Nedenler arasında yurtdışında eğitim öğretime devam etme isteği, gebelik, özel durumlar, ailevi nedenler, hastalık gibi durumlar bulunabilmektedir. Bu talepte bulunmakta olan çalışanlar uygulama başladığından itibaren görevini yerine getirmediği için ücreti ödenmemektedir.
İşverenin tek taraflı ücretsiz izin verebileceği durum ise sadece işyerinde deprem yangın sel gibi zorlayıcı bir nedenin ortaya çıkması ya da ekonomik güçlüklere bağlı kısa çalışma talebinin İŞKUR tarafından kabul edilmesidir.
A.
4857 Sayılı İş Kanunumuzda bu yönde bir düzenleme yapılmamış olmakla birlikte ücretsiz izinle ilgili olarak işçinin rızası ile yazılı olarak işverenden ücretsiz izin talebinde bulunması yeterlidir. Ancak ücretsiz izin işverenin de işçinin bu talebini kabul etmesi halinde uygulanabilmektedir.
Bu süre en fazla 3 ay olarak belirlenmiştir. İşçi belirli durumlarda ücretsiz izin talebinde bulunabilir. Kanunlarda belirtilmiş şartları sağladığı halde işveren, çalışanı ücretli izne çıkamıyorsa idari para cezası alır.
İlgili 24 soru bulundu
Örneğin, memuriyet kapsamında kullanılabilen ve görev süresi boyunca 52 haftayı geçmemesi kaydı ile verilen izin hakkı vardır. Özel sektör çalışanları için bu süre 12 haftalık süre ile kısıtlanmıştır.
Ücretsiz izin iş sözleşmesinin askıya alındığı durumlardan biri olarak kabul edilmektedir. Ücretsiz izne ayrılan işçinin iş sözleşmesi bu süre boyunca askıda kalır. Bu süre boyunca herhangi bir ücret tahakkuku yapılmaz ve sigorta primleri de beyan edilmez.
Ücretsiz izne ayrılmak için; İlgili personel, doğum belgesiyle birlikte doğum sonrası ücretsiz izin talebini içeren dilekçesini birimine iletir. Ücretsiz izin talebi, ilgili birim tarafından Personel Daire Başkanlığı'na gönderilir. Ücretsiz izin tarihi itibariyle ilgili sistemlerden çıkış işlemleri gerçekleştirilir.
Doğum Sonrası Ücretsiz İzin Hakkı Kimleri Kapsıyor? Doğum sonrası ücretsiz izin hakkı, çalışan ve doğum yapmış kadınları kapsıyor. Ancak bu izin herkese değil, talepte bulunan annelere verilir. Ayrıca 3 yaşından küçük bebeği evlat edinmiş annelere veya babalara da ücretsiz izin hakkı tanınır.
İş Kanunu Madde 22 uyarınca;
“İşveren, ücretsiz izin teklifini hukuki sonuçlarını anlatarak işçiye yazılı olarak sunmalı ve işçinin de bu ücretsiz izin teklifini 6 işgünü içerisinde yazılı olarak kabul etmesi gerekir. İşçi, bu ücretsiz izin teklifini kabul etmek zorunda değildir.
Ücretsiz izin uygulaması iş sözleşmesinin askıya alınmasına ilişkin özel bir uygulamadır. Özellikle ekonomik kriz dönemlerinde işverenler, işçileri ücretsiz izne çıkararak, ekonomik konjonktürün işletme üzerindeki olumsuz etkilerini hafifletmeyi amaçlamaktadırlar.
Ücretli izin ile ücretsiz izin arasındaki en önemli fark, işçinin ücretli izinde çalışmadığı sürede maaşını normal şekilde almasıyken ücretsiz izinde çalışana herhangi bir ücret ödenmemesidir. Ücretli izin almış olan bir işçi izinli olduğu süre zarfından çalışmıyor olsa dahi maaşını düzenli şekilde almaya devam eder.
Taraflar aralarında anlaşarak ücretsiz izin süresini uzatabilirler. Ancak borçlanılabilecek süre kanuni ücretsiz doğum izni süresi ile sınırlıdır. Aşan süre ise doğum tarihinden itibaren iki yıllık sürenin içinde kalmak kay- dıyla borçlanılabilir.
5 yılını dolduran memura ücretsiz izin verilmesi ile ilgili bilinen esas yanlış, idarenin bu aylıksız izni vermek zorunda olduğunun zannedilmesidir. Oysa bu ücretsiz izni verip vermeme konusunda idarenin takdir hakkı vardır.
5 yıllık hizmet süresini dolduran memurun aylıksız izin hakkı Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
MADDE 7 – (1) Kadın işçiye, analık izninin bitiminden itibaren isteği hâlinde altı aya kadar ücretsiz izin verilir. (2) Ücretsiz izin, üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinme hâlinde eşlerden birine veya evlat edinene verilir. (3) Bu maddede belirtilen ücretsiz izin süresi, yıllık ücretli izin hakkının hesabında ...
Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
Mazeret izni, çalışanların beklenmedik veya acil bir durumda işlerine devam edememeleri durumunda alabilecekleri bir izin türüdür. Bu izin, çalışanların özel bir nedenle işe gitmelerinin mümkün olmadığı durumlarda kullanılabilir.
Ulusal bayram, hafta tatili, genel tatil günleri ve raporlu olunan süreler, analık izni sonrası alınan ücretsiz izin süresini uzatmaz, ücretsiz izin süresine ilave edilmez.
Ücretsiz izne ayrılmak için; İlgili personel, ücretsiz izin talebini içeren dilekçesini birimine iletir. Ücretsiz izin talebi, ilgili birim tarafından Personel Daire Başkanlığı'na gönderilir. Personel Daire Başkanlığı gelen talebi, Rektörlük Makamının onayına sunar.
Ücretsiz izinde geçen sürelerde iş sözleşmesi askıda sayıldığı için kıdem tazminatı hesabında bu süreler çalışma sürelerine dahil edilmeyecektir.
Analık izni işsizlik ödeneğine engel değildir | Ekmek ve Gül. Analık izni dönüşünde işten çıkarılan kadın işçi son 3 yılda 600 gün primi varsa işsizlik ödeneği alabilir. Son 4 ayda prim ödenmemiş olması işsizlik ödeneğine engel değil.
E-Devlet üzerinden ücretsiz izin ödeneği sorgulama işlemi yapabilirsiniz. İlk olarak ücretsiz izne çıkarılan işçiler destekten yararlanabilecek.
Ücretsiz izin döneminde prim ödenmese de iş sözleşmesi sona ermeyip askıda devam ettiğinden, son 120 gün hizmet akdine tabi olma şartını olumsuz etkilemez. İşsizlik ödeneğinden yararlanma hakkı kaybolmaz.
Yıllık ücretli izin; bir iş yerinde, işe başladığı günden itibaren en az 1 yıl çalışmış işçilere tanınmış olan kaynağını anayasadan alan bir dinlenme hakkıdır. Yıllık ücretli izin çalışanın çalışmasına karşılık olarak hak ettiği izin hakkı olarak da tanımlanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri