Kayıp Plaka: Aracın bir plakası kaybolduysa diğerini kaybettiği plaka numarasına uygun bir şekilde yenilemek zorundadır. Aynı plaka yenileme ücreti de 932,65 TL'dir.
Bu sebeple de ödenen tek ücret şoförler odasına verilen “plaka basım” masrafıydı. Ancak yeni düzenleme ile plaka çıkarma işleminde ilk gidilen trafik şubesi sonrasında notere gidilmesi gerekir. 2023 yılı için plaka yenilemesi, tek plakanın basım ücreti 80 TL'dir. Eğer iki plaka içinse 160 TL'dir.
Eğer aracınızın plakası düşerse, hemen notere gitmeniz gerekmektedir. Notere giderek, gerekli işlemleri başlatabilirsiniz. Araç kimliğine göre işlem başlatılacaktır. Günümüzde işlenen suçlara her geçen gün bir yenisi daha eklenmektedir.
2023 Plaka Değişiklik Ücreti Ne Kadar? Noter araç devri işleminin ücreti 1.398.975 TL'dir. Ayrıca plaka yenileme için tek plakanın basım ücreti ise 165 TL, çifti 330 TL'dir. (2023 fiyatlarıdır).
Plakanızın kaybolduğundan ya da çalındığından emin olunduğu taktirde yapılması gereken ilk iş, aracın kayıtlı olduğu ya da araç sahibinin ikametinin bulunduğu Trafik Şube Müdürlüğü'ne başvuru yapmaktır. Plakanın kaybolduğuna dair dilekçe doldurularak kayıp ilanı oluşturulmalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
*Her iki plakanın da çalındığı veya kaybolduğu durumlarda aracın tescil plakasının yeni bir tescil plaka numarası ile değiştirilmesi zorunludur. *Bu işlem araç alıcısının yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunca yapılmaktadır.
Fakat Şoförler Odası'nda bir form doldurulması için sizden ortalama 50 TL gibi bir ücret daha istenilmektedir. Günümüzde plaka değişikliği için size sunulan süre 1 ay (30 gün) olarak belirlenmiştir.
Noter plaka değişikliği ücreti 2023 yılına göre 932,65 TL'dir. Ayrıca plaka yenileme için tek basım ücreti ise 80 TL, çifti 160 TL'dir. Bu veriler ışığında plaka değişim ücreti geçen yıla kıyasla %100'e yakın bir oranda zamlanmıştır.
Satış işlemlerinden sonra yeni plaka belirlenir ve eski plaka notere devredilir. Şoförler Odasından da gerekli ücretler ödenerek yeni plaka alınır. 2023 yılı için tek bir plaka basıldıysa 115 TL, iki plaka basıldıysa 230 TL ödenir.
Motosiklet, yarı ve tam römork araçlarda tek plaka kullanımı olsa dahi araç plakasız olarak kabul edilir. Bundan dolayı bu yasa gereğince ceza durumları doğar. Otomobil ve diğer araçlarda ise hem ön hem de arka bölümde bulunması gereken iki plakanın da olmamasıyla plakasız araç kullanma cezası ile karşılaşılır.
5. Plaka Çıkarma İşlemi
Plaka ve ruhsat işlemleri tamamlandıktan sonra, motorunuzun plakasını çıkarmak üzere ilgili birimlere başvurmanız gerekmektedir. Bu işlem için vergi dairesine giderek gerekli ödemeleri yapmanız ve plaka başvuru sürecini başlatmanız gerekebilir.
APP (Amerikan Pres Plaka) plakalarının kullanımı Türkiye'de yasa dışıdır ve 6047 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na aykırıdır. 2023 yılında, APP plaka kullanımıyla yakalanan sürücüler veya araç sahipleri için uygulanan ceza 750 TL olarak belirlenmiştir.
Sms ile boş plaka sorgulaması yapılması da mümkündür. Mesajlar bölümüne girdikten sonra “Detay (boşluk) Plaka” yazarak 5664 numarasına mesaj atılması gerekmektedir. Sorgulama yapmak istediğiniz plakanın boşta olması veya kullanılmaması durumunda size bir bilgilendirme mesajı gelmeyecektir.
Şirket araçları her plaka için ortalama 10.000-20.000 arası vergi ödedikten sonra diledikleri il kodunu kullanarak özel plaka sahibi olabilirler. Özel plaka sahipleri, yılda iki kez özel plaka vergisi ödemekle yükümlüdür. Ödeyeceğiniz yıllık vergi tutarı yaklaşık 5.000 ile 15.000 arasında değişiklik göstermektedir.
Ticari servis plakası fiyatları 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar çıkabilir. Noter huzurunda işlemlerini gerçekleştiren kişilerin plakasını bastırarak aracına takması mümkündür.
"A" Geçici Trafik Belgesi Düzenleme Yetki Belgesi'ne istinaden düzenlenen "A" Geçici Trafik Belgesi (Ek:10-C) ve bu belge ile kullanılan "G" plakanın geçerlilik süresi; aynı il sınırları içerisinde yirmidört saat, şehirlerarası ve uluslararası yollarda aracın götürüleceği yerin uzaklığına göre en fazla altı gündür.
Tescili yapılmamış veya tescil ve trafik belgesi işlemleri tamamlanmamış araçlar için dilekçe ile başvurmaları halinde 6-30 güne kadar verilen belge türüdür.
Size ruhsatı almanız ve plakayı bastırmanız için iki tane kağıt veriliyor. Ruhsat genelde 3. iş günü çıkıyor ve gidip alıyorsunuz. Plaka için de ilçenin Şoförler Odası plaka basım yerine gidip plakayı hemen bastırabilirsiniz. Plaka basımı 12,50 TL (2014 yılı) tutuyor.
2.el araç alırken alım işlemleri sırasında noterde plaka değişikliği yapmak istediğinizi de belirtmeniz gerekiyor. Satış alım gününden itibaren bir aylık süre içerisinde de trafik tecil birimine başvurmalısınız. Buradan alacağınız belge ile Şoförler Odası'na giderek yeni plakanızı alabilirsiniz.
Özel plaka almak için yapılması gerekenler arasında vergi ve bağış ödemek yer alır. Aynı zamanda plakayı almak için notere gidilmesi gerekir. Notere eski plakalarınızı teslim ettikten sonra Şoförler Odası'na başvurmalısınız. Noterden özel plakaya dair belgeleri almalısınız.
Trafik Kanununa göre KEL, LAN, LEN, MAL, NAH gibi harf gruplarını içeren plakalar, küçük düşürücü nitelik taşıdıklarından hiçbir şekilde verilmiyor. Abdullah Öcalan'ın ismiyle ilişkilendirecek APP, APO, PKK gibi harf grupları da verilmiyor.
Plakalarda herhangi bir şekilde düzenleme yasaktır.
TÜVTÜRK'ün plaka kriterleri haricinde olan kullanımları 6047 Sayılı Kanuna göre yasaklanmıştır. Peki buna rağmen kullanımlarda app plakanın cezası var mı? Kanun çerçevesi içerisinde bu tarz plakaları kullanan şahıslara idari para cezası verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri