Deprem Kırşehir, Aksaray, Sivas gibi çevre illerde de hissedildi. Depremin merkez üssü Sarıoğlan ilçesinde ise ev ve ahır gibi yapılarda küçük çapta hasar meydana geldi. Bölgeye herhangi bir olumsuzluğa karşı AFAD ve itfaiye ekipleri sevk edildi.
Bu yayınlanmış rapora göre her iki depreme de Kayseri 6 şiddet ölçeğine göre hissetmiş oldu. Altı şiddet ölçeğinin rehber ya da mal müdür karşılığı 5.1 olarak gerçekleşmektedir. İki depremi Kayseri'miz 5.1 olarak yaşamış oldu. ' ifadelerini kullandı.
Saat 09.05'te meydana gelen deprem 18,98 kilometre derinlikte gerçekleşti. Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi: "Yahyalı'da gerçekleşen 4 büyüklüğündeki depremden dolayı tüm hemşehrilerime geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
Fay kazılarından elde edilen C-14 yaş tayinlerine göre çalışma alanında meydana gelmiş olan en son depremin bir standart sapma hatayla 1890- 1750 M.Ö ve 2490- 2300 M.Ö tarihleri arasında olduğu sonucuna varılmıştır.
Adana Kozan'da meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki deprem Kayseri'de de hissedilirken, yurttaşlar sokağa döküldü. Adana'nın Kozan ilçesinde saat 08.44'te meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki deprem Kayseri'de de hissedildi. Depreme ev ve işyerlerinden yakalanan Kayserililer de sokağa döküldü.
İlgili 28 soru bulundu
Şunun altını defaatle çizmek isterim ki Kayseri'yi tehdit eden faylar, Kuzey Anadolu Fayı ve Doğu Anadolu Fayı gibi çok büyük depremler oluşturma potansiyeline sahip değildir.
Bu sabah (24/03/2023) 03.39 da yerin 5 km derinliğinde 4. 7 büyüklüğünde yeni bir artçı deprem olmuştur. Kayseri'de de hissedilen depremde Savrun fayı kırılmış olup Kayseri için herhangi bir tehlikesi yoktur.” İfadelerini kullandı.
"Ecemiş fayı Eosen yaşlı bir fay olup daha sonra Kuvaterner'de sınırlı bir aktivitesi olan bir faydır. Yapılan hesaplara göre 0.6 mm/yıl yıllık birikim vardır. Bunun anlamı bu fayın üzerinde 1 metrelik atım için 1600 yıl gerekir.
Kayseri'de geçmişte bu fayların üzerinde 3 tane 8 şiddetinde deprem meydana geldiğini aktaran Evsen: “Ecemiş fayının tarihsel ve aletsel dönem kayıtlarına baktığımız zaman 6.2 büyüklüğüne kadar deprem ürettiğini görebiliyoruz. Ecemiş fayı da, Tarsus - Mersin istikametinden başlar.
Ecemiş Fay Hattı en fazla 6 büyüklüğünde deprem üretebilecek kabiliyete sahip potansiyel aktif bir faydır ghostwriting. Yani 6 büyüklüğündeki bir deprem neleri hasara uğratabilir bunu konuşmakta fayda görüyorum. Ecemiş Fayı Mersin'in Tarsus ilçesinden başlayıp, Toroslardan Yahyalı'ya kadar gelmektedir.
Kaynak ara: "1940 Kayseri depremi" – haber · gazete · kitap · akademik · JSTOR Bu madde Kasım 2023 tarihinden bu yana işaretli olarak durmaktadır. 1940 Kayseri depremi, 21 Şubat 1940 tarihinde Kayseri'nin Develi ilçesinde meydana gelen deprem. Büyüklüğü AFAD VE KOERI tarafından 5.4 Mw olarak ölçülmüştür.
1900 sonrasında (aletsel dönem) Kayseri'de 1940 yılında büyüklüğü 5,2 ve 1960 yılında 4,7 olan deprem dışında büyüklüğü 4 ten fazla olan çok sayıda deprem meydana gelmiştir. En son deprem 2 Şubat 2021'de Kayseri Sarıoğlan'da meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki deprem halkı korku ve paniğe sevk etmiştir.
KAYSERİ DEPREM RİSK HARİTASI
Kayseri deprem riski bulunan illerden biri. Bu il AFAD tarafından paylaşılan deprem tehlike haritasına göre 3. Derece deprem bölgeleri arasında. Erciyes Fayı ve Erkilet Fay Zonu bulunan ilde ayrıca diri fay hattının geçtiği ilçeler de bulunuyor.
Kahramanmaraş Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğündeki deprem Kayseri'de de hissedildi.
Malatyada 5.3 deprem oldu etkisi Kayseri de de hissedildi. Instagram.
4.7 büyüklüğündeki sarsıntı, yerin 7.06 kilometre derinliğinde gerçekleşti.
Kuzeyde Erciyes Dağı (Kayseri) ile güneyde Mersin ili arasında K25°D doğrultusunda uzanan yaklaşık 300 km uzunluğundaki Ecemiş Fay Zonu Orta Anadolu'nun en önemli neotektonik unsurlarından biridir.
Özdemir, Kahramanmaraş merkezli depremden sonra Ecemiş fay hattına bağlı olarak meydana gelen son depremde İncesu Saraycık arasındaki aktif iki fay hattının kırıldığını, Boğazköprü bölgesindeki üçüncü aktif fay hattının ise kırılmadığını açıkladı.
6 Şubat tarihinden bugüne kadar sürekli gündemde tutulan bu konuda Kayseri şehrinin bu depremi yaklaşık 5.5 sismik şiddetinde hissettiğini ifade etmiştim. Dikkat etmek gerekirse magnitüt ile şiddet aynı değildir. Magnitüt depremin odak noktasındaki ölçüsü olup, sadece ODAK noktası için geçerlidir.
Bu bilgilerin ışığında Ecemiş Fayı'nın Anadolu'nun güncel tektonik yapısı içeri- sinde aktif bir fay olduğunu söyleyebiliriz (ŞAROĞLU ve diğ, 2001).
Kayseri'yi de içine alan Ecemiş Fayı'nın yüksek deprem üretme kapasitesine sahip olduğunu vurgulayan Özdemir, bulunduğumuz fayın 6,5 ila 7 şiddetinde deprem üretebilecek kapasitede olduğunu söyledi. Özdemir konuyla ilgili, “Biz bu fayın tam üzerindeyiz, yüksek deprem üretme kapasitesine sahip bir fay.
Türkiye Deprem riski haritasına göre Kayseri üçüncü derece riskli deprem bölgesinde yer alıyor.
Ecemiş Fayı, Orta Anadolu'nun en önemli neotektonik unsurlarından biri olup sol yanal atımlı bir Eosen yaşlı faydır. Kuzeyde Erciyes Dağı'ndan güneydeki Mersin'e kadar 300 km uzanır. Tarihte bu fayın üzerinde büyük depremler gerçekleşmiştir. Örneğin 1717 ve 1835 Kayseri depremleri.
Conversation. Çok sık sorulan bir soruyu cevaplayayım: Savrun Fayı kırılısa Kayseri ne kadar etkilenir? 1- Savrun fayının boyu 50 km, üretebileceği deprem büyüklüğü 7 dir. 2- Savrun fayının Kayseri'ye an yakın yeri 110 km uzaklıktadır.
Ecemiş fayı, Sarız fayı gibi diri faylar, Kayserimizi etkileyen en önemli faylardır." dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri