Saf maddelerin sabit atmosfer basıncı altında kaynama noktası sabittir. Kaynama süresi boyunca maddenin sıcaklığı değişmez. Sıvı bir maddenin içine uçucu olmayan bir çözünen eklenirse çözeltinin kaynama noktası yükselir. Çözünen madde miktarı arttıkça kaynama noktası yükselecektir.
Sıvının ısı kapasitesi ve ısıl iletkenliği, sıvının sıcaklık artışına nasıl tepki vereceğini belirler. Bu faktörler, kaynama noktasını etkileyebilir ve sıvının buharlaşma hızını belirler. Kaynama noktası, atmosferdeki gazların bileşimi tarafından da etkilenebilir.
Zayıf etkileşimlerin gücü arttıkça, moleküller ya da atomlar arasında oluşan çekim kuvveti artar. Buna bağlı olarak maddelerin erime ve kaynama noktaları yükselir.
Sabit basınçta sıvının sıcaklığı arttıkça -sıvı moleküllerinin kinetik enerjisi arttığından- buhar basıncı da artar. Buhar basıncı dış basınca (sıvı ağzı açık bir kapta bulunuyorsa atmosfer basıncına) eşit olduğunda sıvı kaynamaya başlar. Dolayısıyla bir sıvının kaynama noktası dış basınca bağlıdır.
Kaynar suya tuz eklenirse, çözeltinin kaynama sıcaklığı artar. Eklenen tuz miktarı artıkça kaynama sıcaklığı daha da artacaktır. Bunun nedeni ise, çözücünün (su) çözeltiden (su + tuz) buharlaşması için daha fazla enerjiye (ısı) ihtiyaç duymasından kaynaklanmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Su deniz seviyesinde yani atmosfer basıncının 1 atm olduğu durumda 100°C'de kaynar. Deniz seviyesinden daha yükseğe çıkıldığında ise atmosfer basıncı azalır. Bu durumda suyun buhar basıncı daha düşük sıcaklıklarda dış basınca eşitlenir. Böylece suyu 100°C'den daha düşük sıcaklıkta kaynatmış oluruz.
Kaynama noktası ile buhar basıncı ters orantılıdır. Aynı sıcaklıkta kaynama noktası büyük olan sıvının buhar basıncı düşüktür.Kolay buharlaşabilen uçucu sıvıların buhar basınçları yüksek, kaynama noktaları düşüktür.
Bir çözücüye eklenen çözünen madde çözücünün kaynama noktasını yükseltirken, donma noktasını düşürür.
Yüksek buhar basınçları yüksek uçuculuk gösterirken, yüksek kaynama noktaları düşük uçuculuk gösterir.
Genel olarak, dallanma arttıkça moleküldeki van der Waals kuvvetlerinin etkisi azalır ve molekül arasındaki çekim kuvvetleri zayıflar. Bu durum moleküller arasındaki çekim kuvvetlerini aşma enerjisini düşürür, bu da kaynama noktasının düşmesine neden olur.
Periyodik cetveldeki kaynama noktası genellikle soldan sağa doğru artar. Yani, periyodik cetvelin sol tarafındaki elementler, genellikle daha düşük kaynama noktalarına sahiptir, ve periyodun sağ tarafındaki elementler, daha yüksek kaynama noktalarına sahiptir.
Erime ve kaynama noktaları grupta aşağıdan yukarıya doğru azalır. Elektron alma istekleri en fazla olan elementlerdir.
Metalik bağ, metalin dayanımı, dövülebilirliği, süneklik, ısı iletkenliği, elektrik iletkenliği ve parlaklığı gibi pek çok özelliğinin nedenidir. Metaller genellikle yüksek kaynama ve erime noktalarına sahiptirler ve bu da metalik bağın sonucudur.
Deniz seviyesinden yükseğe çıkıldıkça atmosfer basıncının düşmesine bağlı olarak suyun kaynama noktası da değişkenlik gösterir. Bu nedenle yüksek rakımlı yerlerde sıvılar deniz seviyesindeki kaynama noktasından daha düşük sıcaklıklarda kaynar.
Kaynama olayı yalnızca sıvılara özgü olup, sıvıdaki moleküllerin sıvıdan kopmasıyla mümkün olur. Basınç altındaki sıvılar üzerlerine etki ettikleri kuvvetten ötürü birbirleriyle etkileşim kurmaya zorlandırılırlar. Bu sebeple basınç artarsa moleküller daha zor kopacağından kaynama noktası artmış olur.
Bir kapta bulunan sıvı ısıtılırsa sıcaklığı yükselir ve buharlaşma artar. Sıvının sıcaklığının yükselmesiyle meydana gelen buhar basıncı, sıvının yüzeyine etki eden basınca eşit olduğu an, sıvı kaynamaya başlar. Kaynama sırasında sıvının sıcaklığı değişmez.
Sıvının buhar basıncının dış basınca eşit olduğu andaki sıcaklığıdır. Dış basınç azaldıkça buhar basıncıda azalır ve kaynama noktası sıcaklığı da düşecektir. Tersi durumlarda basıncı çoğaltırsanız (örneğin bir kompresör ile) kaynama sıcaklığı da yükselecektir.
Moleküller arası çekim kuvveti arttıkça maddenin erime/kaynama noktası yükselir. (london) Dağılım kuvvetleri tüm moleküllerde mevcuttur. Molekül ağırlığı attıkça dağılım kuvvetleri daha güçlü hale gelir ve maddenin erime/kaynama noktası yükselir.
Buharlaşma miktarı su yüzeyindeki buhar basıncıyla suyun üstündeki havanın buhar basıncının arasındaki fark ile orantılıdır. Suyun sıcaklığı artıkça; • moleküllerin hızları artar, yüzeysel gerilim azalır ve • doymuş havadaki nem miktarı (su yüzeyindeki buhar basıncı) artacağından buharlaşma kolaylaşır.
Buhar basıncı yüksek sıvılara uçucu, buhar basıncı düşük sıvılara da uçucu olmayan sıvılar denir. Bir sıvının uçucu olup olmamasını moleküller arası kuvvetlerin büyüklüğü belirler. Bu kuvvetler azaldıkça uçuculuk artar. kaynama noktası arttıkça uçuculuk azalır.
Kaynama noktası, sıvının buhar basıncının dış basınca eşit olduğu andaki sıcaklığıdır. Buhar basıncı yüksek olan sıvılar uçucudur ve kaynama noktaları düşüktür. Vakum işlemiyle buhar basıncı arttırılarak, kaynama noktası yüksek olan sıvılar oda sıcaklığında kaynatılabilir.
Madde miktarı, ısıtıcı gücü vs. kaynama süresini etkiler, kaynama noktasını değiştirmez. Ama maddenin cinsiyle alakalı yani maddenin ayırt edici özellikleri olan özkütle, özhacim, özısı, safsızlık kaynama noktasını etkiler; yani kaynama noktasını değiştirir.
Buhar basıncı dış basınca eşit olduğu vakit doğal olarak sıvı kaynamaya başlar. Bu durum sıvı ağzı açık bir kapta bulunuyor ise atmosfer basıncına eşit oranda olduğunu gösterir. Böylece bir sıvının kaynama noktasının, dış basınca bağlı olduğu ortaya çıkar.
Dış basınç azaldıkça kaynama noktası da düşer.
Atmosfer basıncı ve havanın yoğunluğu deniz seviyesinden yükseldikçe azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri