TDK'ye göre ekseriya kelimesinin anlamı çoğunlukla, çok kez, genellikle, sürekli olarak olarak geçer. Pek çok zaman, en ziyade, büyük bir çoğunlukla, genel olarak gibi anlamları da mevcuttur.
Dönenlere, sahilde kafilenin gerisi sorulunca “Ekserisi kaldı.” derler. Bu münasebetle onların kaldığı yerlere Ekseri derler.
Arapça kökenli bir sözcük olan ekseriyet, çoğunluk anlamına gelir. Örneğin bir seçimde oyların yüzde ellisinden fazlasını alan kişi için ekseriyet kelimesi kullanılır. Sayıca üstünlük bildiren bu kelime ''ekseri'' şeklinde de kullanılır.
Ekser TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,halk ağzında Büyük çivi.
Kelimenin sözlük anlamı çoğunluktur. Ekseriyetle ise genellikle, sık sık ve çoğu zaman anlamına gelir. Bu kelime birçok tamlamada da kullanılır. Örneğin ekseriyet-i ârâ, oy çokluğu demektir.
İlgili 27 soru bulundu
Ekser kelimesi kesret sözcüğünden türetilmiştir. Kesret, çokluk anlamına gelir. Tasavvufta kesret - vahdet kavramları önemli bir yer tutar. Vahdet Allah'ın birliği anlamına gelirken kesret, hem fazlalık hem de dünya hayatı demektir.
Osmanlı Türkçesi اكثریت (ekseriyyet) sözcüğünden devralındı, Arapça أَكْثَرِيَّة (ʾeks̱ariyye) sözcüğünden.
Ekseriya kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Ekseriya kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı eks̱eriyyā şeklindedir.
Üstünkörü, bir işi incelemeden, özen göstermeden yapmak anlamına gelir. TDK kaynakları incelendiğinde ise bu kelime ile ilgili "yüzeysel, gelişigüzel, inceliklerine inilmeden yapılan iş" şeklinde bir tanım yapılmıştır. Kısacası üstünkörü, baştan savma iş yapma anlamına gelir.
Meyus, Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre kullanılan bir sıfattır. Bu kelime Arapça kökenli olup "ümitsiz, umutsuz, moral bozukluğu içinde olan" anlamına gelir.
`Sergilemek, gözler önüne sürmek` anlamındaki ekspoze etmek birleşik fiilinde geçen bir sözdür.
Kelimenin yapısında yer alan Balkan sözünün, "sarp ve ormanlık sıradağ; sık ormanla kaplı dağ; yığın, küme; sazlık, bataklık" gibi anlamları vardır.
afişe etmek, sergilemek, gözler önüne sürmek denilebilir. değişik bir açıdan, şöyle de örneklendirebiliriz. misal bir sanatcı yeni bir albüm çıkaracak. bir süre expoze olmaması lazım ki, albüm çıktığında hedef kitlesi onun yaptığı işi ve kendini merak eder konumda olsun.
bilgiç, ukala, bilmiş, çokbilmiş. efelik taslayan, efe bıçım.
مبحث Arapça ve farsça anlamları [ مَ حَ ] (ع اِ) به معنی بحث است.
Eke TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,halk ağzında Büyük, yetişkin, yaşlı, kart. isim,mecaz Yaşı küçük olduğu hâlde sözleri ve davranışları büyükmüş gibi olan çocuk.
Kökeni: "Müşterek" kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup "مشترك" (muşterik) kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Anlamı: "Müşterek" kelimesi, birden fazla şeyin veya kişinin ortak veya aynı olma durumunu ifade eder.
Devletin en başta gelen görev ve fonksiyonu ise, toplu- mun ve o toplumu meydana getiren bireylerin güvenliğinin sağlanmasıdır. Kamu Düzeni adı verilen bu düzenin korunması ise idari ve adli birimler yönetimi altında bulunan içgüvenlik kuvvetlerince ve kısa adıyla kollukça sağlanır.
Kast suç tipindeki objektif unsurların bilinmesi ve istenmesidir zira Türk Ceza Kanunu madde 21'de geçen kast tanımı şudur: “Kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir.”
Türkçe, kökleri binlerce yıl önceye uzanan yeryüzünün sayılı dillerindendir. Türkçe, dünya dilleri arasında yapı yönüyle sondan eklemeli diller grubunda; köken bakımından da Ural - Altay dil grubunun Altay dilleri ailesinde yer almaktadır. Ural - Altay dilleri, diğer dil aileleri gibi sağlam bir aile oluşturmazlar.
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerice'nin, Ana Oğuzca denilen bir dilden evrilerek oluştuğu varsayılır. Bu ön dilin Türkçeyi oluşturacak batı kolu, 11. ve 15. yüzyıllar arasında Anadolu Selçuklu Devleti ile Anadolu Beylikleri etrafında gelişerek Eski Anadolu Türkçesine evrilmiştir.
Kelime Anlamı: Müphem kelimesi, anlaşılması zor, belirsiz veya açık olmayan bir şeyi ifade eder. Genellikle net olmayan veya anlamı belirsiz olan bir konuyu tanımlamak için kullanılır. Kökeni: "Müphem" kelimesi Arapça kökenlidir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan bünye kelimesi bina sözcüğünden türetilmiştir. Bina, kurmak, inşa etmek ve yapmak anlamlarına gelirken bünye kelimesinin sözlük anlamı yapıdır. Bu kelime 16. yüzyıldan itibaren beden ve metabolizma anlamında kullanılmaya başlanmıştır.
Hovarda Yiyen, içen, çapkınlık eden kimse.
Spesifik sözcüğü; özellikli, sadece bir çeşide, bireye, olaya has olan ve o çeşidin kendine has yanlarını oluşturan veya özel, özgül, ayrıt edici manalarını taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri