Eski çağlardan beri yetiştiriciliği yapılan Kayısının anavatanı, Türkistan'dan Batı Çin'e kadar uzanmaktadır. Kayısı, coğrafi olarak dünyanın hemen hemen her yerinde yetiştirilse de daha çok Akdeniz'e yakın olan ülkelerde Avrupa, Amerika ve Afrika kıtalarında yetiştirilmektedir.
Tarihi kaynaklara göre Türkistan, Orta Asya ve Batı Çin'i içerisine alan çok geniş bir bölgenin kayısının ana vatanı olduğu sanılmaktadır. Günümüzden 5000 yıl gibi çok uzun bir zaman önce kayısı bu bölgede bilinmekte ve tarımı yapılmaktaydı. Büyük İskender'in seferleri sırasında kayısı M.Ö.
Kayısı, dünyanın birçok yerinde yetiştirilmekte olup, dünya kayısı üretiminin yaklaşık %96'sı Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarından sağlanmaktadır. Kayısı üretiminde önde gelen ülkeler Türkiye, İran, Pakistan, İtalya, Özbekistan, Fransa, İspanya, Japonya, Cezayir, Suriye ve Mısır'dır.
Bu niteliğiyle Malatya "dünyanın kayısı başkenti" olarak da adlandırılmaktadır. Malatya kayısısı, Avrupa Birliği tarafından coğrafi tescile sahiptir. Prunus armeniaca L türü olan kayısının hasadı temmuz ayının ortasında yapılır.
Dünya kayısı üretiminin büyük bir kısmını Malatya karşılıyor. Iğdır ve Anamur'da yetişen kayısı ile Malatya'da yetişen kayısılar arasında fark vardır. Diğer kayısılar yalnızca sofralık olarak ikram edilebilirken Malatya kayısısı fırınlanarak, güneşte kurutularak da ikram edilebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Iğdırlılar da şehrin girişine kayısı diyarı Iğdır'a hoşgeldiniz olsa da kayısı Malatya'nındır. Çünkü ezelden beri gelinen bir gelenek Malatya toprağını sevdiği için daha lezzetli daha dünyaya ihraç edilen bir ürün olduğu için Malatya'dan çıkıyor.
Aslına bakarsanız, Malatya kayısısı, dünya çapında kayısı üretiminde bir numarada yer alıyor. Taze olarak da tüketilse de bu kayısı çeşidi çoğunlukla kuru kayısı olarak ihracat ediliyor.
Malatya da En Çok Yetiştirilen Bazı Kayısı Çeşitleri ve Özellikleri Malatya'da üretilen kayısı çeşitlerinin başında Hacıhaliloğlu çeşidi gelir. Malatya'da üretilen kayısının % 90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır. Son yıllarda Kabaaşı, Soğancı çeşitlerinin de yaygınlaştığı görülmektedir.
Genetik araştırmalar, Orta Asya'nın ana vatanı olduğunu göstermektedir. Birçok ülkede yaygın olarak yetiştirilir ve birçok yerde yabani olarak bulunur.
En İyi Malatya Kayısısı Hangisi? En iyi Malatya kayısısı olarak bilinen Hasanbey kayısısı, halk arasında sıklıkla geçen bir sofra yiyeceğidir. Fabrikasyon yatkınlığı yerine sofralık olarak görülmesi ise tadından ileri gelir.
Kayısı, Malatya'nın geleneksel ve kültürel bir sembolüdür. Şehirde kayısıya ithaf edilen festivaller, yarışmalar ve etkinlikler düzenlenir.
Ürünün Tanımı: Prunus armeniaca L. türüne ait olan Malatya Kayısısı'nın başlıca çeşitleri: Hacıhaliloğlu, Hasanbey, Kabaaşı, Soğancı, Çataloğlu ve Çöloğlu'dur.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odamızın Avrupa Birliği (AB) nezdinde yaptığı başvuru sonuçlanmış ve “Malatya Kayısısı” coğrafi işaret (menşe adı) olarak “Antep Baklavası/Gaziantep Baklavası” ve “Aydın İnciri”ndensonra AB'de tescil edilen üçüncü ürünümüz olmuştur.
Yani ağaçlar ilkbaharda iklim ve mevsim değişiklikleri nedeni ile bir stres yaşadı. Bu stresten sonra ağaç kendini kurtarmak için sakız bırakıyor. Bunun en büyük sebebi stres. Sakızlanma Malatya'nın her tarafında var hatta Malatya dışındaki ilçelerde de var.
Kayısı Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Kayısı fidanının ömrü fidanın anacına göre değişmektedir. Bir kayısı ağacının ekonomik ömrünün klasik anaçlarda 30-35 yıl olduğu düşünüldüğünde; bodur ve tam bodurlarda 15-20 yıldır.
Bu konuda en kapsamlı bilgiler Uzakdoğu'da, Çin'de bulunur. Kayısının kültür bitkisi olarak yetiştirilmesi ile ilgili en eski kayıt, günümüzden dört bin yıl öncesine ait olup, Çin İmparatoru Yu döneminde (M.Ö.2205–2198) kayısı tarımının nasıl yapıldığından bahsedilir. Çinli bilge ve filozof Konfüçyüs (M.Ö.
İklim koşulları, rakım ve ağaçtaki meyve yüküne bağlı olarak değiş- mekle beraber genel olarak kayısı ağaçlarında yılda 5-10 kez sulama ya- pılmaktadır. Sulamalara, sıcak ve kurak bölgelerde Mayıs sonu-Haziran ayı başında başlanır, Eylül sonu-Ekim başına kadar 15-20 gün aralıklarla de- vam edilir.
SÇKM % 14,12'dir. Ortalama meyve ağırlığı 28 g ve ağaç başına ortalama verim 42 kg'dır. Orta albenili ve orta kaliteli bir çeşittir.
Dünyaca ünlü olan ve sadece Iğdır yöresi ile Kağızman'da yetişen bu kayısı türünün şekli eliptik olup simetrik bir yapıya sahiptir. Çekirdekleri uzun şeritli ve tatlı olduğundan kuruyemiş olarak tüketilebilir.
2023 yılı güncel Kuru Meyve fiyatları 9,90 TL ile 399,00 TL aralığındadır.
En yaygın olanı 4.5 x 1.5-2 m aralık ve mesafede yapılan dikimdir. Bu mesafelerde dekara 100-120 fidan dikilmektedir. Sık dikim yapılan kayısı ağaçlarında her yıl düzenli olarak yaz budaması yapılmalıdır.
Kayısı bol güneş isteyen bir bitkidir. Tınlı, nemini tutabilen yapıdaki organik içeriği olan yüksek toprakların tercih edilmesi gerekir. Organik içeriği ne kadar yüksek ise toprak o kadar verimli olacaktır.
Çağla, kayısı ve badem gibi meyvelerin yeşil ve körpe haline verilen ad.
Sulama. Kayısı 15-20 günde 1 sulanmalıdır; yılda 5-10 kez sulama ister ve hasatın 10 gün öncesi de sulanmış olmalıdır. Toprak geçirgenliğine göre sulama sıklığı kısalabilir ya da uzayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri