-TAM ZAMANLI KAYNAŞTIRMA/BÜTÜNLEŞTİRME YOLUYLA EĞİTİMLERİNE DEVAM EDEN ÖZEL EĞİTİM İHTİYACI OLAN ÖĞRENCİLER VE ÖZEL EĞİTİM MESLEK LİSELERİNE KAYITLI OLAN ÖĞRENCİLERİN ÖZÜRSÜZ DEVAMSIZLIK SÜRESİ 20 GÜNÜ GEÇMEMEK KAYDIYLA TOPLAM DEVAMSIZLIK SÜRESİ 70 GÜN OLARAK UYGULANIR.
Devamsızlık süresinin de 60 günü geçirilmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir.İlgili yönetmelik maddesi aşağıdadır. öğrencilere devamsızlıklarından dolayı sınıf tekrarı yaptırılır.
Kaynaştırma öğrencilerinin devamsızlıkları devam ettiği okul ve kurumun devam devamsızlıkla ilgili mevzuatına göre işlem yapılır. Sürekli devamsızlığı olan, okula hiç gelmeyen kaynaştırma öğrencilerine sınıf tekrarı yaptırılır.
Kaynaştırma öğrencisi, ilköğretim süresince tüm sınıflardan geçme hakkına sahiptir. Özel davranış sorunları var ise, rehber öğretmen tarafından desteklenir. Kendi yaş grubundaki diğer çocuklarla beraber olarak sosyalleşmeleri sağlanır. Kaynaştırma öğrencisi olabildiğince ön sıralara oturtulmalıdır.
Yönetmeliğin 36. maddesinin 5. fıkrasına göre ortaöğretim kurumlarında: Devamsızlık süresi özürsüz (raporsuz) olarak 10 gün, özürlü (raporlu) olarak 20 gün olmak üzere toplamda 30 gündür. Ancak aşağıda sayacağımız bazı özel durumlarda bu süre 60 güne kadar uzayabilir.
İlgili 20 soru bulundu
c) Ortaöğrenim süresince en az üç öğretim yılının bütün döneminde takdir belgesi alanları üstün başarı belgesi ile ödüllendirir. Ayrıca, devamsızlık süresi 10 günü ve toplamda 30 günü aşan öğrenciler ise ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacak.
(MEB OÖE ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği madde 12/ 5) Şehit, harp malûlü ve muharip gazi çocukları ile özel eğitime ihtiyacı olan çocukların nakilleri, durumlarını belgelendirmeleri şartıyla ulusal adres veri tabanındaki adreslerine bakılmaksızın istedikleri okula yapılır.
Yaygın bir görüşe göre de, özel gereksinimli öğrencilerin sorumluluğunun özel eğitim öğretmenlerine ait olduğuna inanılmaktadır. Ancak bu sorumluluk aynı zamanda başta okul yönetimi ve öğretmenler olmak üzere tüm okul personeline ve aileye aittir (Bateman and Bateman, 2001).
(3) (Değişik ibare:RG-10/7/2019-30827) Tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim alan öğrenciler ile özel eğitim sınıflarında eğitimlerine devam eden öğrencilere başarısızlıklarından dolayı sınıf tekrarı yaptırılmaz.
Eğer ram raporuyla kaynaştırma öğrencisi ise ve bep yapıyorsanız. Sözlü ve uygulamalı çalışmalar yapıyorsanız. Derslerdeki notları da BEP E Göre veriyorsanız. Sınıfı geçmek zorunda.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNİN YARARLARI
BEP aracılığı ile kapasite ve öğrenme hızına göre eğitim alır. Kendine güven, takdir edilme, cesaret, sorumluluk gibi sosyal değerleri gelişir. Özelliklerine uygun ortamdan dolayı uyum ve başarısı artar.
· Kaynaştırma öğrencisi raporu nasıl iptal edilir? Rapor iptal edilmez. Verilen karara bireyin velisi karar tarihinden itibaren 60 gün içinde, okul ise 70 işgünü izleme sonrasında itiraz edebilir. İtiraz İl/İlçe Özel Eğitim Hizmetleri Kurulunda görüşülür, itirazınız olumlu veya olumsuz değerlendirebilir.
Ehliyet alma, özel işyeri açma gibi daha şahsi işlerde engel değildir. Çocuk eğer hafif düzeyde sorun yaşıyorsa düzenli özel eğitim ile bu belge kaldırılabilir. Rehberlik Araştırma Merkezi, bu çocuklara her yıl test yaparak gelişimini takip eder.
Okullarda kaynaştırma yoluyla eğitim alacak öğrencilerin bir sınıfa en fazla iki(2) öğrenci olacak şekilde eşit olarak dağılımı sağlanır. Ülkemizdeki kaynaştırma yoluyla eğitim uygulamalarının büyük bir çoğunluğu tam zamanlı kaynaştırma uygulaması şeklinde yapılmaktadır.
Ankara. Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Kovid-19 salgınının devam ettiği süre dahilinde, kronik rahatsızlığını sağlık kurulu raporuyla belgelendiren öğrenciler ile özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler, velilerinin yazılı talebi dikkate alınarak okula devamsızlıkla ilgili hükümlerden muaf tutulacak.
MADDE 40 – (1) Zihinsel yetersizliği olan bireyler, yetersizliği olmayan akranlarıyla birlikte her tür ve kademede kaynaştırma yoluyla eğitimlerini sürdürebilecekleri gibi bu bireyler için her tür kademede, resmî ve özel gündüzlü özel eğitim okul ve kurumları açılır.
* Görme yetersizliği olan kaynaştırma öğrencisine sınav sorularını okuyacak ve yazacak birinin görevlendirilmesi yapılabilir. * Fiziksel yetersizliği olan kaynaştırma öğrencisinin sınavı yazılı yerine sözlü yapılabilir ya da bilgisayar kullanarak (eğer biliyorsa) soruların cevabını yazması sağlanabilir.
İlkokul öğrencileri için bu süre haftada 12 saate, Ortaokul öğrencileri için14 saate denk gelmektedir. Öğrencinin ihtiyacı doğrultusunda ve azami ölçüde bu eğitimden yararlanması sağlanır.
Öğrencinin eğitimiyle ilgili diğer kişiler ve uzmanlarla etkileşimde olmak ve konsültasyon almaktan çekinmemek gerekir. Öğrenci teşvik edilmeli, yetersiz olduğu noktalarda desteklenmelidir. Öğrencinin gururu ve hevesi kırılmamalıdır. Öğretmen, söyleyeceği sözler konusunda dikkatli davranmalıdır.
edit: kaynaştırma öğrencilerine disiplin cezası verilmez, sınıfta bırakılamaz. ram ve aile ile işbirliği içinde soruna çare aranır. yalan yanlış şeyler yazmayın şuraya. bireysel uğraşlar, ödevler verilmeli ve sorumluluk kazandırılmalı.
· Kendine güven, taktir edilme, cesaret, sorumluluk, bir işe yarama duygusu gibi sosyal değerler dizgesi gelişir. Sosyal bütünleşmeleri kolaylaşır. · Kaynaştırma ortamlarında olumsuzdan çok, olumlu davranış gösterme frekansları artar. · Model olma ve özdeşim kurmaları kolaylaşır.
Öğrencinin kaynaştırma öğrencisi olmasına, okulların bağlı olduğu Rehberlik ve Araştırma Merkezleri (RAM) ve psikiyatrik değerlendirmelerin yapıldığı hastanelerden alınan raporun seviyesiyle karar veriliyor. Raporda ağır düzeyde zihinsel engelli olanlar kaynaştırma öğrencisi olamıyor.
Özellikle kaynaştırma sınıflarında öğrenim gören özel gereksinimli öğrencilerin ve ailelerinin beklentilerinin karşılanması, okul müdürlerinin kaynaştırma eğitimi ve bu eğitimin yasal dayanakları konusunda bilgi ve fikir sahibi olmasını zorunlu kılmaktadır.
Özel eğitim uygulama merkezlerine devam eden öğrencilerin kaynaştırma uygulamaları kapsamında, yetersizliği olmayan akranlarının devam ettiği okul ve kurumlarda bazı derslere ve sosyal etkinliklere katılması mümkündür. Bu amaçla otizmli çocuğunuz için RAM'a başvurabilirsiniz.
Uyum güçlüğü olan çocuklar, Otistik çocuklar (Belirtilerinden Tedavisine Otizm Hakkında Bilmen Gereken Her Şey), Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar kaynaştırma eğitimi alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri