Kıyılı - Halay, Horon, Karma. Öteyüz - Halay, erkek, kadın, karma olarak oynanır. Serçe - Halay, erkek, kadın, karma olarak oynanır. Sinsin - Erkeklerin, meydan ateşi etrafında çember halinde toplu olarak oynadığı bir oyundur.
Oyunun hikâyesi Avşar'a gelin giden Emine'nin öyküsüdür. Emine Avşar olduğu için onun hareketleri sembolize edilerek, taklitle sunma oyunudur. Oyuna başlama tipik doğu halayını andırır. Eller bir birine kenetlenir.
Bayburt yöresinde oynanan halk oyunlarına “BAR” denir . Bar sözcüğü genelde el birliği , gönül birliği ,ve beraberliğin oyun şeklindeki ifadesidir . Bar bir meydan oyunudur .
İlgili 38 soru bulundu
En yaygın olarak Erzurum, Erzincan, Gümüşhane ve Bayburt'ta gelişmiştir.
BAR BAŞI: Barların başında oynayanlara “bar başı” denir. Bar başı olmak zor olduğunu kadar da mesuliyetli bir yerdir. Oyuncunun bar başı olabilmesi için, bazı meziyetlerden ve çalışmasından değil, doğuştandır. İyi bir bar başı, önce kendisinin güzel oynadığını gösterir.
Sarıkız, Türkiye'nin farklı yerlerinde görülen Türk halk oyunu. Ladik'in Ayvalısokağı ve Budakdere yöreleri usulünde serçe parmaklarla tutuşarak sağ ayak öne atılır ; sol ayak arkaya, öne ve geriye sekerek oynanır. Yarım kırık şekilde duran dizlerle yarım daire ve daire çizerek davul-zurna eşliğinde oynanır.
Halay, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Orta Karadeniz ve Çukurova bölgesinde oynanan halk oyunlarının genel ismidir.
Ege'nin birçok yerinde oynanan zeybeğin en ağır ve gösterişli olanlarına Aydın, Muğla ve Manisa illeri ile birlikte İzmir'de rastlanır. Oyun figürleri, oyuncunun duygu ve becerilerine göre değişir.
Serçe (Topal Serçe)
Kayseri ve yöresinde davul-zurna ile oynanan, zaman zaman seyreden kişilerin de oyuna dâhil edilebildiği hareketli bir seyirlik oyundur. Oyun Pınarbaşı, Tomarza, ve Sarız yörelerinde, düğün eğlence ve bazı törenlerde oynanmaktadır.
Üç Ayak Oyunu - Artvin
Açık alanda 20 metre uzunluğunda oyun sahasında oynanır. Oyuncu sayısı en az 5-6 kişi olur. 20 santimetre uzunluğunda üç çatallı ağaç dalının adına üç ayak denir.
Kaşık Oyunları veya Kaşık Havası, Türkiye'de Batı Karadeniz Bölgesi (Kastamonu, Bolu, Sinop, Çankırı, Çorum gibi), Güney Marmara (Balıkesir, Bursa, Bilecik gibi), İç Batı Anadolu (Afyon, Uşak, Eskişehir, Ankara gibi), Konya çevresi ve Mersin çevresinde oynanan oyunların genel adı.
Sinsin, bir grup insanın düğün törenlerinde oynadıkları ateş temelli bir oyundur. Sinsin oyun adı Türkçe dışında Gagauzcada zarf olarak (sinsin “gizlice”) yaşamaktadır ve bu oyun tespit edebildiğimiz kadarıyla Türkiye dışında görülmemektedir.
Fındık Toplarım - Ordu Tokat Oyun Havaları (Official Video) - YouTube.
3 - SİNSİN HALAYI
Pınarbaşı, Sarız ve Tomarza ilçelerinde Avşarlar arasında yaygın olarak davul-zurna ile oynanan halay tarzında hareketli bir oyundur. Kadın-erkek beraber oynanabildiği gibi, erkekler ve kadınların da ayrı ayrı oynayabilirler.
Gaziantep Halk Oyunları Gaziantep halk oyunları bakımından “Halay” bölgesi içerisindedir. Halay, oynayanların yarım halka biçiminde düzenlenerek ve birbirlerine tutunarak oynadıkları disiplinli oyunlardır. Gaziantep'te oyunlar kadın-erkek birlikte oynandığı gibi ayrı ayrı diziler halinde de oynanmaktadır.
Sarıkız Örümceği zehri ile tehlike saçıyor. 13 santimetre uzunluğa kadar ulaşan ve zehriyle bir insanı ölüme götürebilen Sarıkız Örümceği, et yiyen örümcek olarak da biliniyor.
Elazığ'da “et yiyen” olarak bilinen “Sarıkız örümceği” görüntülendi. Zehirli olan ve havaların ısınmasıyla ortaya çıkan örümceğin, özellikle akrep, kertenkele ile beslendiği ifade ediliyor.
Bu örümceği ısırığı ciltte tahrişe neden olmaktadır. Çenelerinin kuvvetli olmasından dolayı ısırılan bölgede şişlik ve kanama görülebilmektedir. Sarı kız örümceği ev içinde yaşayan bir örümcek türü değildir ve insanlardan uzak yaşamayı tercih etmektedir. Tehlike anında olmadığı sürece insanlara saldırmamaktadır.
Hora oyunları çok hızlı, ritimli ve kıvraktır. Ayak adımları ön plandadır. Çanakkale, Çatalca, Edirne, Kırklareli, Silivri ve Tekirdağ da bu alana girerler. Türkiye dışında kalmış Kosova, Makedonya, Bulgaristan ve Balkanlar'daki Türk oyunları da bu kategoriye sokulmaktadır.
Oyun, tek sıra bağımlı sağ yöne çizilen yay üzerinde oynanır. Oyunun içerisinde yer alan döne “Dönüş” figürlerinde döne ismini alır. Öne çift sol,çift sağ ayak çıkararak sola ve sağa çift sağ ayak çekerek yine öne ve yana el çırparak, dört yönlü dönerek, öne çöküş yaparak belli sırayla oynanır.
Trakya yöresi'nde oynanan oyunların genel adına da karşılama diyenler mevcut olup Yunanistan'da da benzer formda oyunlara rastlanmaktadır. Ancak Trakya yöresi oyunları, çoğunlukla, tür olarak hora şeklinde adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri