Gerçek çiğ köftenin rengi kırmızı olmaz. Gerçek çiğ köftenin rengi isottan dolayı koyu kahverengi hatta hafif siyahımsı, baharatından dolayı hafif kırmızımsı olur.
Çiğköfteye rengini veren asıl detay içine konulan isotun miktarıdır. İsotun oranı ne kadar fazla ise çiğköftenin rengi de o kadar koyu olacaktır. Kullanılan kaliteli bir isot çiğköfteye çok güzel bir koyuluk verecektir.
Kıymanın bozulup bozulmadığına dair ilk ve en belirgin bilgiyi rengine bakarak anlayabilirsiniz. Uzun süre bekleyen kıyma, parlak kırmızı rengini kaybeder ve grileşmeye başlar. Eğer kıymanızın rengi neredeyse tamamen gri/soluk ise artık kullanmamanız daha iyi olabilir.
Etsiz çiğ köftenin en lezzetli ve pratik tarifi
Sizi meraklandırmadan hızlıca tarife geçelim. Çiğ köfte tepsisine bulguru alıp üzerine 2 su bardağı sıcak su ilave edin ve 10 dakika dinlendirin.
Güneydoğu'da oldukça fazla tüketilen besin çiğ köfteye buz konmasının nedeni içerdiği bulgurun şişmemesi içindir. Özellikle yaz aylarında çiğ köfte yapımında kullanılan buz çiğ köfteye bulgurun şişmemesi için konulur.
İlgili 42 soru bulundu
Çok fazla dağılmadan bir bütün halinde duruyorsa doğru bir şişirme işlemi olmuş demektir. Eğer şekil almayan yani cıvık bir kıvamda ise biraz daha bulgur ilave edip çok az kaynar su ilave edin.
El yapımı çiğköfte yaparken ustalar çiğköfte bulgurunu çok uzun süre ıslatıp bırakmamalıdır. Yaklaşık 15 dakika kadar bekleyen bulgur çiğköfte yapmak için uygun hale gelmiş olacaktır. Bu sayede bulgur çok yumuşamaz ve çok sert kalıp malzemelerin birleşmesine de engel olmaz.
Bulgur ve domates salçasını tepsiye alıp iyice yoğurun. Yumuşadıktan sonra damla damla su ilave ederek yoğurmaya devam edin. Bulgurların rengi salça gibi kırmızıya döndüğü noktada karışıma tuz, pul biber, sıvı yağ, isot ve biber salçasını ekleyip karıştırarak yeniden yoğurmaya başlayın.
Çiğ köfte; bulgur, isot, kıyma, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğrulması ile yapılıp pişmeden yenilen aslen Şanlıurfa yöresine ait bir yemektir.
ÇİĞ KÖFTENİN YAPARKEN GEREKLİ MALZEMELER (9 KİŞİLİK)
1 adet küçük kuru soğan 7-9 adet yeşil soğan, 3 diş sarımsak, 1 demet maydanoz, 2 tatlı kaşığı salça,1 adet taze sıkılmış limon.
Esmer bulgur lifli olduğu için çok tutucudur. Bu yüzden çiğköfte yapımında oldukça fazla tercih edilmektedir. Çiğköftenin yapısını koruyan esmer bulgurdur. Esmer bulgur sarı bulgurun kullanıldığı her yemekte kullanılır.
Gerçek çiğ köftenin rengi kırmızı ve turuncu olmamalıdır. Gerçek çiğ köfte rengini isottan almalı, isottan dolayı hafif siyahımsı olmalıdır.
Tazeliğini kaybeden kıyma, doğru muhafaza edilmemiş, havayla devamlı temas etmiş olan kıymalar kararmaya ve bozulmaya başlar. Bunun nedeni etin üzerinde bakteri oluşmasıdır. Kıyma buzdolabında en çok 1 gün, dondurucuda ise 3 ay saklanır.
Çiğ köfte tekniğine uygun yoğrulurken. 1 saat 20 dk boyunca (ortalama) tekniğine uygun olarak yoğurma sürer.
Domates salçası, biber salçası, yoğurt, nar ekşisi, sıvı yağ ve limon suyunu ekleyerek çiğ köftemizi yarım saat kadar yoğurmaya devam edelim. Bu aşamada her malzemeyi ekledikten sonra güzelce yoğurarak yedirirseniz daha güzel sonuç elde ederseniz.
Çiğ Köfte Dürümün Yapılışı
Öncelikle dürümlerinize eklemek için iceberg veya kıvırcık marul, maydanoz, taze nane, sıkılmaya hazır dilimlenmiş limon ve dilimlenmiş domatesleri ayrı bir kapta hazır bekletin. Servis tabaklarınıza lavaş ekmeklerini açık şekilde yerleştirin.
Karbonat köftenin, pişerken kabarmasını ve piştikten sonra daha yumuşak olmasını sağlar. Köfte harcına karbonat atmak iyi köfte yapmanın çok kişi tarafından küçük ama önemli püf noktalarından bir tanesidir.
NOT: 1 kg bulgurdan yaklaşık olarak 3 kg çiğ köfte çıkıyor. Dilerseniz yarım kg bulgurdan da yapabilirsiniz ancak yukarıda yazılı olan malzemelerin hepsinin yarısını koymanız gerekiyor.)
İçerisindeki pekmez sayesinde tüm baharatların tadını daha net hissedeceksiniz. Baharatlar, sarımsak ve soğan suyu etin tadını daha güzel kılacak, daha yumuşacık bir et yemenizi sağlayacak.
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar. Ayrıca sirke, köftenizi kabartır ve daha iyi pişmesini sağlar.
Çiğ köfteye başlamadan en az bir iki saat önce yarım kilo sinirsiz ,yağsız iki kere çekilmiş kıyma ile 1 çay bardağı zeytinyağı 5 kaşık isot ve 3 kaşık acı pul biberi iyice yoğuruyoruz bu bir kenarda beklesin.
Bulgur karışımı hazır olunca kıyma tepsiye alınır ve kıvamlası adına buzla yoğurulur. Kıyma, sonrasında bulgur karışımına yoğurarak yedirilir. Bu esnada domatesin kalan yarısı da eklenir.
Köfteyi tutacak malzemeler: yumurta, un veya ekmek içidir. Bu sayılan malzemeler köftede kıvam ve şekil olarak belirgin farklar sağlar. Köftenin içine soğanları direk rendelemeyin.
Evde Çiğ Köftenin Kıvamı Nasıl Tutturulur? Çiğköftenizi ister bulgurla ister etle yapın kıvamını tutturmanın en önemli noktası köftenin güzelce yoğurulmasından gelir. Zaten etle yapılan çiğköfteler uzun süre baharatlara birlikte yoğurulmazsa et pişmez.
Çiğ köftenin raf ömrü standart olarak 2 gündür. Sağlıklı olanı ise günlük tüketilmesidir. Süre uzadıkça köfte bayatlar. Buzdolabında korunması köftenin raf ömrünü uzatmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri