Dokuma alanında Birlik Mensucat, Karsu Tekstil, Atlas Halı Fabrikası, Saray Halı Fabrikası, Lüks Kadife gibi işletmeler, gıda dalında ise Meysu, Kemsan, Garipsu, Kayseri Yem Fabrikası ve birkaç un fabrikası önde gelen işletmelerdir. Bu büyük işletmelerin hemen hepsi kendi pazarlama şirketlerini de oluşturmuştur.
Bünyesinde 1250 fabrikanın faaliyet gösterdiği ve 80 bin kişinin istihdam edildiği Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nin (KOSB) yıllık üretim hacmi 40 milyar liraya yaklaştı.
İl sanayi üretimini oluşturan başlıca imalat sektörleri; mobilya imalatı, metal ürünleri imalatı, gıda ürünleri imalatı, makine ve ekipmanları imalatı ile kauçuk ve plastik imalatı olarak sayılabilir.
Organize sanayi bölgeleri (OSB), sanayinin uygun görülen alanlarda yapılaşmasını sağlamak için kurulan mal ve hizmet üretim alanlarıdır. OSB'lerle firmalar bir alanda toplanarak çarpık kentleşme ve sanayileşme durumu ortadan kaldırılır.
Büyüksimitci, 4. OSB'nin önemine değinerek, "Şehrimizin doğusunda, Sivas yolu 25. kilometrede kurulacak yeni OSB'de en az 10 bin istihdam hedefimiz var. Burası şehrimizde planlanan ilk yeşil OSB olacak. Çevre dostu olması, enerji verimliliği ve yalın üretim gibi birçok konuda öne çıkacak.
İlgili 20 soru bulundu
Yeraltı kaynakları açısından oldukça zengin olan Kayseri ilinde bakır, kurşun, çinko, pirit, krom, alüminyum, demir ve linyit yatakları ile maden suyu kaynakları vardır. Eti-bank'a bağlı Orta Anadolu Krom İşletmesi ile Çinko-Kurşun Metal Sanayii AŞ (ÇİNKUR) madencilik alanındaki önemli kuruluşlardır.
Kayseri, en başta ticaret ve sanayi şehri olarak bilinir.
Kayseri'nin meşhur yemekleri arasında en başta gelen lezzet Kayseri mantısıdır. Pastırma, Pöç, Nevzine, Aside, Yağlama, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Çemenli Ekmek, Kayseri Katmeri, Yoğurt tatlısı bunların arasında sayılmaktadır.
Kayseri'de 2022 yılında üretim bakımından en fazla üretilen tarla ürünü 1.044.649 ton ile şekerpancarıdır. Yüzölçüm bakımından en fazla Alana ekilen tarım ürünü ise 1.681.008 dekar ile buğdaydır. Buğdayın üretim miktarı ise 2022 yılında 397.511 ton olarak gerçekleşmiştir.
Türkiye: 257 adet 1-Bursa: 15 OSB 2-Kocaeli: 13 OSB 3-Tekirdağ: 13 OSB 4-İzmir: 12 OSB 5-Ankara: 10 OSB 6-İstanbul: 8 OSB 7-Konya: 8 OSB Diğer iller:drdatastats.com/illere-gore-tu…
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Kayseri'nin yıllık ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 5,50 oranında artarak, 3 milyar 892 bin dolar olarak gerçekleşti.
Melikgazi bölgesinde bulunan Kayseri Yeni Sanayi Sitesi konumundan ilk Otobüs saat kaçta geçer? 518, Melikgazi bölgesinde bulunan Kayseri Yeni Sanayi Sitesi konumundan geçen ilk Otobüs aracıdır.
İli, Melikgazi İlçesi, Mimarsinan Organize Sanayi.
Selçuklular devrinde Kayseri, Konya'dan sonra ikinci başkent oldu. Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubât zamanında Kayseri'nin durumu Bizans devrini gerilerde bıraktı. En parlak devrini yaşadı. Selçuklu Anadolu'sunun Konya'dan sonra en önemli şehri Kayseri'ydi.
Şehrin en eski adı olan Mazaka, Roma devrine kadar devam etmiş; Roma devrinde şehre imparator şehri anlamında Kaisareia adı verilmiş; bu isim Araplarca Kaysariya şeklinde kullanılmıştır.
İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması'nda 6 kategoriye ayrılan 81 il içinde 2. kademe iller kategorisinde yer alan Kayseri ili sosyo-ekonomik gelişmişlik açısından Türkiye'de 17. sırada, bölgede 1. sırada yer almaktadır.
Kayseri ili, “Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası”na göre 3. Derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Kayseri ili ve çevresinde 1881-1986 yılları arasında meydana gelen Akpınar Depremi (6,6 şiddetinde) ve Sarıkaya depremi (6,2 şiddetinde) bölgede görülen en önemli depremleri oluşturmaktadır.
Sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi
Her iki indeks çalışmasında da Kayseri, 2. derece gelişmiş iller arasında yer almıştır.
(1474) Kayseri 1476'dan itibaren Karaman eyaletine bağlı bir sancak merkezi oldu. 1839 tarihinde Bozok Eyaletinde, 1867 tarihinde de bağımsız sancak merkezi olarak Osmanlı idari taksimatında yerini aldı.
Coğrafya. Kayseri, İç Anadolu'nun güney bölümü ile Toros Dağları'nın birbirine yaklaştığı bir yerde Orta Kızılırmak bölümünde yer alır. 37 derece 45 dakika ile 38 derece 18 dakika kuzey enlemleri ve 34 derece 56 dakika ile 36 derece 58 dakika doğu boylamları arasında bulunmaktadır.
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde (KOSB) 4 minareli ve 3 şerefeli olarak inşa edilen Fevzi Mercan Camisi, 10 bin kişi kapasitesiyle kentin en büyük camisi olma özelliği kazandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri