındaki bağlantıyı sağlayan bir kablodur. Elektrodu kaynak makinesine bağlamak için kullanılır ve kaynak işlemi sırasında elektrik akımının elektroda iletilmesini sağlar.
Herhangi bir doğru akım kaynağından (DC) alınan gerilimi işler ve sabit yada değişken genliğe, frekanslı alternatif akım (AC) gerilimi elde etmeye yarayan sistemlerdir.
Kaynak makinelerinin elektrik ark kaynağı yapabilmesi için gerekli değerler bulunur. Bu doğrultuda gerilimin en az 25 ila 55 volt, şiddetinin ise maksimum 10 ila 600 amper olması gerekmektedir.
bazı makinelerde yapışma akım koruması diye bir özellik var. elektrod yapıştığında akımı kesiyor. siz de ; doğru amper ayarlamadıysanız, malzeme ortam çok soğuksa, elektrod nem kaptıysa yada makineye uygun olmayan (selülozik elektrod gibi) bir elektrod seçtiyseniz ark almayıp elektrod ısınamadığından yapışır.
Bu elektrotların örtüleri demir oksit, mangan ve silis alaşımlı demir içerir.
Elektrik akımı, bir elektrik direnç devresinden geçerken büyük bir dirençle karşılaşırsa orada şiddetli bir ısınma yapar. Bu ısınmada uçlar kaynak tavına gelir. Parçalar birbirine kuvvetle pres edilirse uçlarda kaynama sağlanır. Bu prensibe uyan kaynağa direnç kaynağı adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri