Almatı (28 Aralık 1993 - 9 Aralık 1997) Kazakistan anayasasının "Anayasal düzenin temelleri" bölümünde 28 Aralık 1993'te kabul edilen Kazakistan anayasası metni: "Kazakistan Cumhuriyeti'nin başkenti Almatı şehridir", bu da Almatı'daki şehri yeniden adlandırmak anlamına geliyordu.
Nüfusun ülkenin güney kesiminde yığılmasını önlemek amacıyla, 1998'de Kazakistan'ın başkenti ilan edilmiş ve başkent Almatı'dan buraya taşınmıştır. Astana, ülkenin en büyük kenti Almatı ile birlikte "doğrudan yönetilen cumhuriyet şehri" statüsüne sahiptir.
Kazakistan'ın 1991 yılında Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazanmasından bu yana, Almatı şehri Batı pazarlarına açılıp, çok hızlı bir değişime uğradı. Almatı eski başkent olmasına rağmen (şu anki başkent Astana şehridir) hâlen ülkenin kültürel, ekonomik ve ticari merkezi durumundadır.
Kazakistan başkenti Astana. Ülkeyi keşfetmeye Kazakistan başkenti Astana'dan başlıyoruz. 1997 yılında Nursultan Nazarbayev tarafından Kazakistan'ın başkenti ilan edilen Astana, Almatı'dan bu unvanı devralıyor.
İlk dönemler Orenburg şehri de Kazakistan'a dahildi ancak daha sonra Rusya'ya bağlandı. 1936'da Özerk ibaresi kaldırılarak "Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti" kuruldu. 1924'ten 1934'e kadar tarım politikaları nedeniyle sorunlar yaşandı. Pek çok Kazak boyu, Uygur bölgesine göç etti.
İlgili 23 soru bulundu
Yaklaşık 19 milyon nüfuslu en zengin Türk ülkesi olan Kazakistan, Orta Asya'nın en güçlü ekonomisine sahiptir.
Kazak Türklerin içinde bulunan Kıpçak boyların belirtirsek, Kıpçak boyu de burada Orta Cüz içinde bulunmaktadır. Buradaki Kıpçaklar da dört büyük oymaktan ibaretti: Kök Murun, Küldenen, Buçay, Karabalık. Nayman boyu-Bu boy Kırgızlarda, Kazaklarda ve Özbeklerde de bulunmaktadır.
Kazakistan kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in ismi verilen ülkenin Nur Sultan olan başkentinin adı tekrar Astana olarak değiştirildi. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, başkent Nur Sultan'ın isminin yeniden resmen Astana olarak değiştirilmesini içeren kararnameyi imzaladı.
Kazakistan'da İslam, ülkedeki en yaygın dindir ve ülke nüfusunun %70,2'si Müslüman'dır. Kazakların çoğu Sünnilik'in Hanefi mezhebine mensuptur. Ayrıca ülkede az sayıda Şii ve Ahmedî Müslüman yaşamaktadır.
Nüfusun %66'ünü Kazaklar, %21'unu Ruslar ve geri kalan %13'sını ise Ukraynalılar, Özbekler, Almanlar ve Tatarlar oluşturur. Yaygın dini inanışlar Müslümanlık ve Hıristiyanlıktır. Kazakistan'ın resmi dili Kazakça'dır ancak genç nesil hızla üç dil konuşur hale gelmektedir.
5 coğrafi bölge ve 14 farklı eyalete ayrılan Kazakistan çok geniş bir coğrafya üzerine yayılmıştır ve bu ülkede toplam 319 il yer almaktadır. Bu iller arasında öne çıkanlar ise şu şekildedir: Astana.
Kazaklar; Kırgızlar, Kıpçaklar, Nogaylar gibi boyların birleşimi ile ortaya çıkmış bir Türk Uruğu 14. yüzyıldan sonra yeni bir boy olarak Orta Asya arenasında yerini almıştır. Orta Asya'da Ruslar ile ilk teması kuran Türk topluluğu Kazaklar olmuştur.
Kazakistan'da eksi 45 dereceyi bulan soğuklar nedeniyle ülkede hayat durma noktasına geldi. Avrupa'da da Sibirya soğukları yüzünden 70'in üzerinde kişi hayatını kaybetti.
Uzun asırlar konar-göçer yaşantıda olan Kazak halkı, Orta Asya coğrafyasında yerleşmiştir. Türk kökenli halklardan biri oldukları için dili, dini, tarihi ve kültürü ortak olduğumuz Kazak ulusu, kabilecilik ve sömürgecilik dönemlerini yaşadıktan sonra XX.yüzyılın sonlarında bağımsızlığına kavuşmuştur.
Kazakistan, en fazla Kürt nüfusa sahip Orta Asya ülkesidir. 2017 sayımına göre ülkede resmi olarak 44 bin 768 Kürt yaşıyor. Ülkedeki Kürt diasporası ve bazı Kürt kaynakları ise bu rakamın 46 ila 150 bin arasında olduğunu iddia ediyor.
Kazakistan'ın daha önce Almatı olan başkenti, 1997 yılında Kazakça'da "başkent" anlamına gelen Astana ile değiştirilmişti. Almatı aynı zamanda ülkenin ticaret merkezi ve en kalabalık kenti.
Astana'nın kelime anlamı: “Başkent”.
Ziyaretçiler alışveriş sırasında en çok Kazak kamçısı ile Kazak çalgıları olan dombra ve kopuza büyük ilgi göstermektedir. Bu ürünlerin yanı sıra Kazakistan'ın geleneksel giysileri, Kazak terliği, bal-bala ve Kazakistan çikolatası da oldukça fazla satılmaktadır.
Kazak Han - Türk, Kazak ve Altay mitolojisinde söylencesel Hakan. Kazakların Atası olarak kabul edilir. Alaş Han'ın oğludur.
Uzun süren etnik oluşumdan sonra Cengiz İmparatorluğunun enkazından “Kazak Hanlığı”nı oluşturan ve kendilerine tarih içerisinde Kazak, Kaysak, Kırgız denen bir Türk topluluğu ortaya çıkmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri