Kayseri, İç Anadolu'nun güney bölümü ile Toros Dağları'nın birbirine yaklaştığı bir yerde Orta Kızılırmak bölümünde yer alır. 37 derece 45 dakika ile 38 derece 18 dakika kuzey enlemleri ve 34 derece 56 dakika ile 36 derece 58 dakika doğu boylamları arasında bulunmaktadır.
Kayseri, Türkiye'nin Kayseri ilinin merkezi olan şehirdir.
Kayseri, İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak bölümünde yer almaktadır. Şehir, Erciyes dağının eteklerine kurulmuş olup; Yozgat, Sivas, Kahramanmaraş, Adana, Niğde ve Nevşehir ile sınır komşusudur.
Türkiye'nin kültür, sanat, bilim ve turizm merkezlerinden biri olan Kayseri, tarihin en eski zamanlarından beri pek çok uygarlığa beşiklik etmiş ve her dönemde önemini korumuştur.
Dünyanın en eski şehirleri arasında yer alan Kayseri'nin en eski adı Mazaka'dır, Roma devrine kadar bu isim devam etmiştir. Roma devrinde şehre imparator şehri anlamında Kaisareia adı verilmiştir. Bu isim Araplarca Kaysariya şeklinde kullanılmıştır.
İlgili 21 soru bulundu
Kayseri komşu illeri arasında; Niğde, Sivas, Adana, Kahramanmaraş ve Nevşehir yer almaktadır. Kayseri toplam 16 ilçeden meydana gelmektedir. Tüm ilçeler ve merkezi arasında ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır. Ulaşım için otobüs, dolmuş veya taksi tercih edilebilmektedir.
Kayseri'nin meşhur yemekleri arasında en başta gelen lezzet Kayseri mantısıdır. Pastırma, Pöç, Nevzine, Aside, Yağlama, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Çemenli Ekmek, Kayseri Katmeri, Yoğurt tatlısı bunların arasında sayılmaktadır.
Türk ve Müslüman Kayseri'nin kurucusu Melik Mehmet.
İki şehir arasındaki mesafe 841kms km'dir ve seyahat etmek yaklaşık 9 saat 45 dakika saat kadar sürer.
Başkent Ankara ile Kayseri arası karayolu ile 320 ila 325 km arasında mesafededir. Bu mesafe otobüs ile 4 buçuk saat sürmektedir. Arabayla, Otobüsle ve Uçakla Kaç Saat Sürer? Ankara Kayseri arası otomobil ile yolcuk 4 saat sürmektedir.
Kayseri - Konya arası yaklaşık olarak 296 km'dir. Kamil Koç ile Kayseri - Konya seyahatiniz tahmini olarak en az 4 saat 10 dakika saat sürer. Bu durum hava ve trafik koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Kayseri - Konya arası ne kadar sürer?
Kayseri iline bağlı 16 ilçe bulunmaktadır.
Bir milyondan fazla nüfusu ile Türkiye'nin 7. büyük, İç Anadolu'nun ise Ankara'dan sonra 2. büyük kenti ve sanayi merkezidir. Kayseri kolay yaşanabilir ve ekonomik bir şehir olmakla beraber, sosyal ve kültürel her olanağın bulunduğu bir şehirdir. Kayseri Havaalanı, AGÜ Sümer Kampüsüne 10 dakika mesafededir.
Aynı değer bir çöküntü çukurunda yer alan Develi İlçesi'nde de merkezdeki kadardır. Yağış miktarı ise, ilin yüksek kesimlerinde yer alan bölgelerinde daha fazladır. Kayseri İli'nin birçok yerinde bozkır iklimi özellikleri vardır. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre, 2021 yılının başı itibariyle, Kayseri nüfusuna kayıtlı olan toplam kişi sayısı 1 milyon 494 bin 933. Bunun 984 bin 249'u Kayseri'de, 510 bin 684'ü başka illerde yaşıyor. Kayserilinin en fazla yaşadığı şehir ise İstanbul ile Ankara.
Osmanlılar döneminde de Oğuz boylarının Kayseri ve çevresine olan göçleri devam etmiştir. Osmanlılar zamanında gelen boylarla -sonrakilerin önceki akranlarının yanına gelmiş olabilecekleri varsayımından hareketle Selçuklular döneminde gelenlerin bir kısmının aynı kollardan olması ihtimali yüksektir.
Sayın hemşehrilerimiz ve takipçilerimiz, Her sene 7 Şubat Dünya Kayserililer Günü olarak kutladığımız etkinliğimizi 5 Şubat 2023 Pazar günü İstanbul Tomarzalılar Vakfı Hekimoğlu Kültür Merkezinde Kayseri. Derneklerinin katılımıyla kgerçekleştirmiştik.
Osmanlı Dönemi
(1474) Kayseri 1476'dan itibaren Karaman eyaletine bağlı bir sancak merkezi oldu. 1839 tarihinde Bozok Eyaletinde, 1867 tarihinde de bağımsız sancak merkezi olarak Osmanlı idari taksimatında yerini aldı.
Aynı şekilde, Dâvûd el-Kayserî'nin Hanefi mezhebinden olduğunu belirtmek için isminin sonuna bazı kaynakların bazen “el- Hanefî” nisbetini de ekledikleri görülmektedir. Dâvûd el-Kayserî'nin isminin önüne eklenen lakablar da vardır.
Kayseri ilinin en önemli ve en yüksek dağı 3.916 metre yüksekliğindeki Erciyes Dağıdır. Erciyes Dağı, göğsünde ve eteklerinde birçok tali volkan tepelerinin bulunduğu sönmüş küme volkandır. İlin önemli gölleri ise Camız Gölü, Çöl Gölü, Sarıgöl, Yay Gölü ve Tuzla Gölüdür.
Nevzine Kayseri'nin Meşhur Tatlısı
Modern tarım tekniklerinin uygulandığı İlimizde, ağırlıklı olarak, buğday, arpa, şekerpancarı, çerezlik ayçiçeği, çerezlik kabak, patates, baklagiller, yem bitkileri, elma, üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kayseri'de 2022 yılında üretim bakımından en fazla üretilen tarla ürünü 1.044.649 ton ile şekerpancarıdır.
Tatlı bir başlangıç yapalım: Nevzine tatlısı
Kayseri'de oldukça meşhur olan bu tatlı genellikle bayramlarda hazırlanarak misafirlere ikram edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri