Kaynak, katılaşma sırasında büzülürken oluşan çekme gerilmeleri dentritler arasında çatlamaya neden olur. Kaynak metalinin sıcak çatlaması her zaman tanelerarası karaktere sahiptir. Çoğunlukla sıcak çatlama çeliklerde, paslanmaz çeliklerde, nikel alaşımlarında düşük ergime sıcaklığına sahip sıvı film nedeniyle oluşur.
Birçok üretici, düşük hidrojen içerikli örtülü elektrot ve özlü teller kullanıyor. Ferritik yapılı çeliklerin kaynağında bu tip ürünlerin kullanımı hidrojen çatlağı (soğuk çatlak) oluşumunu önlemede avantaj sağlıyor. Bu tip çatlaklar, kaynak metalinin soğumasından bir saat ila birkaç gün içerisinde ortaya çıkabiliyor.
Üreticilerin birçoğu, düşük hidrojen içerikli örtülü elektrot ve özlü teller kullanmakta. Ferritik yapılı çeliklerin kaynağında bu tip ürünlerin kullanımı hidrojen çatlağı (soğuk çatlak) oluşumunu önlemeye yönelik avantaj sağlamakta.
Bu çatlak önleme önlemleri temelde kristal çatlağı ile tutarlıdır. Özellikle metalurji açısından kükürt, fosfor, silikon ve bor gibi ötektik elementlerin içeriğini mümkün olduğunca azaltmak etkilidir. Teknoloji açısından hat enerjisi ve füzyon hattının konvazitesi azaltılabilir.
Hatalar, umumiyetle esas veya kaynak ilave metalinin (elektrod ve kaynak teli) yanlış seçilmesi neticesinde zuhur eder. Ayrıca kaynak ağzının iyi hazırlanmaması, münasip bir kaynak usulünün seçilmemesi ve kaynakçının acemiliği de hataların meydana çıkmasına sebep olur.
İlgili 27 soru bulundu
Gözü kaynak alan kişilerin mutlaka uygulaması gereken adımlardan biri çay poşetleridir. Bunun yanı sıra doğal gül suyu ile göze masaj yapmak da iltihaplı bölgenin iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Bu uygulamaların yanı sıra kullanılan buz küpleri de iyileşme hızında oldukça etkilidir.
Mesala 4 mm çapındaki bir elektrod el ark kaynağında 150 ila 190 amper arasında akımla kaynak yapılırken, tozaltı ark kaynağında 400 ila 600 amper arasında bir akım ile kaynak yapılabilir. Tozaltı kaynağında yüksek kaliteli çelik teller kullanılır. Bu teller genellikle elektrik ark ocaklarında üretilir.
Vücutta oluşan çatlakların tedavisi, krem, dermarol ve mezoterapi yöntemleriyle yapılabileceği gibi lazerle çatlak tedavisi yöntemiyle yapılabilir. Sıklıkla bacak, kol, koltuk altı, bel, kalça, göbek ve meme bölgesinde oluşan çatlakların tedavisinde kullanılan lazer yönetiminde ağrı ve acı hissi son derece azdır.
Sıcak çatlaklar, solidüs (katılaşma) sıcaklığı bölgesinde veya dar katılaşma aralığında oluşurlar. Nedeni, tane segregasyonu yani katı taneler arasında düşük sıcaklıkta eriyen maddelerin toplanması ve bunların çekme gerilmelerine dayanamayıp ayrılma- sıdır.
Çatlak oluşumunu azaltmak veya yeni başlayan çatlakları iyileştirmek için saf vazelin içerikli kreminizi gece ellerinize sürdükten sonra üzerini streç filmle sararak birkaç saat bekletin. Bu yöntemle kremin emilimi artarak çatlakların iyileşmesi hızlanacaktır.
Özel olarak Hidrojen'in etkisinden bahsetmek gerekirse, H atomunun sıcaklığın artışıyla beraber sıvı çelik içerisinde çözünmesinin ardından kaynak metalinin katılaşması esnasında yapıdan kaçamamasından dolayı özellikle ITAB'da kalıntı şeklinde birikmesidir.
Ön ısıtma, kaynak dikişi çevresinde yükselen sıcaklık dağılımını yumuşatmak ve kaynak dikişinin soğuma hızını azaltmak suretiyle onun sertleşmesini, iç gerilme oluşumunu ve çarpılmayı bir ölçüde önler.
'Buz' başlık sayesinde cildi sıkılaştırır, kısa sürede çatlakları onarır ve aynı zamanda deri altında yağları eritir.
Çatlak Kemiğin İyileşme Süresi
Genellikle bir çatlağın iyileşmesi ortalama 4 - 6 haftasında seyretmektedir. Bu süre içerisinde çatlağın oluştuğu kemik kaynamaya başlar ve oluşan ağrı süre içerisinde geçer. Yeni iyileşen kemik hassas bir yapıda olur.
Kaynağın çok hızlı soğuması. Daha yüksek sıcaklıklarda veya sürelerde ön ısıtma yapılmalıdır. Kaynak içerisindeki hidrojen kaynakları (nemli malzeme, iyi temizlenmemiş kaynak ağzı, yanlış elektrod seçimi veya rutubetli kaynak sarfları vb). Kaynak bölgesinden rutubet uzaklaştırılmalıdır.
Kaynak kırılması, uygun olmayan bir kaynaktan, şerit testere çarkında çok fazla gerilim olmasından veya hatta böyle bir kırılmaya yatkın kötü kaliteli bir bıçaktan kaynaklanır. Testere bıçağı kaynakta kırılmıyorsa, bıçağın bükülmesi gibi erken aşınmaya neden olacak başka faktörler de var demektir.
Işığa karşı hassasiyet ve ağrı: Gözler, kaynak ışığına maruz kaldığında aşırı hassas hale gelebilir. Parlak ışığa bakmak rahatsızlık ve ağrı hissiyle sonuçlanabilir. Kızarıklık ve yanma hissi: Gözler, kaynak ışığına maruz kaldığında kızarabilir ve batma ve yanma hissi ortaya çıkabilir.
Kemik çatlaklarının genellikle 4 ile 6 hafta arasında değiştiği belirtilebilir. Bu süre zarfında çatlak kemik, eski haline kavuşacak ve herhangi bir ağrı söz konusu olmayacaktır. Çatlağın oluştuğu ilk zamanlar; şişlik oluşan ve ağrı ortaya çıkan kısımda tedavi etkisi arttıkça normale dönmeye başlar.
Cilt çatlakları kendi kendine geçmez. Çatlakların doğal seyrinde; ilk oluştuğunda kırmızı/mor renkte olur, zamanla renkleri açılır deri renginden hafif açık sedefi bir renk alır.
💬Çatlak bir kemiğin iyileşme süresi yaşa göre. değişiklik göstermektedir. İyileşme süresi genel olarak 4. ile 6 hafta arasında değişmektedir.
Alttan kök paso çekilmesi halinde 4 mm. çapında 450 mm.'lik bir elektrod kullanılırsa 1 m. kaynak dikişinin ağırlığı 0.12 kg. olur.
Elektrik çarpmaları bir kaynakçının karşı karşıya olduğu en ciddi ve anlık risklerden birisidir. Elektrik çarpmaları maruz kalınan elektrik akımı nedeniyle veya çarpılmaya verilen reaksiyon kaynaklı düşme sonucunda ciddi yaralanmalara ve hayati riske neden olabilir.
Tek taraftan mesnetle tek taraftan kaynak edildiğinde b, kalınlığa göre 1 ile 3 mm arasında değişebilir. ki taraflı kaynakta tablodaki değerler alınacaktır. Alttan mesnetli tek taraftan kaynak sadece küt alın kaynağında 5 ile 10 mm ve açı kaynağında da 5 ile 8 mm kalınlığa kadar tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri