KAYSO Başkanı Büyüksimitci, "Şehrimizin doğusunda, Sivas yolu 25. kilometrede kurulacak yeni OSB'de en az 10 bin istihdam hedefimiz var. Burası şehrimizde planlanan ilk yeşil OSB olacak.
Bugün itibariyle İlimizde, 3 Organize Sanayi Bölgesi, 16 Sanayi Sitesi (2 Sanayi Sitesinin inşaatı devam ediyor), 1 Serbest Bölge ve 2 Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Erciyes Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Abdullah GÜL Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi) bulunmaktadır.
Bünyesinde 1250 fabrikanın faaliyet gösterdiği ve 80 bin kişinin istihdam edildiği Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nin (KOSB) yıllık üretim hacmi 40 milyar liraya yaklaştı.
Kayseri'de 11 küçük sanayi sitesi faaliyette bulunmaktadır. Küçük sanayi sitelerinin 8 tanesi il merkezindedir.
İstanbul'daki OSB'lerde 34 bin 926 firma faaliyet gösteriyor ve 388 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Alan olarak Türkiye'nin en büyük OSB'si unvanını ise 4 bin 325 hektar ile Gaziantep OSB elinde bulunduruyor.
İlgili 17 soru bulundu
Sanayinin dağılışı
Ülkeye düzensiz dağılan sanayinin %60'ı Marmara Bölgesi'nde bulunur. Gebze Türkiye'nin en büyük sanayisini bünyesinde bulundurur. Marmara'da İstanbul dışında İzmit, Bursa, Sakarya ve Tekirdağ'da sanayi gelişmiştir. Ege Bölgesi, sanayinin geliştiği ikinci bölgedir.
En çok OSB'ye Bursa ev sahipliği yapıyor
Bursa, faaliyette bulunan 16 OSB ile planlı sanayi üretiminin önemli bir kısmını gerçekleştiriyor. İzmir, Kocaeli ve Tekirdağ'da 13'er OSB faaliyette bulunuyor. Ankara'da 10, İstanbul ve Konya'da 8'er, Afyonkarahisar ve Aydın'da 7'şer OSB faaliyet gösteriyor.
Kayseri OSB Güneş Enerjisi Santrali - GES Kayseri'nin Melikgazi ilçesi Organize Sanayi Bölgesi bölgesindedir. Kayseri OSB firmasına ait santral 50 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 272. Kayseri'nin ise 7. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye'nin 3. büyük Güneş Enerji Santrali'dir.
Bugün itibariyle Bakanlığımızca sicil verilerek tüzel kişilik kazanan OSB sayısı 353'e ulaşmıştır. Bu OSB'lerden 266 adedi faaliyette olup, 87 adedinde ise proje, kamulaştırma ve inşaat işlemleri devam etmektedir.
Halen bu firmanın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürüten Mehmet Yalçın, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nin 24 Haziran 2022 tarihinde yapmış olduğu Olağanüstü Genel Kurulu'nda seçilerek Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanlığı'na getirildi. Mehmet Yalçın evli ve 4 çocuk babasıdır.
Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu, OSB'leri adına kamu yararı gerekçesiyle kamulaştırma yapılan veya yaptırılabilen özel hukuk tüzel kişileri olarak tanımlamıştır(m. 5)[12].
Kayseri ili, elverişli ulaşım ve enerji olanaklarının yanı sıra zengin yeraltı kaynaklarıyla birlikte önemli ölçüde gelişmiş sanayisi ile önde gelen iller arasında yeralmaktadır.
İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması'nda 6 kategoriye ayrılan 81 il içinde 2. kademe iller kategorisinde yer alan Kayseri ili sosyo-ekonomik gelişmişlik açısından Türkiye'de 17. sırada, bölgede 1. sırada yer almaktadır.
1 MW 'LIK ( 1000 KW ) Güneş Enerjisi Santrali kurulumu için yaklaşık 1.130.000 € ( 3.360.000 TL ) maliyetiniz olmaktadır.
Konya. Kalyon Enerji Yatırımları AŞ Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gürler Duman, Konya'nın Karapınar ilçesinde kurulan ve dünyanın tek yatırımcılı en büyük güneş enerjisi santrali olan Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'nin mart itibarıyla tam kapasite elektrik üretimine başladığını bildirdi.
Sonuç olarak, 1 MW güneş enerjisi santralinin maliyeti, yukarıdaki faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ancak, yaklaşık bir tahmin yapmak gerekirse, Arazi Tipi 1 MW güneş enerjisi santralinin maliyeti, ortalama olarak 750.000-850.000 $'dır. Çatı Tipi GES'lerde konstrüksiyon malzemeleri araziye göre farklıdır.
43 milyon 250 bin m2 alanıyla Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgesi olan Gaziantep OSB 5 bölgeden oluşmaktadır.
Bugün Türkiye'de 120 adet OSB projesi tamamlanmış olup Artvin ili dışında tüm illerde OSB bulunmaktadır. Özellikle şehirlerle bütünleşmiş ve çok verimli yatırım- ların yapıldığı başarılı birçok OSB projesi bulunmaktadır.
İSO'nun 2020 yılında yaptığı araştırmaya göre, "Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu" sıralamasında 146. sırada yer alan Karsan'da bugün 1074 kişi çalışıyor. Karsan'ın Yüzde 63.46'sı Kıraça Holding A.Ş., yüzde 36.54 oranında hissesi ise BİST'de işlem görmektedir.
Şimdilerde dünyanın en büyük demir çelik fabrikaları arasında yer alan Erdemir Çelik Fabrikası ise, 1965 yılında 470 bin ton kapasite ile hayata geçiriliyor. O tarihten sonra büyük atılımlar gerçekleştiren fabrika şu an dünya pazarında aktifliğini koruyor.
Ülkemizde yaygın olarak faaliyet gösteren ağır sanayi de bu sanayi çeşitleri arasında değerlendirilen ve ekonomiye büyük katkı sağlayan bir alandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri