Atalarımızın nasihatleri olan atasözlerinden biri “Kaynayan kazan kapak tutmaz” olmaktadır. İçten içe biriken ve gün geçtikçe büyüyen olayların bir anda patlak vereceği anlamına gelmektedir. Hiçbir şeyin gizli kalmayacağı ve elbet bir gün ortaya çıkacağı anlamındadır.
Kaynayan kazan kapak tutmaz Atasözünün Anlamı: Bir durum ya da olay zirveye ulaştığında, onu kontrol altına almak veya durdurmak zordur. Bu atasözü, kontrol edilemeyen durumların veya duyguların patlama noktasına geldiğini ve bu aşamada durdurulamayacağını belirtir.
Ortaya ne zaman çıktığı bilinmeyen bu kalıplaşmış sözcükler, anlatımı çarpıcı hale getirmek için genel olarak mecaz anlam ile kullanırlar.
Atasözü "içten içe, gizlice gelişen olaylar veya duygular bir yerde patlak verir" anlamında kullanılan bir söz.
Bir sözcüğün gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak kazandığı yeni anlamlara mecaz anlam denir. Mecaz anlamda abartı ve soyutlama söz konusudur. Örnek: Batık şirketin eski çalışanıymış.
İlgili 32 soru bulundu
"Ağır kazan geç kaynar " Atasözünün Anlamı: Yavaş başlayan şeyler, sonunda istikrarlı ve güçlü bir şekilde ortaya çıkar. Sabırlı olmak gerektiğini ve her şeyin zamanla olgunlaşacağını belirtir.
El Kazanı İle Aş Kaynamaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: önemli bir iş, başkalarının yardımıyla başarılamaz, iş her an yarıda kalabilir.
Atasözü 1. "kalın kafalı insan bir konuyu zor anlar" anlamında kullanılan bir söz. 2. "tembel olan işi geç yapar" anlamında kullanılan bir söz.
Hiç kimse, başkasından yardım beklememeli; kendisinin olanakları varsa bir işe girişmeli yoksa girişmemelidir.
"Ahlatın iyisini ayılar yer" Atasözünün anlamı en iyi ve değerli şeylerin çoğu zaman hak etmeyenler tarafından elde edildiğini ve kullanıldığını ifade eder. Bu, genellikle toplumda değerli olan şeylerin veya fırsatların, onu en iyi şekilde kullanabilecek veya takdir edebilecek kişilere gitmeyebileceğini vurgular.
"Aslan yattığı yerden belli olur " Atasözünün Anlamı: Birinin karakteri veya özellikleri, onun alışkanlıklarından veya yaşam tarzından anlaşılır.
Dibi Görünmeyen Sudan Geçme Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bir işe girişirken her yönünü iyice araştır.
Cevap: birden çok kimsenin söz sahibi olduğu iş yürümez.
Elin Ağzı Torba Değil Ki Büzesin Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: başkalarının söyleyeceklerine engel olamazsınız.
Bu atasözü, zor ve çaresiz bir durumda olan bir kişinin, normale göre riskli veya tehlikeli olabilecek bir seçeneği bile kabul edebileceğini ifade eder. Zor zamanlarda insanların bazen sıradışı ve beklenmedik çözümlere başvurabileceğini belirtir.
"Balık baştan kokar" Atasözünün Anlamı: Bir oluşum, organizasyon veya toplulukta sorun varsa, bu sorunun liderlikten veya yönetimden kaynaklandığını ifade eden bir atasözüdür. Sorunların çözümü için liderliğin veya yönetimin düzeltilmesi gerektiğini belirtir. Seminerler ve Konferanslara Ulaşmak İçin Tıklayınız.
[1] Ağırbaşlı olan kişiler toplumda daima sevilip sayılırlar ve ağalar, paşalar gibi hürmet görürler. Oysa hoppalık, züppelik ve hafifmeşreplik yapan kişilere hiç kimse saygı duymaz. Kendini bilen kişiler ağırbaşlılığı elden bırakmazlar.
[1] Başta bulunan nasıl bir yol tutarsa onun yönetiminin altında bulunanlar da o yolu tutarlar.
[1] Kişi, kendisi için önceden ne gibi hazırlıklar yapmışsa ileride onun veriminden yararlanır.
Keskin sirke küpüne (kabına) zarar Atasözünün Anlamı: Aşırı sert, kırıcı ve agresif bir tavır, sadece başkalarına değil, aynı zamanda o tavrı sergileyen kişiye de zarar verir. Bu atasözü, davranışlarımızın ve sözlerimizin hem bize hem de çevremize etkileri olabileceğini belirtir.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü çalışan insanların her zaman güçlü ve sağlıklı olacağını anlatmaktadır. Özellikle hantal şekilde ve tembelce oturan insanlar, bir zaman içerisinde yeteneklerini kaybederler.
Kendi düşen ağlamaz Atasözünün Anlamı: Bir kişi kendi sebep olduğu durumda zarar görürse, başkalarından acıma veya yardım beklememelidir. Bu atasözü, kendi hatasıyla başına gelen kötü durumlar için başkalarını suçlamamanın ya da dert yanmamanın gerekliliğini ifade eder.
Güneş balçıkla sıvanmaz Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, gerçeklerin ya da açıkça bilinen şeylerin gizlenemeyeceğini, örtbas edilemeyeceğini vurgular. Her ne kadar bazı şeyleri saklamaya ya da gizlemeye çalışsak da, gerçeklerin er ya da geç ortaya çıkacağını ifade eder.
"Ağaç yaşken eğilir " Atasözünün Anlamı: Bu iki atasözü de, eğitim ve öğretimin küçük yaşlarda başlaması gerektiğini, çünkü bu dönemde öğrenilenlerin kişi üzerinde daha etkili olacağını vurgular.
"Dost kara günde belli olur" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, zor zamanlarda gerçek dostların kimler olduğunun anlaşıldığını ifade eder. İyi zamanlarda herkes dost gibi görünebilir, ancak zorluklarla karşılaştığımızda yanımızda olan ve bize destek olan kişilerin gerçek dostlarımız olduğunu belirtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri