“Kaynak metalinin taşarak, kök – ana malzeme ya da kaynak yüzeyinde ana malzeme- dolgu metali çizgisinden çıkıntı yapmasıdır. Overlap hatası ; ya dolgu metalinin gerekenden çok verilmesinden ya da belirli dolgu miktarına uygun gerilimden daha düşük bir gerilimle kaynak yapılmamasından kaynaklanır.”
Kaynakta undercut nedir? Kaynakta alttan kesme (veya alttan kesme), metalin tabanında veya kökünde gelişen bir oluğa verilen terimdir. Bir oluk, daha basit bir ifadeyle, sert malzemede uzun ve dar bir kesimdir.
Yanma olukları, ana metalde doğrudan kaynak metalin kenarla-rı boyunca bir oluk gibi görünen bir kaynak hatasıdır. Operasyonda uy-gun olmayan kaynak parametreleri kullanılıyorsa, dolgu ve alın kaynak-larında kaçınılmazdır. Kaynakta gerilme yığılması üreten ve kaynağın mukavemetini düşüren bir süreksizliktir.
Laminasyon, kullanıldığı sektörlerdeki ürünlerin daha kaliteli, daha sağlam, daha dayanıklı ve daha modern olmasını sağlayan bir teknolojidir. Kısaca; birbirinden farklı birden fazla materyalin ısı ve/veya bir çeşit yapıştırıcı yardımıyla, basınç uygulanarak bir araya getirilmesidir.
İki laminasyon filminin arasına ürün yerleştirilerek sıcak işlemin uygulanması ile laminasyon işlemi gerçekleştirilir. Kimi zaman ürün malzemenin arasında olur kimi zamanda üstünde ya da altında yer alır. Ürüne, ürünün özelliğine ve laminasyon işleminin amacına bağlı olarak yeri değişiklik gösterir.
İlgili 31 soru bulundu
Kalıcılığı 6-8 hafta arasındadır.
Ark kaynağında oluşan şiddetli ışık gözdeki retinaya zarar verirken, kızılötesi radyasyon gözdeki korneaya zarar verir ve bunun sonucunda gözde katarakt oluşur. Arktan yayılan görünmeyen ultraviyole ışınları (UV) bir dakikadan az bir süre bile etkidiği takdirde göz kamaşmasına (welder's flash veya arc eye) neden olur.
Özel olarak Hidrojen'in etkisinden bahsetmek gerekirse, H atomunun sıcaklığın artışıyla beraber sıvı çelik içerisinde çözünmesinin ardından kaynak metalinin katılaşması esnasında yapıdan kaçamamasından dolayı özellikle ITAB'da kalıntı şeklinde birikmesidir.
Punta kaynağı (direnç punta kaynağı olarak da bilinir) bir direnç kaynağı işlemidir. Bu kaynak işlemi, temel olarak iki veya daha fazla metal levhayı bir elektrik akımından kaynak alanına basınç ve ısı uygulayarak birbirine kaynaklamak için kullanılır. Bakır alaşımlı elektrotları sac yüzeylere temas ettirerek çalışır.
Temel düzeyde, sıçrantıya yanlış kaynak ayarları neden olabilir, yani voltaj çok düşük veya amper çok yüksek olabilir. MIG kaynağında amper tel besleme hızı ile belirlenir. Sıçrantıyı azaltmak için operatör tel besleme hızını azaltarak veya voltajı artırarak amperi düşürebilir.
bazı makinelerde yapışma akım koruması diye bir özellik var. elektrod yapıştığında akımı kesiyor. siz de ; doğru amper ayarlamadıysanız, malzeme ortam çok soğuksa, elektrod nem kaptıysa yada makineye uygun olmayan (selülozik elektrod gibi) bir elektrod seçtiyseniz ark almayıp elektrod ısınamadığından yapışır.
Kaynak köpürmesi sanayide kullanılan bir tabir olup, çok sayıda gözenek oluşumu anlamına gelmektedir. Kaynağın köpürmesi genellikle gaz korumasının doğru yapılmaması nedeniyle meydana gelir. Gaz debisinin istenenden çok veya az olması kaynak banyosu üzerinde gözeneklenmeye neden olur.
ii - Ters kutuplama
Ters kutuplamada kaynak kablosu ve elektrod pensesi güç kaynağının pozitif (+) çıkışına, şase kablosu ve şase pensesi güç kaynağının negatif (-) çıkışına bağlanır. Elektrik arkı ısının elektrod ucunda yoğunlaşmasını ve ergimesini sağlar.
Genellikle doğru akım kullanılır ve elektrod erimemesi için ( - ) kutba bağlanır.
Serbest tel boyunun gereğinden fazla olduğu durumlarda kontak memeden çıkan tel mesafesi fazla olacağından direnç artacak akımda ciddi bir düşüş meydana gelecektir. Bu durumda kaynak dikişinde sıçrantı (çapak), yetersiz nüfuziyet ve hatta kurtçuk/gözenek problemleri ile karşılaşılacaktır.
Sıcak çatlaklar, solidüs (katılaşma) sıcaklığı bölgesinde veya dar katılaşma aralığında oluşurlar. Nedeni, tane segregasyonu yani katı taneler arasında düşük sıcaklıkta eriyen maddelerin toplanması ve bunların çekme gerilmelerine dayanamayıp ayrılma- sıdır.
Ana malzemeyi önceden ısıtarak sıcaklık farkını azaltmak, bozulma ve aşırı artık gerilme ile ilgili sorunları en aza indirir. Ön ısıtma yapılmazsa kaynak alanı ile ana malzeme arasında büyük bir sıcaklık farkı oluşabilir.
Kaynaklı birleştirme, çözülemez bir bağlantı türü olmasının yanında ayrıca diğer bazı avantajları sayesinde endüstride sıkça tercih edilmektedir. Fakat kaynaklı birleştirme yönteminin birleştirme sonrası malzemede bıraktığı bazı ısıl deformasyonlar ve kalıntılar vardır. Bu ısıl etkiye distorsiyon denmektedir.
Gözlerinizi kapatarak veya loş bir ortamda dinlenerek iyileşme sürecini destekleyebilirsiniz. Soğuk kompresler uygulamak: Gözlerin üzerine temiz bir bez veya soğuk kompres uygulayarak şişlik ve rahatsızlık hissini azaltabilirsiniz. Göz damlaları kullanmak: Göz doktorunuzun önerdiği göz damlalarını kullanabilirsiniz.
OFNOL %0.1 steril oftalmik çözelti Göze damlatılarak uygulanır.
Yanan bölgeyi hızlıca soğuk suya tutmak veya buz olmamak kaydıyla soğuk kompres uygulanmalıdır. Daha sonra yaranın üstüne aloe vera, antibiyotik kremler veya bal sürülebilir. Ağrıyı dindirmek için de parasetamol veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler alınabilir.
Kirpik liftingi uygulandığında, kirpiklerin daha kıvrık ve uzun görünmesi sağlanır. Ancak hacim beklenmez. Kirpik laminasyonu ise kirpiklere hem kıvrılmış bir görünüm kazandırır hem de daha dolgun, hacimli ve sağlıklı bir görünüm elde etmeyi amaçlar. Bu işlem, kirpiklere daha belirgin bir şekil ve yapı verir.
Kirpik Laminasyonunun Kirpik Lifting işleminden farkı nedir? Lifting kıl yapısını yukarı kaldırırken, Laminasyon kirpiklerinize şekil verirken aynı zamanda lamine eder ve koruma altına alır. Kıl yüzeyini dış etkilere karşı koruyarak kaplar ve sertleştirir.
Kaş laminasyonu kaşların kıl köklerine vitamin/protein takviyesi yapılarak kıl yapısının güçlenip uysallaştırılmasına ek olarak doğru bir tasarımla simetrik şekilde yukarı efektli olarak sabitlenerek hacimli, gür, sağlıklı ve dinamik bir görünüm elde edilmesidir.
Pense eksi kutupdayken şase artı kutupda olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri